Preisich Anikó írta az 1989-es kiadású Otthon a lakásban c. IKEA könyvben:

“Ahogy idősebbek leszünk, nőnek gyerekeink, változnak szokásaink, és változik az életünk. Ahogy az élet, ugyanúgy folytonosan változó folyamat a lakás is.

Először kettesben vagy egyedül lakunk, majd gyerekeinkkel, esetleg szülőkkel ugyanott. Később a gyerekek felnőnek, az idősek itthagynak bennünket. Változik munkánk, átalakulnak szokásaink…

…A lakás és berendezés feladata az lenne, hogy amellett, hogy állandóságot és biztonságérzetet ad, rugalmasan követni tudja a változásokat. ”

Ez a cikk azért született, hogy saját otthonomon keresztül bemutathassam, engedjük változni otthonunkat úgy, ahogy igényeink változnak: ha nő a család, a meglévő bútorokhoz vásároljunk újakat. Ha nem tudjuk másképpen megoldani, cseréljük fel a szobákat, adjunk nekik új funkciót, esetleg bontsunk falakat, vagy húzzunk újakat. A lényeg, az otthon kötöttségei ne korlátozzanak, hanem szolgáljanak bennünket. Az otthon van értünk, és nem mi az otthonért. 🙂

Jelenlegi otthonunkban 10 éve élünk, akkor korszerűsítettük ezt a régi parasztházat. 10 év alatt folyamatosan változott a család: változott a családban élők száma, a nemek összetétele, az átlagéletkor. Ahogy változik/változott a családunk, változtak életkörülményeink, úgy változott az otthonunk is: volt, mikor valamelyik szoba funkciója változott (gyerekszobából iroda lett), volt mikor falat húztunk a levegősebb tér eléréséért (gyerekszobában), és volt, mikor a bútorok változtak egy helyiségen belül (konyha-étkező és nappali). Természetesen többször festettünk a 10 év alatt, a gyerekek igényei szerint változtak szobáikban a falszínek, a textilek. Időközben feng shui szakértő lettem, a ház kiértékelése során ez is módosította a szobafalak új színét. 🙂 A konyha csempéit is többször átfestettük, erről ebben a bejegyzésben olvashattok.

Az én családom, életem, otthonom VÁLTOZÁSAIRÓL a következőkben írok:

Kezdetben a családmodellünk: 5-en költöztünk a 120 m2-re: két kiskamasz (Dorka és Dani), egy 1 éves kisfiú (Marci) és mi szülők. A költözéskor mindhárom gyermekem külön szobába került. Nagy élmény volt az 55 m2-es panelből átcuccolni ebbe a házba, külön szobákba! A hálószobák nem voltak nagyok – bár megvolt benne minden bútor, ami kellett -, arra voltak alkalmasak, hogy esténként mindenki elvonuljon, ha úgy kívánta. A nagyfiú szobájában olyan kihúzhatós, vendégágyas ágyat vásároltunk, hogy időnként nálunk aludhasson  az ekkor már nem nálunk élő legidősebb fiam, vagy a barátai is.

A párom kezdő vállalkozó révén sok időt nem töltött itthon, csak egy asztalra volt szüksége munkájához, ahol a laptopját használhatta, iratait rendszerezhette. A konyhai asztal megfelelő volt erre.

Én otthon voltam az 1 éves kisfiam mellett. A lakberendező képzést végeztem éppen. A vizsgamunkáimat az étkezőasztalon készítettem.

A házról bővebben itt olvashattok.

Kép (43

bal oldalt még itt az ablak

DSCF01261

5 év múlva sokat változott a családmodellünk a kezdetekhez képest, már más lett a család összetétele: 2 kamasz, egy óvodás és egy kicsi lány (Kata), aki váratlanul érkezett hozzánk, nem is gondolva, hogy lesz még részünk ilyen csodában. 🙂

Változást hozott életünkbe minden szinten: azon túl, hogy több lett a rózsaszínű holmi a lakásban, át kellett alakítani a lakást itt-ott:

