10 éve élek kertes házban. A kertes háznak – mindenki tudja – vannak hátrányai és természetesen rengeteg előnye. A hátrányairól nem írnék, de az előnyei között ott van a lehetőség saját kerti konyhára, saját haszonnövények termesztésére, haszonállatok tartására, és persze kisebb játszótér, nyári paradicsom megteremtésére a gyerekeknek.

Ki kell használni a kert adta eshetőségeket!

Van már eperföldünk, gyümölcsösünk, tavaly lett végre egy kerti konyhánk, van játszóterünk, és van kerti medencénk. Illetve volt. De már ismét van. 4,5 m-es kör alakú fémpalástos medencét vettünk kb 7 éve, amit félig a földbe ástunk. Körülötte saját kezűleg megpróbáltunk térkövet lerakni… Szörnyű volt. Aki ismeri a fémpalástos medencét, az tudja, hogy ha kevés benne a víz, összeomlik. Ha összeomlik, beomlik körülötte a föld, ha beomlik a föld, borulnak a térkövek… Télen mindig kevesebb víz volt benne, tavaszra szörnyű állapotok lettek a medencében és körülötte. Minden nyár elején a beomlott földdel kellett foglalkozni, újra használhatóvá kellett tenni a területet.

S

Régi medence és környéke

Ezt elégeltük meg idén. Úgy döntöttünk, építünk egy medencét. Sem bejelentési, sem engedélyeztetési kötelezettség nem terhel bennünket, mert csak 3,5*5*1 m medencét terveztünk. Messze van ez még az 50 m3-től, amit már be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál!

A terveket tett követte: a kör alakú medence alapja megfelelt, bár még tágítani kellett az alapot, kis föld ásása után. Minden munkát a már jól ismert Kiss-Tóth Ferenc végezte a csapatával.

S

Az új medencealap

S

A sóderágyra fektetett fémháló

S

Az alap betonozása

S

A kész aljzat

S

A medence fala és a lépcső zsalublokkokból készült. (Anyaghasználat: kb 108 db 50*25*15 cm-es zsalublokk a falakra és kb 21 db 50*25*30-as zsalublokk a lépcsőnek és a tetejére ülőkének)

S

A lesimított falat zsákos vakolóanyaggal oldottuk meg

S

A medence környéke is profi munka lesz

Úgy képzeltük, hogy a nyers medencét kibéleljük geotextíliával, és majd csak ezután kerül rá a ponyva fólia. Mivel a fólia illesztéseket hőlégfúvóval kell “összehegeszteni”, a hő nem tett volna jót a geotextíliának, ezért először a fólia került a medencetérbe, majd a kész fóliát középre hajtva helyeztük be alá a geotextíliát.

S

S

S

“Hegesztés” közben – Szemák Rajmound készíti

S

S

A kész medence fóliát visszahajtva helyeztük el legalulra a geotextíliát. Ezután ráhajtottuk a fóliát és indulhatott a vízzel feltöltés most még csak pár cm magasságig, mivel még nem helyeztük be a vízszűrő berendezés csatlakozóit a falba. Mihelyt az is meglesz, mehet teljes magasságig a víz, mehet a játék. Arról és az elkészült medencekörnyékről is hozok még majd képeket. 🙂

És végül mutatok egy rövid videót arról, hogy mennyire jól lehet játszani 5 cm magas vízben, miközben folyik a medence feltöltése. 🙂

.
És itt is van a 2. rész, ahol bemutatom a kész medencét. 
.

Kéréssel fordulok Hozzád.
Idén, 2017-ben is indultam az Év Anyavállalata versenyen, és szükségem van minden szavazatra. A lenti gombra való kattintás után a bemutatkozásom alatt nyomd meg a “lájk” gombot! Előre is köszönöm szépen. :)

És hogy mi ez a verseny? Olyan anyukák jelentkezhetnek ide, akik legalább egy 6 éves kor alatti gyermek mellett indították el vállalkozásukat vagy még a gyermekük születése előtt kezdtek el vállalkozni és a gyermekek mellett is megszakítás nélkül üzemelt a cég. Én 10 éve dolgozom vállalkozóként a gyerekek mellett. Nehéz volt, de újból végigcsinálnám. :)

anyav

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. 
Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.
Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/
.