Vége az egyhangúságnak! Felejtse el a tapétát, vagy a festett falat! Ez a forradalmian új falburkolat rendszer, új lehetőségeket hoz a lakberendezésben tervezőknek, kivitelezőknek és felhasználóknak egyaránt.

A könnyű felhasználhatóság, a különleges megjelenés és az újdonság varázsa egyre több és több felhasználót győz meg. Ön meggyőzhető?

A falak burkolására, dekorálására nagyon sok anyag és termék létezik, mint például: tapéták, poszterek, faltetoválások, falimatricák, csempék, különböző kövek, dísztéglák, folyékony tapéták, kenhető-szórható strukturált bevonatok, parafa burkolatok, MDF falburkolók, de tehetünk a falakra parkettát, szőnyeget vagy akár padlószőnyeget.

A sokféle anyag mellett újdonságnak számít a falburkolatok között, az úgynevezett 3D falpanelek. Az alapvető újdonság abban rejlik, hogy ez a dekorációs falburkoló termék eltér a megszokott formáktól és rendkívül széles körben használható. Legyen az lakás, ház, iroda, szálloda, étterem, közintézmény bármilyen helyisége, egy üzlet kirakata, egy kiállítás vagy rendezvény installációjának része, a 3D falpanel minden teret mozgalmassá, érdekessé tesz. A megszokottaktól merészen eltérő a minták kiemelkedése, mely igazán különlegessé és igazi élménnyé teszi a látványt. Rengeteg panel minta létezik, gyártóként más-más, de ezért itt is vannak sláger minták, melyek a legtöbb cégnél vissza-vissza köszön, -ha némi változtatással is. Természetesen nem csak új építésű házaknál, hanem átalakítások vagy felújítások során is előszeretettel használhatunk falpaneleket.

11489_184567251704220_1296395101_n

A 3D falpaneleket talán két nagyobb csoportra oszthatnánk. Az egyik csoportba sorolhatnánk a könnyű fajsúlyú falpaneleket, a másikba a nehezebb falpaneleket. Persze lehetnek eltérések méretben, anyagban, színben és felrakási módban is.

A könnyű fajsúlyú falpanelek jellemzően valamilyen növényi rostból (cukornád, bambusz) készülnek, melyek így mentesek mindenféle egészségre káros anyagtól. Ez mindenképpen előnyös a környezetre, illetve az allergiás betegek is előszeretettel használhatják otthonukban. Ezek a növényi rostból készült falpanelek nevezhetőek 3D Bio Falpaneleknek is. A panelek további előnye a kis súly, a könnyű festhetőség és ezáltal a gyors és tiszta felrakhatóság. Könnyű fajsúlyú falpanelek készülhetnek még különböző műanyagokból, műgyantákból. Ezek természetesen nem környezetbarátok, de hasonló jó tulajdonságokkal rendelkeznek. S bár a növényi rostból készült termékek könnyűek, a préselésnek köszönhetően mégis igen kemények. Felhelyezésük ragasztással történik, amihez mindenképpen vizes bázisú ragasztót használjunk. A falpanelek legelterjedtebb méretei az 50×50 cm és a 60×60 cm panelek. De természetesen léteznek ezektől kisebb, illetve nagyobb panelek is.

A nehezebb fajsúlyú panelekhez tartoznak az un. ásványi falpanelek, melyek elsősorban gipszből készülnek. Ilyen például a Lengyel Loft Design System 3D falpanelek. A gipsz panelek igaz nehezebbek a növényi rostból készült termékeknél, de a rendkívül jó toldhatóság a finom tökéletes vonalak és élek, egyre szélesebb körben teszik népszerűvé ezeket a típusú termékeket.

A falpanelek ára a jobb tapétákkal és/vagy a prémium kategóriás fal- és padlóburkolatokkal (csempe, járólap) van hasonló árkategóriában. A növényi rostból készült termékek az árban kedvezőbbek.

A növényi rostból készült termékeknél mindenképpen meg kell említeni, hogy újrahasznosított növényi részekből készül! Például a Holland Wallart 3D a cukornád zúzott, préselt szárából készül, így ez 100%-ban újrahasznosított anyagnak számít. A kipréselt, maradék cukornád a világ egyik legnagyobb megújuló alapanyaga, mert évente akár háromszor is betakarítható. A mai világban nagyon fontos szerepe van annak, hogy egy mellékterméket lehessen újrahasznosítani és ne hulladéktárolókban tárolják, vagy ne kelljen további energiát, költséget áldozni annak megsemmisítésére.

62844_296052337194561_285912185_n

A falpanelek felrakása akár házilag is megoldható, de megbízhatunk vele szobafestő szakembert is. A 3D falpanelek bármilyen tetszőleges színre festhetőek, a színekkel is fokozva a térhatást. A panelek mintái legjobban megvilágítva érvényesülnek. Súrlófények használatával, illetve a felületre irányított fényekkel a minták még jobban kiemelkednek. Használjunk LED fényforrásokat, melyek kellemes színekben kaphatóak és fogyasztásuk is a legkedvezőbb.

A 3D falpanelek felhasználhatósága kimeríthetetlen. Otthoni felhasználás esetén burkolhatunk vele egy teljes falat, ritkán akár az egész helyiséget is. Jellemző, hogy csak adott falakat, vagy a fal egy részére használják dekorációként. Nagyon jól mutat tv-k mögött panelként, rakhatjuk akár csíkonként, vagy háromszög alakban is (mintától függő). Hálószobában egy kellemes színnel lefestve és hangulatos fénnyel megvilágítva rendkívül látványos. Közületi és közösségi terekben való felhasználása szintén egyre elterjedtebb. A lakberendezők, belsőépítészek előszeretettel használják, tervezik be szállodai szobákba, éttermekbe, irodaházakba, recepciós részekre, üzletekbe, pláza kirakatokba, fitnesz termekbe, szórakozóhelyre.

1003894_622681394410737_1730809602_n

A hazai 3D falpanel forgalmazók úttörőjeként a Kerma Design Kft a falpanelek több típusát is megismertette már az újdonságokra fogékony vásárlókkal. Gyártóként és importőrként kellő rálátásuk és tapasztalatuk van a falpanelek világára. Magyarországi kizárólagos importőre a holland WallArt 3D falpaneleknek, melyek 20 mintában, 50x50cm-es panel méretben kaphatóak. A WallArt 3D közel 50 országban van jelen és több tízezer m2 referenciával büszkélkedhet. Az ásványi gipsz alapú falpanelek közé tartozik a Kerma Design másik terméke, a Loft Design System 3D falpanelek. A 60x60cm-es panelekből tökéletesen összefüggő falfelületeket alkothatunk. A falpanelek megtekinthetőek és megvásárolhatóak a www.kerma.hu webáruházban.

A 3D falpanel forgalmazás mellett a Kerma Design elsőként kezdte el a bőr- és -műbőr falpanelek gyártását Magyarországon. Öt panelméretben, közel 300 -féle színben és mintában gyártanak bőrpaneleket. A bőrpanelek a dekoratív hatás mellett kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

bőrpanel37

bőrpanel38

bőrpanel49

Keresi Ferenc – www.designdecor.hu