Nagyon sokan tesznek fel kérdéseket nekem lakásuk kialakításával kapcsolatosan. És nagyon sokan várnak festéssel kapcsolatos válaszokat is. Éppen ezért Majoros Lászlót kérdeztem, aki 15 évig a Akzo Nobel Zrt-nél dolgozott, segítsen megválaszolni pár kérdést.

Gyerekszobába milyen festéket ajánlott használni? 

Mindenképpen vizes bázisú termékeket, legalábbis a nagy felületekre (bútor, padló, falak).  Falra én a lemosható, súrolható, vegyszeresen tisztítható, „strapabíró” latex festékeket javaslom. Legjobb minőségű, de egyben legdrágább is a Tikkurila Feeling beltéri falfesték  és a Tikkurila Optiva, mindkettő Tikkurila színkeverő rendszeren (korlátozottan elérhető, nagyobb városokban van) szinte bármilyen színre színezhető. Jó ár‐érték arányú termék ebben a kategóriában a Dulux Nagyvilág Színei és a Héra Prémium Matt falfesték. Elfogadható minőség még a Polifarbe Platinum. Padlóra, parketta esetén a Factor Aqva vizes parkettalakkot javaslom (http://festekbazis.hu/factor/aqua‐parkettlakk), megfelelő a szilárdsága és nagy  előnye, hogy függőleges felületre is nagyon szépen fel lehet hordani, nem csöpög, nem folyik meg, szépen elterül – így bútorra is tökéletes megoldás.

Bútorra még nagyon jó, illetve ajtó‐ ablakkeretekre – ha nem natúr színt akarunk – a  Factor Aqva Akril vizes lazúr (http://festekbazis.hu/factor/aqua‐vastaglazur), ez 12 színben kapható.

Vizes helyiségbe milyet festéket használhatunk?

2 féle vizes helyiség van, az egyik azért az, mert vízzel, párával járó tevékenységet folytatunk benne (konyha, fürdőszoba, mosókonyha, szárító helyiség stb.), ezeken a helyeken célszerű penészgátló falfestékkel festeni (Valmor Penészgátló falfesték levendula  illattal, Dulux, Supralux, Polifarbe Konyha‐ és Fürdőszobafesték).

A másik vizes helyiség az, amelynek falai vizesednek, pedig nem szeretnénk. Vályogfal,  rosszul alászigetelt fal (80‐as évek előtt épült épületek többsége), frissen elkészült fal – ezeket úgy tudjuk „lakhatóvá” tenni, hogy először is leverjük teljesen a vakolatot és lélegző  vakolatot hordunk fel (Baumit Klíma glett ‐  http://www.bauker.hu/termek/termesztes-lakoklima/1877/baumit-klima-glett-20-kg.htmlhttp://www.mestervagyok.hu/baumit-klima-glett-legatereszto-belteri-glettanyag-AZ0008.html/hun/137/466/479/reszletes-leiras/.

Utána következik a lélegző falfesték, amely engedi kipárologni a nagy mennyiségű vizet is.  Ebben 3 kategória van: legolcsóbb a mészfesték, korlátozottan színezhető, fog, nem tisztítható. Árban és tudásban nagyon jó megoldás a Valmor Airflow páraáteresztő  (http://festekbazis.hu/valmor/lelegzo‐falfestek) falfesték, amely színezhető, száraz dörzsálló, kedvező árú. Nagyon jók még a szilikátfestékek, talán legjobbak, de ezeknek nagyon magas az ára.

Interior-painting-tips-and-ideas

Létezik olyan festék, amely mágneses. Ennek milyen nagy a teherbírása, vagy  csak apróbb tárgyakat képes megtartani?

Létezik igen, ezek valóban nem nagy teherbírásúak, viszont drágák, de annyira én sem  ismerem ezeket.

Gyengén látók számára létezik valamilyen festék, bevonat, amit pl. előszobai falon tájékozódásra lehet  használni?

