Pages Navigation Menu

Kisvárosi panellakás tervezése

Ennek a lakásnak a megtervezése vizsgafeladatom volt. Létező lakás, akár a Tied is ilyen alaprajzú lehet.

 

A családmodell:

A család 4 főből áll: szülőkből és 2 kisiskolás fiúból.

Az értelmiségi szülők otthon nem dolgoznak, otthon már csak pihenésre vágynak. Esténként, ha megérkeznek, a gyerekekkel tanulnak, majd szivesen társasjátékoznak, kártyáznak.  A televiziót ritkán használják. A háziasszony nem vezet nagy háztartást: csak hétvégeken főz. Szivesen fogadnak vendégeket, ilyenkor nagy világmegváltó beszélgetések folynak a nappaliban. A délen fekvő nagy teraszra szeretnek kijárni, innen gyönyörű a kilátás a hegyekre, a másik kisebb teraszt csak szellőztetésre használják. 

Szeretik a modern bútorokat, de van pár családi darab, amihez mindenképpen ragaszkodnak: barokk fotel, Van Gogh kép és egy hatalmas barokk tükör. Közel állnak a természethez, ezért sok természetes anyagot szeretnének otthon is látni: bőrt, fát, üveget, fémet, követ. Ragaszkodnak a barna árnyalataihoz, a szürkéhez, és a zöldhöz. 

A feladat: 

Helyet találni a családi örökségnek, a rengeteg könyvnek, a sok társasjátéknak. Szükség van sok tároló helyre a ruháknak. Meg kell oldani, hogy a sötét fürdő ne legyen olyan hideg és barátságtalan. Fontos, hogy az előszoba is kapjon természetes fényt. És szükség van egy 6 személyes nagy étkezőasztalra a konyha mellett úgy, hogy onnan ki lehessen látni a hegyekre. Szeretnék, hogy a nappali-étkező-konyha hármasa egy légtér legyen. 

A terv:

A meglévő alaprajz alapján a feladat először a helyes térszervezés volt. Több berendezési tervből indultam ki. A legarányosabb terv – ami egyben az életvitelük szempontjából is a legjobb volt, és az elképzelésüknek is ez felelt meg a legjobban -, kiválasztása után a fő gond a sok éles sarok, a keskeny folyosók voltak. Valamilyen módon finomitani kellett a sarkokon, a kis tereken pedig optikailag kellett segiteni. 

Rengeteg terv született. A legjobb megoldásnak köszönhetően azonban a sarkok már sokkal lágyabbak, finomabbak lettek a kezdetiekhez képest.  A megoldás egyszerű: a sarkok két oldalának egy szinre való festése, a figyelem elterelése róla fa burkolattal. Ezt a megoldást használtam a nappaliban és hálószobában. A gyerekszobában a vizszintesen futó csikok segitenek az arányokon. Az előszobában és a pihenőzóna folyosóján elhelyezkedő ajtók mintha a plafonig futnának, ezáltal növelik a helyiség magasságát. Illetve oldalirányban folytatólagosan azonos burkolatot használtam az ajtóéval, hogy mintegy optikailag szélesitse ezáltal a folyosót.

A padlóburkolat a nappali zónában mindenhol szürke gránit- sötét szine a biztonságérzetet növeli. A mennyezet mindenhol fehér, nem töri meg sehol álmennyezet. Ezáltal is biztositva az egységet a nappali-étkező-konyhában. Bár szőnyeg boritja a társalkodórészt, ez külön meg is van világitva egy 3 db-os lámpával. Ezt fontosnak tartottam ilyen módon „elválasztani” a nyitott térből a hangulat fokozása miatt. Kialakitásra került itt egy kis olvasósarok a nagyszülők barokk fotelével, régi felújitott állólámpával. E mögött kaptak helyet a könyvek a falfülkében. Ezt a 30 cm-es falat újra kellett húzni a terasz ajtó felé eltolva. Ezáltal kicsit nagyobb lett mögötte a gyerekszoba, és jobban kihasználhatóbb lett ez a sarok.

Illetve az előszoba felől aki belép, először ezt a sarkot pillantja meg. Szép látvány a fotel, de szép a szinek és anyagok keveredése is: kőburkolat a szembefalon a kanapé fölött, a barna fal és zöld az előszobában, az antracitszürke gránit burkolat.

Az előszobában hatalmas tükrös szekrény gondoskodik a ruhák tárolásáról. A fényt három fekete üvegcsik ereszti át a konyha felöl.

A konyhában is fontos a sok tárolóhely. Igy felső szekrények is elhelyezésre kerültek. Hogy ne legyen annyira nyomasztó ezek alatt ülni, „könnyitettem” rajtuk:  üveg ajtajuk van.

A fürdőszobából lehet a wc-be eljutni. Helytakarékosság miatt volt szükséges összenyitni a fürdővel. A fürdőbe került a hatalmas barokk tükör, kicsi átalakitás után (szét kellett vágni, megtoldani, újból összerakni úgy, hogy U alakban lehessen felhelyezni a falra.) A csempe mindenhol rozsdás hatású kerámia többféle méretben. A zöld szin itt is megtalálható. A zuhanyzóban 4 műanyag kis tárolódoboz is elhelyezésre került, sok apróság elfér bennük. A zuhanyzó hátsó fala szomszédos a szülői hálóval, mart fehér üvegfalat kapott, igy a természetes fény a fürdőbe is átjut. A mosógép a mosdó mellett kapott helyet.

A gyerekszoba szinében és hangulatában eltér a többi helyiségtől: itt nincsenek sötétbarnák, szürkék. Csak világosabb kékek, zöldek, fehérek, kontrasztként fa polcok. Belépéskor a legszembeötlőbb a vizszintes csikozás a falakon. Optikailag növeli a teret. A gyerekeknek emeletes ágyat terveztem. A szekrényekben, dobozokban, ágy alatti tárolókban és a görgős konténerekben az asztal alatt sok holmi elfér.

A hálószoba északi tájolású, kicsit sötétebb, hidegebb hatású. Ezért világosabb és melegebb szineket, anyagokat alkalmaztam itt. A zöld itt is megtalálható. A fürdővel határos fala mart üvegfal, nagyszerű hangulatfényről gondoskodik esténként, mikor a fürdőben feloltják a lámpát.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.