Ez a dekoráció az egyik vizsgafeladatom volt. 

Felhasznált anyagok: Globiz International Kft – 2 m fehér, flexibilis neonkábel,

                                     0,8 mm drótköteg,

                                     harapófogó,

                                     olló,

                                     ragasztópisztoly,

                                     a lámpa alapjául szolgáló középen kifúrt kő, fa, bármi.

A munka menete: 

Ezt az asztali lámpát neonkábelből hoztam létre, egyetlen 2 m hosszú szálból. Mindössze 2mm az átmérője.

A neonkábel hajlítható, ezért szükséges egy támaszték elkészítése. Ezt drótból készítettem. Több egyforma méretű drótszálat vágtam le, hosszabbat, mint amekkorának a fa törzsét gondoltam: a „gyökerének” is ráhagytam 5-6 cm-t és az ágára is kb. 2 cm-t. A „gyökere” az alapul szolgáló kő alá van hajtva, ragasztva, ezáltal biztosan áll a törzs a kőlapon. A drót ágacska irányt ad a neonkábelnek úgy, hogy ahhoz van ragasztva. Tehát mikor készen lettek a drótszálak, ezeket egymáshoz kötöttem, ragasztottam.

A kifúrt kőlapba beállítottam a drót fa támasztékot, alul a „gyökerét” széthajtva hozzáragasztottam a kő aljához. Majd alulról befűztem a neonkábelt. Értelemszerűen felül a világító kábel, alul (kő alatt) a csatlakozókábel fut. Ezt is rögzítettem a kőlaphoz alul.

Következett a tényleges fa forma kialakítása. A neonkábelt a fa törzséül szolgáló drótköteghez, majd az irányt adó kis drótághoz is hozzárögzítettem. A neont a drótágon túl is elvezettem kialakítva a hosszú neon ágat. Ezt az ágat lehet formázni, „elágaztatni”. Egy-egy ág formázása után a kábelt levezettem mindig a törzsön is, hogy befedje a drótköteget. A kifúrt kőbe rejtettem a visszahajlított neonkábelt, így az nem látszódik. Így sorban létrehoztam az ágakat egészen addig, míg el nem fogyott a 2 m kábel. A drótvázhoz mindenhol rögzíteni kell. 

Ezzel a technikával kb. 20 cm magas, 7 ágú világító fácska hozható létre.

A neonkábel 12Voltról üzemel. Gyárilag szivargyújtó csatlakozóval vásárolható meg. Hogy hálózatról is működtetni lehessen, kis átalakítás szükséges: adapterre kell csatlakoztatni.

Beszéljenek a képek is: