10 éve élünk mostani otthonunkban, 10 éve nincs függöny a nappali ívelt ablakán. Az ablak a gyönyörű kertemre néz, a kanapéról, a fotelról belátható az egész. Soha nem akartam útját állni a látványnak egy függönnyel.

Viszont a nappali déli fekvésű, és igen zavaró tud lenni, mikor nem lehet pihenni a kanapén ülve a kápráztató napfény miatt. Ez télen kellemetlen, mikor a nap alacsonyan halad, és teljes pompájában látni a kanapé minden pontjáról. Természetesen télen is örülni kell minden jó időnek, de vannak olyan tevékenységek, élethelyzetek a nappaliban, mikor árnyékolóra van szükség. Mindig tudtam, de most már akartam is azt az árnyékolót.

Igen ám, de milyen legyen? Függöny nem jó, az ablak előtt álló növénnyel zavarnák egymást. Nem jó ide a róló sem az ablak íveltsége miatt. Valami olyasmi árnyékolót szerettem volna, ami más mint a többi, nem szokványos, talán meghökkentő is kicsit.

December végén írtam egy blogbejegyzést a paravánról itt a honlapomon, talán olvastátok is. Akkor érintett meg az isteni szikra, harmonika ajtóból lesz az árnyékolóm! A cikkben van hasonló megoldás. 🙂

Teljesen véletlenül nekem van 2 fa harmonika ajtóm a padláson: 10 évvel ezelőtt a gyerekszoba ajtókat még ilyenekre készíttettük, de mikor nagyobbak lettek a gyerekek, célszerűbb lett lecserélni őket nyíló ajtókra, ezek pedig a padláson landoltak. Üvegbetétes ajtók ezek, a gyerekekkel akkor üvegfestékkel festettünk rájuk. Akkor tetszett, ma már nem használnám arra a célra. Viszont a mostani célnak tökéletesen megfeleltek, illetve csak az egyik kellett most. Mutatom az ajtót, mikor még ajtó volt, és mutatom egy kis tuning után mi lett belőle.

Ilyen volt…

Untitled00016.mos

…és ilyen lett:

1 2

Az ajtónak semmi baja nem volt, kicsit le kellett tisztítani. Viszont, hogy könnyű legyen mozgatni, 3 db bútorgörgőt szereltünk az aljára, illetve hogy tényleg betöltse a funkcióját, skiccpauszból vágtam az üvegek mögé “bélést”. Így a fényt valamennyire átengedi, viszont a napsugarakat kint rekeszti.

IMG_0214

Egyelőre tetszik a festett minta is, ha megunjuk, kitalálunk rá mást. (Lehet pl. függönyt varrni az üvegbetétekre.) Vagy lehet, hogy idővel ez az árnyékoló megoldás sem tetszik majd, lehet, hogy a növénynek kell mennie, és igazi függöny kerül majd oda árnyékolónak. Semmi sem biztos. Bármi lehet. 🙂

Tanulság, ha meg tudjátok oldani, ne szabaduljatok meg nem használt holmijaitoktól, előfordulhat, hogy évek múltán jó hasznát veszitek még. 🙂

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/