A Valmor Csúszásmentes Padló‐ és Teniszpálya Bevonat alkalmas vakvezető  nyomvonalak, csúszásmentes felületek kialakítására szinte bármilyen, akár nem nedvszívó  felületeken is (http://festekbazis.hu/valmor/padlo‐teniszpalya‐bevonat).

Sokan kérdeznek a Sniezka nevű festékről, amit egy ideje mindenhol, mindenre ajánlanak. Mi a véleményed róla? 

Már én is belefutottam… – egy másik nagy lengyel gyár a most már sajnos  szintén lengyel Akzo mellett, hasonló minőséggel, tetszetős „dizájnnal” -nekem annyi a bajom vele, hogy ez sem magyar, és ha közhely, ha nem, szívesebben ajánlok és veszek magyar termékeket.

Padlót mivel érdemes festeni, kezelni? 

Hajópadlót Factor Padlózománccal (http://festekbazis.hu/factor/padlozomanc), vagy Valmor Garázs festékkel, de ezek szintén jók beton és fémfelületekre is, rugalmasak, kopásállóak, kültérben is használhatók és nagyon jól tisztántarthatók akár vegyszeresen is. Ahol csúszásmentes felület kell (garázsok, garázsfeljárók, pince, műhelyek, stb.), a Valmor Flexibilis Padlóbevonat a javasolt (http://festekbazis.hu/valmor/flexibilis‐padlobevonat).

És bútort?

Már szintén említettem fentebb a Factor Aqva vizes parkettalakkot és a Factor Aqva Akril vizes lazúrt (http://festekbazis.hu/factor/aqua‐vastaglazur). Ezek látni hagyják a fa eredeti erezetét, esetleg színét is. Ha zománccal festjük, célszerű rugalmas zománcot választani, amely kisebb nagyobb mértékben követi a fa „mozgását” – pl. Coror Rapid Zománcfesték – nagyon jó ár érték arányú termék (http://festekbazis.hu/coror/coror‐rapid‐zomancfestek).

Aki a vintage stílust szereti, az chalk paint festéket használjon, ez a  festéktípus kiváló antikoláshoz (http://nemiskacat.hu/ ).

Hogyan kell előkészíteni a festendő felületet? 

A legeslegfontosabb, hogy por- és zsírmentes legyen a felület. Ha ez megvan, nagyon valószínű, hogy sokáig a felületen marad a festék. Másik fontos dolog a rozsdamentes felület; bár vannak  közvetlenül a rozsdára felhordható festékek, de a pergő rozsdát ez esetben is el kell távolítani drótkefével. És a 3. de nem kevésbé fontos dolog, hogy szép is legyen a felület, ne csak jó, az egyenletes, sima felület. Ez esetben mindig „glettelni”, azaz simává kell tenni a felületet, a kiválasztott festéken általában rajta van, hogy milyen anyaggal javasolják  mindezt, sőt az is, ha valamilyen egyéb speciális előkészítést igényel a fentieken kívül.

Mivel fessünk: ecsettel, hengerrel?

Ezt talán úgy lehet legjobban megfogalmazni, hogy azzal, amelyikkel szebben tudunk, de persze vannak bizonyos korlátok. Nagy felületet célszerű hengerrel, mert ecsettel sose végzünk. Viszont a sarkokat, éleket, nem sík felületeket ecsettel tudunk sokkal szebben kifesteni. Az ecset, illetve a henger típusát pedig célszerű a festék típusához és a festendő felülethez igazítani.

Szakértő: Majoros László 15 éven keresztül az Akzo Nobel Coatings Zrt‐nél dolgozott, mint termékmenedzser, majd színkeverési szaktanácsadó. Fő területe a színkeverő rendszerek, bázisfestékek, színezőpaszták, festékek színezhetősége. 4 éve a Festékbázis Kft. területi képviselője.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/