Pages Navigation Menu

A színek- színelmélet a színkör segítségével

“A szín élet. A színek nélkül halott lenne a világ.

Őseszmék a színek, a kezdettől való színtelen fénynek és ellentétpárjának, a színtelen sötétségnek a gyermekei. Mint a láng a fényt, úgy hozza létre a fény a színeket.”

 

– Johannes Itten, 1970

Caroline Atkins könyvében pedig ezt olvastam: “A szin olyan, mint valami varázspor: életre kelti a szobát, megváltoztatja a formákat, és különleges hangulatokat képes előidézni.”

Milyen igaz! Meg kell ismernünk a szineket, tudnunk kell melyik szinhez melyik másik illik. Most ehhez szeretnék egy kis segitséget nyújtani.

A képen egy szinkör látható. 3 elsődleges szine (1) van a : sárga, piros, kék. Két elsődleges szin keveréséből jönnek létre a másodlagos szinek (2), mint: zöld a sárga és kék keveréséből, lila a kék és a piros keveréséből, illetve a narancs a sárga és piros keveréséből. Aztán léteznek még az elsődleges és másodlagos szinek keveréséből kialakult szinek, a harmadlagos szinek. A szinkorong belsőbb gyűrűiben a világosabb és sötétebb árnyalatok találhatók.

A szinkörből látni lehet az egymással harmonizáló, és a kiegészitő, kontrasztos szineket. Vagyis az egymással szemben álló szinek KIEGÉSZITŐ VAGY KOMPLEMENTER szinek, ezek fokozzák egymás hatását. Ezek merész párositások. Itt ügyelni kell arra, hogy együtt alkalmazva túlságosan erős lehet a hatásuk, ne keverjük őket egyenlő arányban.
Egymás közelében álló szinek a HARMONIZÁLÓ SZINEK. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a választásnál ezek ne üssék, inkább csak erősitsék egymást.
És létezik az ÁRNYALÁS, a szinkörben egy szelet, az adott szin sötétebb és világosabb módozatai.

Miért lehet ez fontos?

A szinek a lakberendezésben a legfőbb hangulatkeltő eszközök. Ezért fontos nagyon ismernünk a szinek tulajdonságait, viszonyukat egymáshoz. Fontos a szinek, a fények, a textúrák külön-külön és együtt is. Ha megismerjük ezeket, és jól kezeljük őket otthonunkban, biztosan egy harmonikus, pihentető, hangulatos otthonba érkezünk nap mint nap haza.   

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .