Bevallom, az én kedvencem a kék szín. Mindegy, hogy világoskék, királykék, vagy sötétkék, jöhet bármelyik.  Az öltözködésben szívesen hordom a kék holmikat, akár egymással variálva is.

Azt mindenki tudja, hogy a színek jelentősen hozzájárulnak egy szoba hangulatához, hiszen pl.  egy hideg színekkel berendezett szobában még a levegőt is “hűvösebbnek” érezzük.

A színek a térérzékelésünket is befolyásolják: a világosabb árnyalatok által nagyobbnak érezzük a helyiséget, míg sötétebb árnyalatokkal meghittebb, kisebb teret kaphatunk.

A fenti információkat alapul véve elmondhatjuk, hogy a kék szín világosabb árnyalatai tértágító hatásúak, tehát kisebb helyiségekben használva olyan érzésünk lehet, mintha a falak távolabb lennének egymástól. Sötétebb tónusait használva viszont meghitt, otthonos, amolyan budoár jellegű kuckót kaphatunk, főleg, ha társítjuk a vörös telt árnyalataival is. Egy sötétebb kék fal elé helyezett kép, bútor szinte kiugrik a falból. Nagyszerű megoldás dísztárgyaink kiemelésére.

Ti milyen hatást szeretnétek elérni szobáitokban? Hűtenétek a felforrósodott déli tájolású szoba levegőjét? Használjatok hűvös kékeket! Esetleg kuckósítanátok szobátokat? Alkalmazzatok sötétebb árnyalatokat! És mi a helyzet a hálószobával? Nyugodt, pihentető, friss, megbízható légkört szeretnétek, ahol a napi fáradalmakat maradéktalanul kipihenhetitek? A kék szín alkalmazása megfelelő lehet ott. Megfelelő választás lehet a hálószobán kívül a nappaliba, vagy a fürdőszobába. Konyhába nem tenném, hiszen a tűz és víz kioltja egymást, de ez Feng Shui, erről majd máskor ha érdekel Benneteket.

szeplapkepek 00911

Fürdőszobában kellemes a meleg barna használata.

A kéket nagyon szeretem együtt a nyers fa színével. Fürdőszobában én csak fával tudom elképzelni a kéket, nélküle nagyon hideg lenne a helyiség.

Fehérrel társítva fokozódik hideg hatása, zölddel kombinálva egy nagyon harmonikus hatást kapunk, rózsaszínnel együtt modernné válik, sárgával együtt használva vidám hangulatot érünk el, lilával viszont drámai a hatás. Nektek melyik színnel társítva tetszik?

DSCF1983111

Kamasz szobában a meleg színekkel tértágító hatású. A képek saját otthonomban készültek.

blue-yellow-room_gal

Milyen jól érvényesülnek a képek a falon a sötét háttér előtt! Kép

il_570xN.414008679_482u

Pazar ez a szobabelső lilával, kékkel és szürkével! Kép