Mindannyiunknak talán a legfontosabb gyermekeink jóléte. Legyen éjszaka pihentető alvása, jól teljesítsen az iskolában, szeressék az emberek, legyen nagyon egészséges.

Egy régi cikkemben ezt írtam: “Ha itthonról plusz energiával engedjük el, nagyobb a valószínűsége, hogy jobban veszi az akadályokat, és ezáltal kiegyensúlyozott kisgyermekből felelősségtudatosabb felnőtt fog válni. Bár közben ott a kamaszkor. Ha jól csináltuk addig, valahogy azt is túléljük :).”

Feng Shui gyermekszoba

A gyerekek szobája mindig több funkciós: hálószoba, játszószoba, iroda és nappali egyben. Hogy rendezzük be, hogy ezek a funkciók egyrészt elférjenek a helyiségben, másrészt ne sérüljön egyik funkció se?  

  • Nagyon fontos a zsúfoltság elkerülése. Talán gyermekszobába a legpraktikusabb elhelyezni többfunkciós bútorokat: megemelt ágy alatt tároló, megemelt ágy alatt kifordítható íróasztal, ágyazható kanapéágy… 
  • Ne legyen sok erős szín a helyiségben, elég 3-4 uralkodó szín, a játékok, könyvek tovább színesítik a legegyszerűbb szobát is.
  • Lehetőség szerint törekedni kell a rendre: elég tárolóhelyet kell biztosítani a gyereknek, hogy el tudja pakolni játékait, ruhaneműit.
  • Jó lenne, ha ágyától el lehetne határolni az íróasztalát. Nem lesz pihentető az alvása, ha közben látja onnan el nem végzett teendőit (leckéit). Legjobb erre a célra egy paraván, vagy függöny, de ha ez nem megoldható, egyszerűen csak ne lásson az asztalra.

A nyugodt álmok és biztonságérzet szempontjából nagyon fontos az ágy elhelyezése. Ugyanazok a praktikák érvényesek, mint hálószoba esetében. A Feng Shui a hálószobában című cikkemben ezt írtam erről:  

“A feng shui hálószoba megfelelő kialakítása az alábbiak elkerülésével: 

  • Az ágy nem lehet az ablak alatt. Ennek egyrészt gyakorlati oka van: a radiátor általában az ablak alatt található, és ha előtte az ágy,… hát nem kellemes a fejnek a meleg. A másik ok, az ablak miatt bizonytalanság érzése lehet az ott alvónak, ez pedig rossz alvást eredményez. Bevallom, nálam az ágy így helyezkedik el a rövid fal előtt, a radiátor már eleve a hosszanti falra került. Ennek az az oka, hogy a szobám mérete így tette lehetővé csak az ágy elhelyezkedését, lévén mérete: 2,5*4.5 m. Hogy ne legyen rossz érzésem az ablak miatt, redőnyt szereltettem fel, és az ágy fejvége magas, párnázott, ezáltal “biztonságot nyújtó”. 
  • Nem jó, ha az ágy az ajtó meghosszabbításában van. Ezt nevezzük az ún. ravatalozó helyzetnek. Már a neve sem bizalomgerjesztő, ugye? Rossz érzést kelt az itt alvóban. Ha másképp nem lehet elrendezni az ágyat, tegyünk paravánt, vagy függönyt az ágy és ajtó közé, esetleg egy alacsonyabb, de nagy tömegű bútort. 
  • Ha az ágy az ablak és ajtó között fekszik, főleg, ha az ablak szemben helyezkedik el az ajtóval, az energia rajtunk keresztül száguld az ablak felé (ezt úgy is elképzelhetjük, mintha huzat érne bennünket). Nem jó. 
  • Nem megfelelő, ha az ágy fejvége nem támaszkodik a falnak. A bizonytalanság érzés, hogy valaki a fejünk fölött meglephet bennünket, kellemetlen. 
  • Az sem megfelelő, ha az ágy fejvége az ajtóval egy vonalban van. Nem látjuk a szobába lépőt, bizonytalanság érzés kerít hatalmába. 
  • A pihentető alvás biztosítéka, ha a szobánkban nem tartunk tv-t, számítógépet, irodát. Egyrészt az ezek által kibocsátott elektroszmog miatt, másrészt ha ágyunkból bármi a munkára emlékeztet bennünket (gyerekeknél a tanulásra), nem tudunk megfelelően pihenni. Ha más megoldás nincs, egy függönnyel válasszuk el a munka/tanulás részt. “

Az asztal az ágy alá gördíthető

 

Az íróasztal elhelyezésének szabályai, hogy ne csak álmodozzon, hanem teljesítsen is:

  • Mellette ülve rálásson a gyerek az ajtóra, így senki nem lepheti meg tanulás közben.
  • Háta mögött fal, vagy magas háttámlájú legyen a széke.
  • Ne a fal felé nézzen az asztala – ez korlátozza gondolatait -, ha mégis így áll asztala, tegyünk a falra mélységet ábrázoló képet, ez mintegy “kitágítja” a teret számára.
  • Jó, ha az ablakon kilát, de ne arra nézzen az asztala, ábrándozóvá teszi. 

Ismét megint mennyi szabály. A legtöbb olyan, amit mi magunk is ösztönösen el szeretnénk kerülni, viszont lehetőségeink általában nem engedik. Az ok a nagyon kicsi gyerekszoba, ahol nem forgatható az ágy tetszés szerint, ahová örülünk, ha befér egy íróasztal bármi is az iránya. Én is laktam panelben, tudom milyen viszonyok találhatók ott. Mégis gyermekeink érdekében a lehetőségekhez mérten hozzuk ki a legjobbat szobájukból.