Bevallom, jó ideje már, hogy nem szeretem kidobni a régi tárgyakat. Régebben, én is, mint sokan mások, mindenből újat szerettem volna: új ház, új bútorok, új tárgyak…

Pár éve aztán, mikor egy régi parasztházat korszerűsítettünk a párommal, megtetszettek az ódon tárgyak. A régi tárgyaknak sajátos hangulatuk van, vajon ki mikor hogyan használta. Érdekes időutazás ez. 

A házban ugyan igyekeztünk már bontott faanyagot, téglákat is felhasználni, de így utólag azt gondolom, sok kincset is kidobtunk, elajándékoztunk: pl az ajtókat, ablakokat is.

A régi ajtók lehetnek nagyon szépek. Ne dobjátok ki őket és más tárgyat sem! Lehet, hogy érdemes letisztítani, javítgatni, és újra felhasználni azokat. Igyekszem ezeken az oldalakon bemutatni, hogy hogyan tehetnétek hasznossá újra ezeket a kincseket. Most pl a régi ajtók felhasználásáról teszek ide pár képet. 

1. Fessétek le táblafestékkel, és használjátok rajztáblaként. Beállíthatjátok valamelyik sarokba, írjátok rá kedvenc idézeteteket, vagy a napi teendők listáját. Jó lesz ránézni a nap folyamán. Ha gyerekek is vannak a lakásban, a biztonságra vigyázni kell, rögzítsétek rendesen. 

2. Ágy mögött fejtámlaként használni nagyon hangulatos megoldás. Akármilyen hálószoba fókuszpontjává válhat. Érdemes megtisztítani, megcsiszolgatni felhelyezés előtt. Akinek tetszik a la nature, ne fesse le.  

3. Régi ajtók használhatók asztalnak is. Nézzétek a képet! Szerintem egy modern hangulatú lakásba is beilleszthető ez a darab.  

4. Egy egyszerű, letisztult konyhába kamraajtóként használni is remek ötlet. Nagy kontrasztot ad, ahogy a lenti kép is mutatja, de nagyon jól néz ki. Van persze más ódon darab is a képen: láda, szekrényke a hálóban. Így együtt, mégis külön a fehér egyszerűségben van meg az igazi bájuk. 

5. Ha az ajtónak nincs semmi funkciója, csak dekorációként szolgál, akkor is fantasztikusan tud kinézni egy sarokban.  

Képek

6. És mit szóltok ehhez az előszobafalhoz? Gyönyörű.

7. Tárolásra is alkalmasak a régi ajtók. Természetes osztása révén funkcionálhat képkeretként, polcként vagy üzenőfalként. Nekem ezek nagyon tetszenek.

Képek