Minden nő tudja, hogy a csíkos minta egy-egy ruhadarabon mennyit tud változtatni az arányainkon. A képeken nagyon jól látszik, hogy ezek a csíkok  a lakberendezésben is arány-téralakító hatásúak. Különböző csíkok ismertek:

A halszálka minta: üdítően hathat a helyiségben. Baj akkor lehet vele, ha a színek között nagy a kontraszt és nagyon uralja a helyiséget. Elegáns hatású.

Függőleges csíkok: optikailag erőteljes  térnagyobbító hatása ismert. Alacsony helyiségekben mintegy “felemeli” a plafont. Nem használnám a helyiség minden falán, elég csak az egyiken, ezzel fókuszpontot képezve ott. Nagy mennyiségben, fekete-fehérben vibráló hatású, vigyázni kell vele. 

A padlón szőnyegként használva vezeti a szemet. Amit ki szeretnénk emelni, vezessen oda a csík. Kis lakásban ideális, mert a bútorokat távolabb láttatja egymástól, növelve ezzel a térérzetet. 

Vízszintes csíkok: hasonló térnagyobbító hatása ismert, csak nem a belmagasságot “növeli”, hanem magát a teret. Szűk lakás rövidebb falára érdemes használni. Optikailag szélesíti a helyiséget. 

Zebra minta: drámai hatása van, bátor, merész minta.  

Kockás, plédre emlékeztető minta:  a kockás minta mintha sohasem akarna kimenni a divatból.  A ruhadivatban, kiegészítőkben is nagyon trendi a klasszikus és modernebb változatai egyaránt. Hangulatában a vidéki otthonok kandalló melletti, beszélgetős élményét adja vissza. Talán mert tényleg a meleg, puha plédre emlékeztet. Ma már bátran lehet a mintákat keverni: kockás mellé a csíkosat és virágmintásat. Persze figyelni kell színekre, árnyalatokra.