Ha változtatnátok otthonotokon, ha meguntátok a régit, és feldobnátok valamilyen módon, apró módosításokkal fokozhattok a hangulaton úgy, hogy nem is kell felforgatni az egész lakást.

Már írtam a díszpárnák és a függönyök hatásairól. Sorozatom 3. részében a világításról írok, mint hangulatfokozó eszközről.

“…A világítástervezés segítségével fokozható a jó közérzet és különleges hangulatok hozhatóak létre, bár az emberek ezt nem mindig észlelik tudatosan. Természetesen nem lehet bizonyos határon túl befolyásolni az emberek érzéseit, de az, hogy a világítással jobb hangulatot tudunk teremteni, már önmagában nagyon hasznos dolog…” – Részlet Carlos Fortes építésszel készített interjúból.

A központi világítás önmagában egy otthonban sem elegendő fényforrás ma már. Fontos, hogy helyi, kiegészítő világítással minden sarok rendesen meg legyen világítva, ezzel nem csak a hangulatát fokozhatjuk a helyiségnek, hanem optikailag tágíthatjuk is azt. A kiegészítő világítás mellett kiemelhetünk egyes építészeti elemeket is hangulatfényekkel: falfülkéknél, boltívek -, egy szép oszlop esetében, amit megmutatnánk stb. A fényekkel megvilágíthatunk, kiemelhetünk, teret növelhetünk, funkciókat köthetünk össze és választhatunk el egymástól stb… Tehát használjunk állólámpákat, képmegvilágítókat, falikarokat, asztali lámpákat, használjuk ki, hogy a világítást sok esetben szabályozni is lehet és meglátjuk, ezeket akár külön-külön vagy egymással kombinálva máris sokat tettünk a kedélyállapotunkért. Csak gondoljunk arra, mikor a pozitív hangulat előidézéséért kapcsolunk fel meleg fényeket és kapcsolunk be valami andalító zenét… 🙂

A led elterjedésével sokaknak fontos kérdés, hogy hideg, vagy meleg fényeket használjanak, hiszen fehér és fehér között van különbség. Tudjuk, hogy a színeknek is nagy befolyása van a hangulatunkra, ezért nem mindegy, milyen fényt használunk. A meleg fények hasonlítanak leginkább a természetes fényhez, ezért azokat a helyiségeket, amelyeket többet használunk, világítsuk meg meleg fényekkel, ahol kevesebbet tartózkodunk, hideg fényt is használhatunk. Ezen kívül a hideg fény távolságtartóbb, fényesebb, úgy is mondhatjuk, amolyan térnövelő hatású, míg meleg párja ellenkezőleg, éppen a kuckós hatás elérésében segíthet.

Ha bizonytalanok vagytok otthonotok világításának megtervezésében, fogadjatok világítástechnikus szakembert.

Ajánlom ezt a régebbi cikkemet, ha sötét az otthonotok, illetve a színek megismeréséhez ezeket a cikkeket.

Wall-Sconce-Lighting-Living-Room12Captivating-Artistic-Living-Room-Rope-Art-Wall-Stunning-Track-Lighting-Ideas-For-Beautiful-And-Delightful-Living-Room-Wall-Light-Inspiring-Design-Ideascontemporary-living-roomcream-sofa-design-and-wall-with-modern-wall-light-lamp-and-tree-plant-in-living-roomInterior-decoration-living-room-rendering-with-TV-wall-sofa-and-Crystal-LightLight-green-TV-wall-for-living-roomLights-and-shadows-wonderful-lighting-ideas-for-your-living-roomLivingRoomDecorwithWallLampModern-Living-Room-Wall-Design-For-Best-Living-Room-Design-Ideas-Modern-Living-Room-Tv-Wall-Lighting-Design-And-Wall-Color-Design-Lovely-Family-Living-Room-Lighting-Design-IdeasModern-Living-Room-Wall-Lighting-IdeasNeutral-living-room-gloss-feature-walltraditional-living-roomwall-lights-decoration-for-living-room-ideas-16

Képek

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit.

.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

.