Karácsonyi Feng Shui dekoráció, avagy hogyan dekoráljunk karácsonykor?

A dekoráció minden ünnep elengedhetetlen kelléke. Karácsonykor a tradícionális színek a zöldek és vörösek. Gyönyörű párosítás. 

A színkör két ellentétes oldalán találhatóak, kiegészítő színek, fokozzák egymás hatását. Nem szabad egyenlő arányban alkalmazni ezeket, mert elnyomnák egymást. Ha az egyik nagyobb mennyiségben kerül egy helyiségbe, a másikat használva mellette csodálatos összhangba kerülnek.

A Feng Shui szerint a túl sok vörös szín egy helyiségben túlzott türelmetlenséget, agressziót okozhat sok jó hatása mellett. A zöld ezzel szemben a nyugalom és harmónia színe. Csökkenti a feszültséget. A sok zöld csillapítja a vörös nyugtalanító vibrálását. Tehát, használjunk sok zöldet karácsonykor egy-egy izgató vörös villanással, dísszel!

Többen kérdeztétek már tőlem, hogy hova, melyik életterületre tegyétek a lakásban a karácsonyfát, milyen színű díszeket használjatok.

Egy kedves ismerősöm – Verécziné Földvári Edit- , aki maga is Feng Shui szakértő, ezt írta egy cikkében: “A karácsonyfa önmagában is erősíti az életterületet, de megfelelő színválasztással még jobban erősítheted.” 

Tudni kellene, hogy a lakásodban az egyes területek milyen életterületre esnek? Ez könnyen meghatározható egy iránytű segítségével. Lentebb az életterületek mellett feltüntetem az égtájakat is.

Ha most az öt elem tanát nem vesszük figyelembe (erről majd később egy másik bejegyzésben), leegyszerűsítve az egyes életterületekre lebontva mutatom meg a karácsonyfa esetleges helyét a lakásban. 

A bagua térkép az élet térképe. Egyes házai az egyes életterületek. 9 életterület létezik. Elhelyezhetitek bármelyik életterületre, arra azonban figyelni kell, hogy milyen anyagú, formájú, színű díszeket helyeztek rá:  

1. Karrier, emberi kapcsolatok – észak (víz elem) – fekete, kék, sötét színek jellemzik. Erősíti még ezt a területet a szürke, fehér, fém (arany és ezüst) színek és anyagok. Amennyiben fontos a jó viszony ismerőseinkkel, családtagjainkkal, vagy javítanánk ezen a téren, helyezzük ide a fát, és használjuk ezeket a színeket, használjunk itt sok üveg -és fémdíszt. 

2. Szerelem, házasság – dél-nyugat (föld elem) – szerelmet szeretnénk bevonzani, kapcsolatunkon javítanánk? A fa ezen a területen jó helyen lesz. A díszek legyenek vörösek, rózsaszínek, sárgák, kis porcelán/kerámia figurák. 

3. Család, egészség – kelet (fa elem) – amennyiben családtagjaink kapcsolata egymással nem megfelelő, vagy egészségünk nem az igazi, itt a karácsonyfa helye. Színei a zöld és árnyalatai. Erősíthetjük még kékekkel a területet. Díszítsük a fát apró fa/parafa/nád/szalma és üvegdíszekkel. A természet anyagait, színeit kedvelők ezt szeretni fogják. A fenyőfa fa elemű alapvetően, tehát leginkább a fa területekre ajánlatos helyezni: család, egészség és gazdagság területre. 

4. Gazdagság, siker – dél-kelet (fa elem) – ez mindenkinek fontos: legyen munka, pénz, elismertség. Tegyük ide a karácsonyfát szintén zöld, kék és természetes anyagú illetve üveg díszekkel ellátva. A fenyőfa fa elemű alapvetően, tehát leginkább a fa területekre ajánlatos helyezni: család, egészség és gazdagság területre.

5. Középpont (föld elem) – a legjobb, ha ez az életterület szabadon marad, hagy áramolhasson az energia szabadon az egész lakásban. Ha mégis csak itt van hely, a fa díszei legyenek sárgák, narancssárgák, barnák, de lehetnek még vörösek. Anyagukban porcelán és kerámia. 

6. Segítőkész emberek, utazás – észak-nyugat (fém elem) – ha pártfogókat szeretnénk magunknak, ha balesetmentes utazást, vagy más utazással kapcsolatos problémánkra szeretnénk kiutat, tegyük a fát ide. A díszek legyenek fehér/arany/ezüst/szürke színűek, esetleg fém anyagúak, gömb formájúak. De lehetnek föld színűek, anyagúak is: sárgák, barnák, porcelán és kerámia anyagúak.  

7. Alkotókészség, gyerek – nyugat (fém elem) – ha elakadtunk a munkában, nincs ötletünk, ihletünk, kedvünk, vagy gyermekeinkkel való kapcsolatunk nem a legfényesebb, aktivizáljuk ezt a területet a fenyőfa idehelyezésével. A díszei szintén fehér/szürke/arany/ezüst/sárga, barna, gömb/porcelán/kerámia anyagú. 

8. Tudás, önművelődés – észak-kelet (föld elem) – szakmai fejlődésünk szempontjából, vagy gyermekeink tanulmányának esősítése szempontjából érdemes aktivizálni ezt a területet: ha ez fontos, helyezzük ide a fát. Díszek színei legyenek sárgák, narancssárgák, barnák, porcelán és kerámia anyagúak. A területet erősítik még a vörös színű díszek is. 

9. Hír, hírnév – dél (tűz elem) – ha fontos a rólunk kialakult kép, tegyük ide a fát. Színei legyenek piros/bordó/lila, de lehetnek zöldek, anyagát tekintve műanyag, bőr, műbőr és lehetnek természetes anyagúak: szalma, fa díszek is. Formáját tekintve a karácsonyfa háromszög formájú, tehát tűz elemű. Így a fa életterületek mellett legjobb helye itt a tűz elemű hír, hírnév területen van.