  • Már nagyobb háztartást vezettem, a konyhában növekedett az eszközök száma: új konyhaszekrényeket készíttettünk, ezeket befordítottuk U alakban a konyha közepére.
  • A gyerekszobában az ablakfal kibontásával megnöveltük a szoba méretét a terasz rovására (Beépítettük a teraszt). Lett egy kényelmes, jól használható, világosabb gyerekszoba. Az új szobarészben találtunk helyett a nagy, faltól-falig tartó szekrénynek, illetve a gyerek íróasztalnak. A régi, sötétebb szobarészben maradt az ágy kiegészülve egy másikkal is – L alakú emeletes ággyá alakult át. A magas ágy alatt először függönnyel takart kis kuckó lett kialakítva, később viszont szekrények kerültek oda. Az átalakításról itt lehet bővebben olvasni.
  • A gyerekszobai bővítéssel megszűnt a kis teraszunk, így a nappaliból megszüntettük az oda kivezető hátsó ajtót is. Ezzel a lépéssel nyertünk egy tökéletes, kicsike irodának való teret. A párom vállalkozása fellendülőben volt, szüksége volt már egy állandó irodára.
  • Én letettem vizsgáimat a lakberendező iskolában, egyre több munkát kaptam. Egyelőre még megfelelt az étkezőasztal sarka, ahol eddig a párom dolgozott.

Kép (41

maci

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10 év múlva – jelenleg a családmodell: a két idősebb gyermekem sem él már velünk (a legidősebb mellett). Budapestre költöztek, hogy tanulmányaikat ott folytassák, egyetemisták lettek. Felszabadult az ő két szobájuk, bár természetesen, mikor hazajönnek látogatóba, továbbra is ott alszanak párjaikkal, régi/új bútoraik között.

  • Régi ágyaikat eladtuk, kaptak helyette új, kihúzható kanapékat, amin párjaik is elférnek.
  • A szobák, hogy ne álljanak üresen, új funkciót, illetve új lakót kaptak: a nagyfiam szobájába költözött a már 11 éves kisfiam, a nagylányom szobája pedig a párom irodája lett. Nem véletlenül kapta a kisfiam azt a szobát, és nem véletlenül vált irodává ez a másik szoba. A miértekről szintén ebben a cikkben olvashattok.
  • A párom régi irodakuckója az enyém lett, már igazán megérdemeltem egy saját asztalt polcokkal! 🙂 Előtte az étkezőben dolgoztam.
  • Kisebb gyermekeim közös szobája a kicsi lányomé lett, aki hamarosan már 7 éves lesz (az sem véletlen, hogy ő ezt a szobát kapta). A bútorokat megtartottuk, viszont zöld szín helyett fehér és sárga színt kaptak. Néha, mikor a bátyja hazaérkezik, még itt alszik a kisfiam is.
  • A konyha ismét átalakult, miután egy (összes gyerekes, barátos, barátnős), nagy családi ebédnél azzal szembesültem, hogy nem férünk el az asztal körül. Elbontottuk az U alakú konyha egyik szárát, végig beépítettük bútorokkal az üvegtéglafalat. Vásároltunk egy 210 cm-re kihúzható étkezőasztalt.
  • A nappaliban egyelőre maradt a régi kanapé, de ha mindannyian jelen vagyunk, akkor fotellal, ottománnal, hintaszékkel ki kell egészíteni, hogy mindenki kényelmesen elhelyezkedhessen. Került be egy dohányzóasztal és egy szőnyeg is. Otthonosabb, hangulatosabb lett amellett, hogy sokkal praktikusabban használható, mint eddig.

Kép (42

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Kéréssel fordulok Hozzád.
Idén, 2017-ben is indultam az Év Anyavállalata versenyen, és szükségem van minden szavazatra. A lenti gombra való kattintás után a bemutatkozásom alatt nyomd meg a “lájk” gombot! Előre is köszönöm szépen. :)

És hogy mi ez a verseny? Olyan anyukák jelentkezhetnek ide, akik legalább egy 6 éves kor alatti gyermek mellett indították el vállalkozásukat vagy még a gyermekük születése előtt kezdtek el vállalkozni és a gyermekek mellett is megszakítás nélkül üzemelt a cég. Én 10 éve dolgozom vállalkozóként a gyerekek mellett. Nehéz volt, de újból végigcsinálnám. :)

anyav

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/