2012 tavasz, nyár egyik trendi színe a narancs és földszínű árnyalatai: rozsda, terrakotta, téglavörös. Ezek a színek nemcsak öltözködésünkben, hanem a lakberendezésben is megjelentek.  

Egy korábbi cikkemben ezt írtam: “A szín olyan, mint valami varázspor: életre kelti a szobát, megváltoztatja a formákat, és különleges hangulatokat képes előidézni.” Különösen igaz ez a narancs színre.

Hiszen mi is a narancs élettani hatása? Pezsdít, élénkít, életre kelt. A narancsot viselő ember magabiztosságot, tisztaságot, nyitottságot, boldogságot sugall. A kapcsolatteremtés látszólag számára nem gond, ezért első randi ideális öltözéke. Csökkenti az ismeretlentől való szorongást, életvidámságot sugall. 

A lakberendezésben nagy mennyiségben ne használjuk, nyugtalanságot, hisztériát és stresszt okoz. Kiegészítő színként viszont  a kreativitást segíti, fejleszti a kommunikációt. Ezért ajánlott kis mennyiségben tárgyalóba és nappaliba. (Nappaliba, mert a családi élet színtere, a kisebb-nagyobb gondok “megbeszélőhelye”.)

Általában a narancs színhez akkor vonzódunk, ha feldolgozatlan problémával állunk szemben. Alkalmazzuk, hordjuk, míg gondoljuk, hiszen lelki szinten segít a gyógyulásban, segít az erősödésben. Alkalmazzuk akkor is, ha kerüljük a társaságot, ha függőségi helyzetbe kerültünk, ha ötlettelenné váltunk, ha már nem tudunk örülni semminek sem, ha depresszív hangulatban vagyunk. Hiszen, ahogy írtam a narancs pezsdít, élénkít, életre kelt, az optimizmust, kreativitást segíti.

Étvágygerjesztő hatása is nagyon ismert, így ha elégedettek vagyunk alakunkkal, véletlenül se használjuk étkezőben, konyhában. Viszont ha étvágytalanok vagyunk, és kóros soványságban szenvedünk, feltétlenül alkalmazzuk.

Mediterrán életérzést segíti, ezért nagyszerűen párosíthatók kovácsoltvassal, fonott tárgyakkal, természetes anyagokkal. Ezek hatására mi magunk is mintha a déli országokban élnénk.

Északi tájolású szobákba bevarázsolja a napfényt, valamelyest pótolhatja a természetes fény hiányát. Hálószobában és energikus gyermekünk szobájába nagy mennyiségben semmiképp ne használjuk serkentő hatása miatt. Persze, ha tovább szeretnénk aktivizálni a gyereket, hajrá. 🙂

A színek a lakberendezésben a legfőbb hangulatkeltő eszközök. Ezért fontos nagyon ismernünk a színek tulajdonságait, viszonyukat egymáshoz.

Így pl ha a narancssárgával drámai hatást szeretnénk elérni a lakásban, használjuk mellé a kéket. A színkörben a narancssárga szín másodlagos szín: az energikus piros és a vidámságot nyújtó sárga keveréke, szemben vele a kék található. A narancssárgát és kéket  kiegészítő vagy komplementer színeknek nevezzük. A két árnyalat fokozza egymás hatását, de ne egyenlő arányban használjuk őket, mert akkor elnyomják egymást. Inkább csak az egyik szín legyen domináns a másik csak kiegészítő. 

Ha nyugalmat árasztó otthonra vágyunk, használjuk a narancssárga árnyalatait (sötétebb és világosabb tónusait, a színkörben egy szelet). 

És ha üde, izgalmas helyiségre vágyunk, válogassunk a narancssárga közelében található színek közül. Jó választás lehet a barna és árnyalatai, piros, sárga alkalmazása.  Garantáltan harmonikus lesz az összhatás.

Képek innen