Egy régi csaladinetes  cikkemben ezt írtam: “Nagyanyáink idejében a konyha volt a ház központja. Ott zajlott az élet. Ebből az időből származhat a Családi tűzhely kifejezés. A kályha melege, az ételek illata kellemes helyszínt biztosított a családi beszélgetésekhez, étkezésekhez, játékhoz.”

Tulajdonképpen ma sincs ez másképp: mindegy, hogy kicsi a konyhánk vagy nagy, hogy egy légtérben helyezkedik el a nappalival, vagy el van szeparálva, ma is szívesen tartózkodunk ott. Az asztalnál ülve szeretjük megbeszélni a napi fontos dolgainkat, itt ír leckét a gyerek, ide érkezik a vendég sok esetben. Mindenképpen jól meg kell terveznünk. És hogy ne csak a nagy beszélgetés essen itt jól, oda kell figyelnünk az ergonómiai szempontokra is.

De mit jelent az ergonómia?

A Konyhalexikonban olvasható: „Az ergonómia az emberi munka tudománya, tana, (Ergon=munka, fáradozás; Nomos= törvény, szabály) mely a konyha esetében az ember és a technikai rendszerek kapcsolatát vizsgálja. A tudomány célja az emberi munka gazdaságos megszervezése ésszerű erőkifejtéssel.”

Már az ókori Görögországban is ismerték és alkalmazták az ergonómia tanait. Jó példa erre Hippokratész, aki leírta, hogyan kell kialakítani egy műtőt, hova, milyen eszközöket kell elhelyezni, hogy gördülékenyen menjen a sebészeti eljárás.

Nézzük, mit tehetünk mi, hogy az ergonómia tanait felhasználva létrehozzuk azt a konyhát, ahol kisebb erőkifejtéssel, kevesebb munkával hatékonyabban tudunk tevékenykedni. A teljesség igénye nélkül pár szempont amire érdemes odafigyelni:

  • A hűtő-mosogató-tűzhely hármasa ideális esetben jól elkülönül egymástól – fontos, hogy közöttük akadály nélkül lehessen mozogni.

U-shape-small-kitchen-remodeling1

  • Lehetőség szerint a tűzhely mindkét oldalán legyen lerakófelület.
  • Gyakori probléma, hogy a páraelszívót nem elég magasra helyezik. Nem jó, ha főzés közben figyelni kell, hogy ne üssük bele a fejünket.
  • A tűzhely és a mosogató ne álljon közvetlenül fal mellett, szükséges a falnál kb 30-40 cm helyet hagyni. Ha viszont kevés a hely és kompromisszumra kényszerülünk, inkább a mosogató és főzőlap között legyen egy nagyobb munkafelület, hiszen itt folyik az ételkészítés maga.
  • A mosogató esetében jó, ha kb egyenlő távolságra helyezkedik el a hűtőtől és a főzőfelülettől, mivel főzéshez is és ételelőkészítéshez is gyakran használjuk.
  • Figyeljünk oda, hogy ha a mosogató az ablak alatt helyezkedik el, elférjen a csaptelep az ablak nyitásakor.
  • A mosogató mellett célszerű elhelyezni a mosogatógépet és a mosógépet ( ha konyhában kerül elhelyezésre). Jobbkezes egyén esetén a mosogatótól jobbra álljon a mosogatógép.
  • Az evőeszközöket, tányérokat célszerű a mosogató közelében elhelyezni, míg az edényeket, fazekakat a tűzhely környékén.
  • Konyhai munkaháromszögben ne álljanak magas bútorok, ezek a munkapult valamelyik végén kerüljenek beépítésre.
  • Fontos jól átgondolni, hogy merre nyíljanak a bútorok és a hűtő ajtajai.
  • A hűtő mellett is érdemes egy lerakófelületet biztosítani, hogy a nyersanyagokat lepakolhassuk.
  • Érdemes megfelelő magasságba helyezni a tárolóbútorokat, hogy használója kényelmesen hozzáférjen tartalmukhoz. A hatékony konyhai tárolásról itt olvashattok bővebben.
  • Sok esetben pár teljesen kihúzható fiók elhelyezése nagy segítség lehet a nehezen hozzáférhető hátsó helyek maximális kihasználásához és könnyebb áttekintéséhez.
  • Párhuzamos konyha esetén min. 120 cm a megfelelő távolság a két bútorsor között.
  • A világítás megtervezése ugyanolyan fontos, mint az ergonómia betartása. Nem elég egy központi mennyezeti világítás, szükséges jól megvilágítani a munkafelületet, a szekrények mélyét, az étkezőasztalt is.

Small-condo-kitchen-remodel

Képek

Egy konyha megtervezése nem egyszerű feladat. Az ember nem gyakran ruház be új konyhaszekrényekbe, érdemes jól kialakítani minden szegletét, hogy benne a konyhai munkát hatékonyan, örömmel végezhessük.

Ha szükséged lenne szakértő segítségre konyhád, bármely lakószobád megtervezésére, most itt a lehetőség, játssz velem és nyerhetsz!
Kattints ide a részletekért!