Azt gondolom, mindannyian arra törekszünk, hogy amolyan menedék legyen az otthonunk, hogy a munka, az iskola után valahol fel tudjunk töltődni, hogy újra és újra szembe állhassunk a kihívásokkal.

Fontos, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban mindannyian. És különösen szívünkön viseljük, hogy gyermekeink is szeressenek otthon lenni, szeressenek hazamenni, hogy nekik is egy kis sziget legyen a feltöltődéshez a saját birodalmuk, az egész lakás.

Hogy ez így legyen, nem kell mást tennünk, csak figyelembe kell vennünk gyermekünk változó személyiségét, szükségletét, habitusát, szokásait. A legjobb, ha felügyelettel ugyan, de nagyrészt rábízzuk serdülő gyermekünkre, hogyan rendezze be kis birodalmát. Engedjük neki meghatározni a témát, könnyebb általa színezni a falakat, megtalálni a megfelelő dekorációt: a mai tiniket a zene, a sport, hírességek, rocksztárok, filmek, hobbi, divat … érdekli. Határozzunk meg 3-4 színt, amelyből választhat egyet-kettőt falainak festéséhez, a végső hangulat megteremtéséhez (ez főleg akkor fontos, ha feng shui törvényeket is figyelembe veszünk a gyerekszoba berendezésekor). Mutassunk neki lakberendezési üzleteket, internetes oldalakat, ahonnan megvásárolnánk a bútorokat, a végső döntés legyen az övé. A kiegészítők terén viszont adjunk teljes szabad kezet a döntésükben. Természetesen mutathatunk nekik tiniszoba inspirációs képeket is, mondjuk az alábbiakat, hogy segítsük saját stílusuk megtalálásában. 🙂

Persze sokunknál oda kell figyelni a költségvetésre is. Nem gondolom, hogy a tinink szobájában minden bútort le kellene cserélni: lehet, hogy elég egy átrendezés, vagy talán elég újrafesteni, matricázni a bútorokat. De az is lehet, hogy a szülők szobájából vagy a padlásról tetszik meg kamaszunknak egy régebbi bútor, amely felfrissítve jól mutathat nála. Ha a nagyobb darabok már megvannak, a kisebb kiegészítőket ráér lassacskán is megvásárolni. És milyen erejük van ezeknek a kiegészítőknek és a színeknek is! Általuk hihetetlenül át tud változni a régi szoba.

Ügyesebb kezű családok megtehetik (vagy a tinik), hogy maguk veszik kezükbe az átalakítást: maguk festenek falat, bútort, hoznak létre régi ágyból újat csupán a fejvég megváltoztatásával stb.

És itt kell megemlíteni, hogy a rend megtartása érdekében oda kell figyelni a különféle tárolóhelyek megteremtésére.  Mindezt persze egy alapos selejtezés után. Semmi keresnivalójuk a szobában a régi gyermekholmiknak: adjuk el, ajándékozzuk el a régi plüssöket, ruhaneműket, játékokat, könyveket (természetesen a legszebb, legédesebb, leg, leg darabokat megtarthatjuk) és adjunk teret az újabb hobbinak, az újabb életkori sajátosságok kibontakozásának, hiszen bármit is jelent ez, higgyétek el, biztosan nagy tér kell hozzá. 🙂

Egy szín különböző hidegebb-melegebb árnyalatai, és kész is a szoba: 

contemporary-girl-bedroom

Egy vidám, új fejvégnek köszönhetően teljesen új ágyat kaphatunk:

eclectic-bedroom-pink-color

Csupán a textileknek és az egyik fal átfestésének hatására új, dinamikusabb stílust teremthetünk a szobában:

Eclectic-design-for-teenage-girl-bedroom

A tapéta ma már ismét felkapott falburkolat. Eltakarja a fal egyenetlenségeit, bensőséges, meleg hangulatot teremt és ha jól választunk, visszatükrözi a szoba lakójának személyiségét:

modern-bedroom-red-and-purple

Bármilyen festett falra ragasztható falmatrica. Stílusos dekorációja lehet a szobának:

teenage-girl-pink-bedroom-ashley-goodwin

Nem kell minden lányszobának rózsaszínnek lennie! Kékekkel, meleg fabútorokkal, nőies mintákkal is megalkothatjuk álmaink hálószobáját:

Youtful-and-fresh-girl-bedroom

Lehet hangulatos egy szoba csupán az anyagok és textúrák által is:

chic-and-stylish-bedroom-design

Tükrözze a dekoráció a szoba lakójának hobbiját!

star-sign-for-girl-bedroom

Képek és képek

További tiniszoba ötletek ebben a bejegyzésben láthatók.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/