Egy barátnőm keresett meg nyár elején azzal, adjak neki ötletet ici-pici lakásuk praktikus berendezéséhez, ahol ősszel 2 egyetemista srác fog lakni.

A lakás tényleg pici, kb. 16-17 m2-es, nem szabályos téglalap alakú, kiugrókkal tarkított. Tulajdonképpen az elrendezés adta magát, hiszen található benne egy 1,9*1,4 m-es fülke, ami hálónak ideális mérete miatt is, és mert a bejárati ajtótól távol eső sarokban található.

A konyharész már készen van, az előző tulajdonosok már építettek egy 1,5 m hosszú konyhát, ahol mosogató található, kihagyva a fal mellett helyet a keskeny hűtőnek.

Fürdőszobával nem tudtak mit kezdeni, nagyon kicsi, de kellemes hangulatú. Épített zuhany, mosdó található benne.

Az íróasztalok helye is adta magát, mivel az ablakok a kinti folyosóra nyílnak, ahonnan könnyen belátni a lakásba. A számítógépek helye éppen ezért az ablakok alatt egy asztalon van a legvédettebb helyen.

Tehát az én feladatom, hogy ezen a pár négyzetméteren kialakítsak a meglévő konyhán és fürdőszobán kívül tanulórészt, nappalit (bár kanapéhoz nem ragaszkodnak), hálót, étkezőt, gardróbot sok tárolóhellyel 2 fiatal részére, ahova biztosan időnként vendégeket is hívni fognak. Tényleg csak pár tippet kellett volna adnom, de annyira felspanolt a kihívás, hogy ennyi funkciót kell találni ebben a lakásban, hogy pár nap alatt kész tervekkel mentem a barátnőmhöz. 🙂

4 elrendezési tervet készítettem. Van benne olyan elgondolás, ami mindenkinek nagyon tetszett, de a tulajdonosok az időhiány és anyagi keretük határai miatt nem valósíthatták meg. Ráadásul azt még tudni kell, hogy a lakásban mindent a saját kezükkel készítettek bevonva már kamasz fiaikat is a munkába, tehát nem asztalos hozta a bútorokat készen, nem ő fúrt faragott, nem festő festett. 🙂

A tervek nem kidolgozottak, nincs dekoráció, nincsenek falszínek, bútorszínek, anyagok, egyszerűen csak az elrendezésre koncentráltunk. A konyha, a fürdőszoba, a tanulóasztal és a hálórész mindegyik tervben szinte ugyanaz.

Az alaprajz:

111

1 terv: Ez az alap koncepció, miszerint a gardróbszekrény a fürdőszoba falán áll. Az emeletes ágy kihasználva a fülke méreteit, 3 oldalról faltól-falig tart. A tanulórész az ablak alatt található végig a konyhától a falig. Kis kanapé áll a bejárattal szembeni falon.

Ebben a tervben az étkezőasztal ajtóról lehajtható. Asztalos szerint megvalósítható az elképzelés.

1234

2. terv: Maradt az 1,4 m-es ágy, viszont a fürdő melletti gardrób mérete csökkent, a bejárati ajtóval szemben nem kanapé, hanem szekrények állnak felettük ággyal.

Az étkező kihúzható a szekrényből.

bbb

3. terv: Itt engedtem el leginkább a fantáziámat. Gardróbszekrény itt maradt az első tervnek megfelelően. A fülkében az alsó ágy nem 2 m hosszú, hanem 2,6 m körüli, így egy háttámlapárnával kiegészítve kanapé is kialakítható. Háttámlapárnát méretre lehet rendelni habszivacsgyárból, én is rendeltem anno, akit érdekel, szívesen megadom az elérhetőségüket.

Az asztallap falról lehajtható. Lába faliképként szolgál. Ha hosszabb lenne az asztal lapja, felhajtva megfelelő magasságba is kerülhetne a falon a kép. A tervben erre nem figyeltem. 🙂

cccccc

4. terv: Ebben a tervben meg szerettem volna mutatni, hogy mi van akkor, ha az ágy nem faltól-falig tart, tehát nem 1,4 m széles, hanem csak 0,9 m. Nem igazán praktikus, mert a maradék 0,5 m nagyon szűk hely az ágy mellett. A szekrények mögött kihasználatlan rész is létrejön azáltal, hogy a szekrények mélysége kb 60 cm, az ágy viszont 90 cm széles.

Itt sincs kanapé, viszont sok a tárolóhely és egy plusz ágy is befért a szekrények fölé, ha vendég érkezne. Az étkező fölötti faliszekrény és az íróasztal folytatásában levő faliszekrény akár el is hagyható.

Az étkezőasztal itt is lehajtható.

aaaaaaaaaa

Ebben a projektben is bebizonyosodott, hogy sokszor a legegyszerűbb terv a legmegfelelőbb. Barátnőmék az első tervet valósították meg, bár még nincs teljesen készen. Nincs meg az asztal, talán nem is lehajtható lesz, talán nem is lesz… Nincs még kanapé, a többi berendezés már készen van. A fiúk beköltöztek, és köszönik, jól érzik magukat. 🙂

És a fényképek:

unnamed (6)

unnamed (2)

3

1

4