Pages Navigation Menu

Feng Shui konyha

Ma a Feng Shui konyháról lesz szó. 

Egy régebbi cikkemben ezt írtam a konyháról: “Nagyanyáink idejében a konyha volt a ház központja. Ott zajlott az élet. Ebből az időből származhat a Családi tűzhely kifejezés. A kályha melege, az ételek illata kellemes helyszínt biztosított a családi beszélgetésekhez, étkezésekhez, játékhoz. 

Aztán az évek múlásával ez a kifejezés elvesztette jelentőségét, eltűntek a “konyhaszobák”, helyükbe a jól ismert apró panelkonyhák léptek, amik semmiképpen nem feleltek meg a meghitt családi élet színterének.”

Ma már sajnos tényleg nem a családi élet színtere a konyha. A készételek megjelenése, a gyorsétkezdékben való étkezés miatt a konyha elvesztette korábbi szerepét. 

Szerencsére nem mindenhol. Vannak akik felismerték, hogy otthon, ellenőrzött alapanyagokból elkészített ételnek nincs párja. Nemcsak adalékanyagoktól mentes – ezáltal egészségesebb -, hanem olcsóbb is, és családösszetartó ereje is van.  Gondoljunk csak pl. a karácsonyi mézeskalács illatára. Hívogató, családias, meghitt hangulatú. 

Mi köze mindehhez a Feng Shuinak? 

A Feng Shui a különböző energiákról szól. Konkrétan:  

 • fontos az elfogyasztott étel minősége, energiája, mert azok vagyunk, amit megeszünk.
 • szúró, vágó tárgyak legyenek elrejtve, mivel rossz érzést kiváltó hatásuk van
 • ugyanezen ok miatt az asztal sarka legyen lehetőleg kerekített, éles falsarkok elé akasszunk növényeket 
 • fontos, hogy az étel szeretettel készüljön, ne bosszúsággal, türelmetlenséggel: jó, ha a tűzhely nem a konyhai bejáratnak háttal található, ne lephesse meg senki a háziasszonyt főzés közben. Ugyanígy háttal senki ne üljön a bejáratnak, nem tud nyugodtan étkezni, ha közben sebezhetőnek érzi magát. Egy lehetséges elrendezési megoldás: 

 • a víz elemű hűtő, mosogató, mosógép ne álljon a tűz elemű tűzhely mellett, mert ellentéteket, vitákat szül önmagunkkal, társunkkal. 
 • rossz elrendezés, ha a bejárati ajtóból rálátni a tűzhelyre. Ha nincs rejtetten, negatív energiák érik, az itt készült étel negatív energiával fog telítődni.
 • üveglapos asztal nem a legmegfelelőbb a konyhába, biztonságérzetet csökkenti étkezés közben. Megoldás: asztalterítő használata. 
 • Feng Shui szerint az étel a bőség szimbóluma: legyen a hűtő lehetőleg mindig megrakva, az étkezőasztal felett  megfelelő a tükör használata. A tükör megsokszorozza a gazdagságot. 

Összefoglalva fontos, hogy a konyha a háziasszony igényei szerint legyen berendezve, az ő kényelmi szempontjait figyelembe véve. Hogy miért? Mert a konyha női terület, megmutatja, hogy hogy érzi magát anyaként, feleségként. Ha negatív energiák, hatások érik nap mint nap, elvágyódhat otthonról. 

 

2 hozzászólás

 1. Kedves Detty!

  Hogy érted, hogy az étkezőasztal felett legyen tükör. A plafonon vagy mellette a falon, de felette?
  Köszönöm előre is a válaszod!
  Üdvözlettel:
  Csilla

  • Szia Csilla!
   Bocsánat, félreérthető voltam. Természetesen mellette a falon. 🙂

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .