“A szín élet. A színek nélkül halott lenne a világ.

Őseszmék a színek, a kezdettől való színtelen fénynek és ellentétpárjának, a színtelen sötétségnek a gyermekei. Mint a láng a fényt, úgy hozza létre a fény a színeket.”

 

– Johannes Itten, 1970

Caroline Atkins könyvében pedig ezt olvastam: “A szin olyan, mint valami varázspor: életre kelti a szobát, megváltoztatja a formákat, és különleges hangulatokat képes előidézni.”

Milyen igaz! Meg kell ismernünk a szineket, tudnunk kell melyik szinhez melyik másik illik. Most ehhez szeretnék egy kis segitséget nyújtani.

A képen egy szinkör látható. 3 elsődleges szine (1) van a : sárga, piros, kék. Két elsődleges szin keveréséből jönnek létre a másodlagos szinek (2), mint: zöld a sárga és kék keveréséből, lila a kék és a piros keveréséből, illetve a narancs a sárga és piros keveréséből. Aztán léteznek még az elsődleges és másodlagos szinek keveréséből kialakult szinek, a harmadlagos szinek. A szinkorong belsőbb gyűrűiben a világosabb és sötétebb árnyalatok találhatók.

A szinkörből látni lehet az egymással harmonizáló, és a kiegészitő, kontrasztos szineket. Vagyis az egymással szemben álló szinek KIEGÉSZITŐ VAGY KOMPLEMENTER szinek, ezek fokozzák egymás hatását. Ezek merész párositások. Itt ügyelni kell arra, hogy együtt alkalmazva túlságosan erős lehet a hatásuk, ne keverjük őket egyenlő arányban.
Egymás közelében álló szinek a HARMONIZÁLÓ SZINEK. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a választásnál ezek ne üssék, inkább csak erősitsék egymást.
És létezik az ÁRNYALÁS, a szinkörben egy szelet, az adott szin sötétebb és világosabb módozatai.

Miért lehet ez fontos?

A szinek a lakberendezésben a legfőbb hangulatkeltő eszközök. Ezért fontos nagyon ismernünk a szinek tulajdonságait, viszonyukat egymáshoz. Fontos a szinek, a fények, a textúrák külön-külön és együtt is. Ha megismerjük ezeket, és jól kezeljük őket otthonunkban, biztosan egy harmonikus, pihentető, hangulatos otthonba érkezünk nap mint nap haza.