Kedves Bernadett! 

Már egy ideje olvasom a blogját, és nagyon tetszik. Régóta gondolkodom, hogy merjek-e írni, de most láttam, hogy az oldalsó sávban megjelent a kérdésre buzdító kérdőjel, így most itt vagyok.  

A problémám az, hogy van nekem egy panellakásom. Sötét, hosszú, keskeny az előszobája. Az előszoba végén van a gardrób. Oldalt ajtók nyílnak róla és a konyhába is innen lehet eljutni. Van egy keskeny előszobafalunk, amúgy a tárolást szerencsére nem itt kell megoldani.

Az a kérdésem, mit tegyek, hogy kissé barátságosabb legyen. Nem jó hazajönni, mindig igyekszem innen kijutni gyorsan. A vendégeim is mindig megjegyzik, hogy nagyon rossz az aurája. 

Most bordó a fal, sötétkék a linóleum. Laminált padlóra gondoltam cserélni. Mit gondol? A bejárati ajtót lecseréltük fenyőajtóra.  Az előszobafal is fenyő színű. A gardrób ajtóra tettük a tükröt, de nem tetszik ott valamiért.  

Most felújítás előtt állok, jó lenne jó ötletekhez jutnom. Kérem, segítsen, hogy a lakás többi részéhez hasonlóan, jó legyen itt is tartózkodni!            Ilona

 

Kedves Ilona!

Megértem a problémáját, magam is panellakásban éltem 35 évig. 

Mikor olvastam a levelét, feltűnt, hogy a természetes fényhiány ellenére is sötét színeket használt a folyosón. Írta, hogy laminált padlót vásárolna ide. Ma már jó kopásállóságú laminált padlót lehet kapni. Nagy előnye a hatalmas színválaszték, olcsósága, könnyű beépíthetősége. Viszont nem lehet felújítani, alacsony viszonylag az élettartama, nincs benne semmi természetes valamint nem vízálló. Előszobába én nem tanácsolom, még akkor sem, ha a sáros, vizes cipővel nem rögtön az utcáról tér be ide.

Az előszoba a legforgalmasabb helyisége a lakásnak, burkolata a ki/bejárás miatt nagy igénybevételnek van kitéve. Nagyon fontos az első benyomás is, hiszen ide belépve meghatározza képünket, hangulatunkat a lakásról. 

A legmegfelelőbb burkolat ide a járólap. Ne legyen nagyon világos, magasfényű a bekerülő nagy mennyiségű szennyeződések miatt. Illeszkedjen a lakás stílusához. Festéskor, burkoláskor figyelembe kell venni – főleg keskeny folyosó esetében – a színek téralakító, méretkorrigáló hatását:  a falakra mindenképpen világos színeket kellene használni, ezáltal levegősebbnek tűnik  majd a helyiség. 

Kicsi előszoba burkolatának fektetési iránya is fontos: ne hosszanti irányba, hanem keresztbe, vagy diagonálba érdemes lerakni a lapokat. Ez optikailag szélesíti a teret.

Nagyon fontos a megfelelő világítás kialakítása is. Az előszoba is legyen világos. Természetes fény hiányában a nappali fényviszonyokra is ügyelni kell. Legyen elegendő általános világítás, hogy a helyiség minden szegletét jól bevilágítsa. Emellett legyen külön világítása a tükörnek. 

A tükör elhelyezése nem megfelelő a folyosó végén levő ajtón. Ezzel optikailag csak jobban megnyújtjuk a teret. Ráadásul a lakásba belépő rögtön magát látja meg megérkezve. Sötétben tapogatózva kapcsoló után úgy érezheti, tartózkodik valaki más is otthonában. A tükör legjobb helye a hosszanti oldalsó falon van. Így abba az irányba megtöbbszörözi a teret. 

Az oldalsó falakon szép képek felhelyezve szinte vezetik a tekintetet a lakás belseje felé. 

Mivel a színeknek nagyon jó téralakító hatása van, érdemes a rövid falat a folyosó végén sötétebbre festeni. Akár az ajtót is. Mikor én panellakásban éltem, lebontottam a gardrób falát a két szoba között, a folyosó végén. Függönyt helyeztem rá, sokkal hangulatosabbá vált ezáltal. A bejárati ajtóból is kellemesebb látvány fogadott hazaérkezvén. 

Ha kérdése adódna még, kérem keressen nyugodtan, szívesen válaszolok.

Bernadett