Az idei tél utoljára még jól odatette magát március közepén. Hatalmas hó van kint, mégis érezni, hogy hamarosan itt a tavasz. Két hét múlva a Húsvét is elérkezik. Aki saját maga szeretné elkészíteni a húsvéti díszeket, van még bőven ideje rá.

A facebookon nagyon kedvelt kép mostanában: gömb  vagy tojás formájú dísz, amely többféleképpen használható dekorációként. Fel lehet lógatni, vagy szépen el lehet rendezni őket egy tálon. Esetleg girlandként fel lehet fűzni őket egy kötélre, ha nem csak pár darab, hanem több is készül belőle. Sőt, ezzel a technikával, lámpabúrát is készíthetünk. (Nagyobb lufi, több kötél, spárga, akármi.)

Ha tetszik ez a gömb dekoráció, és elkészítenétek, lépésről lépésre leírom, hogyan készül képekkel illusztrálva. Nem nehéz.

A gömb dekorációhoz szükséges eszközök:

  • tojásdad formájú lufi, annyi, ahány gömböt formáznánk (akkorára kell fújni, amekkora díszt szeretnénk)
  • szalagok, kötelek, ha kisebb gömböt szeretnénk, hímzőfonal is jó (én 3 db 3-3 m-es szalagot használtam egy kb. 12 cm átmérőjű gömbformához)
  • ragasztó: tapétaragasztó, ragasztóspray, ha ezek nincsenek otthon, készíthetünk csirizt is. Csiriz elkészítése: 1,5 dl vizet felteszünk melegedni a gázra. Fél dl vízbe 3 púpos teáskanál lisztet keverünk. Ezt az elegyet öntsük hozzá a forró vízhez, majd kavarjuk, míg sűrű masszává nem változik. Hagyjuk kihűlni, majd fel lehet használni ragasztóként. (Fel lehet használni úgy, hogy a szalagokat, köteleket belemártjuk, és ragasztósan tekerjük a lufira. Én így használtam. De lehet úgy is, hogy elkezdjük feltekerni a lufira a szalagokat, közben ecsettel felvisszük rá a ragasztót, majd megint tekerés, megint ragasztózás.)

Hozzávalók

A szalagot ragasztóztam, és áttekertem a körbe a lufin.

A következő szalaggal ugyanígy tettem.

Majd a harmadik következett.

Mikor a szalagokat, kötelet feltekertem a lufira, száradni hagytam. Nekem egész éjszakán át lógott.

Itt látszik már, hogy megszáradt. Tűvel kiszúrták a gyerekek a lufit.

A lufi összeesett. Nem kell megijedni, ha a lufi kicsit maga után húzza a szalagokat. Ezt könnyen vissza lehet igazítani gömb formára.

Ki kell húzni a lufit egy nagyobb nyíláson át, és kész a díszünk. Színétől, anyagától, méretétől függően használható a mindennapokban egy szép tálon elrendezve, vagy ünnepnapokon: karácsonykor, húsvétkor.

Remélem, tetszik. Ha igen, készítsétek el Ti is.