Szia Detty! Kata vagyok, a férjemmel mostanában költöztünk új lakásba, és az első gyermekünket várjuk. Van egy nagy plazma tv-nk, falra helyeznénk, de sehogy sem tudjuk elhelyezni úgy, hogy ne az legyen a központi elem a szobában.

Hol legyen a tv helye, hogy élvezhető legyen, de ne az legyen a fókusz? Amit el kellene helyezni a szobában: kanapé, fotel, dohányzóasztal, nincs szekrényünk, viszont van egy alacsonyabb komódunk és szeretnénk még polcot a dísztárgyainknak. Előre is köszönöm. 

Kedves Kata!

Köszönöm kérdésedet. Sokan nem szeretik, ha a nappalijukban a tv van a fókuszpontban. Az ilyen emberek többre értékelik a meghitt beszélgetéseket, mint egyedül nézni a dobozt…

Több fontos szabály létezik a tv elhelyezésére:

Legyen megfelelő távolságban a nézőtől. A hagyományos “dobozos” tv-k esetében azért mondták a 250-300 cm néző távolságot, mert alacsony képfelbontásuk miatt csak távolabbról volt élvezhető. Ma már egy modernebb, nagy méretű tv-t is nézhetünk viszonylag közelről, nagy felbontásának köszönhetően az élvezhetősége jobb lesz. Természetesen ez egyénenként változhat, érdemes kipróbálni, milyen távolság a legmegfelelőbb számunkra.

Álljon jó magasságban, leginkább szemmagasságban élvezhetjük. Azt tudjuk, hogy nem jó a televíziót szemmagasság fölé helyezni. De azt tudjátok miért nem? Azon túl, hogy kényelmetlen sokáig magasan felfele nézni, fejfájás lehet a vége, elfáradhat a nyak, a váll, a szem, de – valamilyen szakértői oldalon olvastam, – hogy ha valaki tv nézés közben felfele néz, az egyfajta más tudatállapotba kerül, könnyebben befolyásolható, hiszékenyebb lesz. Ebben vajon mennyi az igazság? 🙂

Hogy ne hasson a televízió egy nagy fekete doboznak a falon, érdemes köré polcokat is elhelyezni. Egy teljesen natúr szobában, ahol minden világos, pasztell árnyalatban van, még így sem lehet harmonikus a látvány. Szükség van más fekete pontra, kontrasztra is a helyiségben, amelyek ellensúlyozzák a tv feketéjét. Egy sötét színű komód a másik falon, egy fekete képkeret, a kandalló ajtaja mind mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a televízió látványa ne uralja a helyiséget.

A tv falra helyezésekor az ablakok elhelyezkedése is szempont lehet. Ablakkal szemben még egy jó sötétítés mellett is élvezhetetlenné válhat a kép.

Fontos a megfelelő világítás is. Ha este a tv egyedül világít, bánthatja a sötét és világos kontraszt a szemet. Érdemes köré valamilyen világítótestet is tervezni.

És végül, de nem utolsó sorban, lehet modern, szép a nappalink, de ha a kábelek belerondítanak… tönkre vágja az egészet. Gipszkarton fal mögé elrejthetjük a kábeleket. Ha mégis úgy alakul, hogy ez nem megoldás, más módon kell gondoskodnunk elrejtésükről. Erről itt olvashattok.

További praktikus tanácsok a hálószobai tv-k elhelyezésével kapcsolatban itt.

011111Kép

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/