Hong Kongban 7650 felhőkarcoló található, ezzel 1. a világranglistán. A sűrűn lakottság és a magas épületek annak tulajdoníthatók, hogy kevés a beépíthető terület, ugyanis a meredek hegyek átlagosan 1,3 km-re vannak a vízparttól.

A helyhiány miatt megnőtt a kereslet a sokemeletes irodákra és lakásokra, ami azt eredményezte, hogy a világ 100 legmagasabb épülete közül 36 itt található, illetve itt élnek és dolgoznak a 14. emelet felett a legtöbben a világon.

Hong Kong népessége: 6 898 686 fő. Területe: 1092 km2. népsűrűsége: 6317 fő/km2 – negyedik a listán. Magyarországon 108 fő/km2. (Forrás: Wikipedia)

A legtöbb család Hong Kong-ban nagyon pici lakásban él a hatalmas ingatlan árak miatt. Ezért fontos, hogy megbirkózzanak a szűk térrel, és teljes mértékben kihasználjanak minden négyzetcentimétert a lakásban.

Igy tett Gary Chang épitész. 32-33 m2-es lakásába 24 különböző funkcióju helyiségeket alkotott. A kis apartman tartalmaz könyvtárszobát, zeneszobát, hálószobát, házimozi szobát, fürdőszobát, mosókonyhát, konyhát, étkezőt, gardróbot, vendégszobát, irodát és még sorolhatnám. Hogy hogy lehetséges ez? Mobil falakkal. Húzza, tolja, leereszti, felemeli. A körülményektől és igényeitől függően változtatja igy otthonát.

A videoban és a képeken jól látszik, hogy nyilászáróit is lecserélte: különleges szinezett üvegű ablakra. Igy nem a szürke várost látja, hanem egy állandó narancsos, meleg fényben tündököl a város és az otthona is.

És hogy még optikailag is növelje a lakás nagyságát, tükröződő/világos anyagokat/szineket használ a bútorokon, padlón, illetve a plafon nagy része tükör. Ezzel a fényt is megsokszorozza odabent.

Érdekes, hogy korábban ebben a lakásban Chang élt családjával – anyja és az apja volt az egyik szobában, a másik a nővéréé volt, volt még egy albérlő, aki a harmadik külön szobában aludt. Így az egyetlen hely, ahol a gyerek épitész aludhatott az a folyosó volt.

Ime a képek és a video. Lássátok, és okuljatok, hogyan tudnánk mi magyarok is a kis 35 m2-es panellakásunkat ily módon megnövelni. :))

Forrás: innen

http://www.youtube.com/watch?v=f-iFJ3ncIDo