Nem kicsi kihívás gyerekbarát otthont létrehozni. Figyelembe kell venni a család igényeit, a napirendjét, szokásait, létszámát. Témában ide vághat a Montessori gyerekszobáról írt cikkem is.

Hogyan, milyen módon tudjuk biztonságossá tenni nappalinkat, otthonunkat egészen kicsi és nagyobbacska gyerekekkel? Most erről lesz szó.

1. Legyen nyitott a tér, hogy átlátható legyen.

2. Könnyen tisztán tartható legyen. Figyeljünk oda, hogy elérjük a bútorok alatti területet, mert ha nem a partvis, vagy a porszívó csöve, akkor a gyerek fog kitakarítani. 🙂

3. Jó, ha van közvetlen kapcsolat a nappali és a kert között. Ezzel megteremthetjük annak a lehetőségét, hogy a gyerek minden további nélkül könnyen elérhesse a kertet, ezzel pedig csökken a tv nézés, számítógépezés.

4. Attól , hogy gyerekek is élnek a lakásban, nem szükséges sötét színű textileket használni az otthonunkban arra gondolva, hogy azon nem látszódnak a kis kéznyomok, apró foltok. Nyugodtan választhatunk a semleges színek közül is. Ma már bőven lehet olyan bútorhuzatokat kapni, amik lecipzározhatók, és moshatók. Sőt, a fehér huzatot fehéríteni is lehet.

5. Miért ne használhatnánk kültéri szőnyeget, beltéri helyett? Könnyen tisztíthatók, természetes szálú rost szőnyegek ezek pl. szizál, tengerifű, juta. A másik véglet, ha gyönyörű mintás szőnyeget választunk, amin nem látszódnak a foltok tisztításig. Vagy esetleg nagyon jó megoldás kisgyerekes otthonba a szőnyegcsempe használata. Erről ebben a cikkben írtam bővebben.

6. Legyen lehetőség szerint tartós,  és időtálló minden bútor. Nem kellenek a nagycsaládos otthonba a légies, könnyed bútorok, kiegészítők, mert balesetveszélyesek, törékenyek lehetnek. Sarkos asztalkák helyett válasszunk kör vagy ovális, lekerekített sarkút. Ne legyenek a kisgyereknek érdekes, hívogató terítők, elérhető növények, könyvek, műszaki dolgok, értékes régiségek, mert biztosan meg szeretné tapasztalni milyen ha meghúzza, ha megrágja, ha megkóstolja.

7. Nagyon otthonosak a puha felületek, kényelmes kanapék, sok díszpárna, amelyek a padlóra is helyezhetők.

8. Tegyük lehetővé, hogy aki akar, az elvonulhasson szobán belül: pl. ablakzug berendezése a helyiség fókuszpontja is lehet.

9. Több mobil kisbútor – pl. puff – lehetővé teszi, hogy mindenki elférjen, ha vendégsereg érkezik.

10. Legyen sok tárolásra alkalmas hely: a fonott kosarak, textil tárolók a kicsiknek is lehetővé teszik, hogy elpakolják játékaikat. Azokat a dolgokat, amiket sajnálnánk, ha gyermekünk kezébe kerülnének, helyezzük szekrény mélyére, ajtók mögé.

101420983-jpg-rendition-largest

11. Sokan nem díszítenek a nappaliban addig, míg a gyerek kicsi, hiszen összefogdossa, eltöri, elszakítja. Én azt mondom, díszítsetek együtt, készítsétek el együtt a dekorációt! A saját alkotásra a gyerekek is jobban odafigyelnek, jobban megbecsülik. Csináld magad cikkeimben találhattok együtt kreatívkodós dolgokat, amik mindenki örömét szolgálhatják a családban.

12. Falfestéskor is érdemes odafigyelni, hogy lemosható legyen, főleg azokon a területeken, ahol közlekedési útvonalak vannak.

13. Nagyon szerencsések vagyunk, ha van kandallónk. Kisgyerek szempontjából viszont állandó készenlétet igényel. Kerítsük el, tanítsuk meg neki, hogy ha megérinti, az neki fájhat. Meg fogja tanulni.

14. És végül, de nem utolsósorban. Üljünk le a földre a gyerek szemmagasságába és nézzünk körbe onnan ismét. Mit látunk? Konnektorokat, kábeleket, nehéz gyertyatartót, kosarat kedvenc lapjainkkal, kutya edényét, növényeket?…. Mind-mind potenciális veszélyforrás. A lényeg, hogy legyünk mindig résen, gondoljuk végig, mit tenne ő, ha elindulhatna négykézláb, vagy kétlábon botladozva. Mibe tudna belekapaszkodni, mit tud megrágni, megérinteni, belenyúlni. És még egy fontos dolog. Ha már túl vagyunk a berendezkedésen, gyerekbarát minden, és azt halljuk, hogy nem hallunk semmit, legyen ez is nagyon gyanús. Biztosan rosszat csinál. 🙂

101420994-jpg-rendition-largest 101603268-jpg-rendition-largest 101603276-jpg-rendition-largest 101915055-jpg-rendition-largest 101915062-jpg-rendition-largest 101915069-jpg-rendition-largest 101915077-jpg-rendition-largest

319eef32021932450cb4204aa46aa0fe4cb93bff 75314e420b1a52620c5242d77a276e27ef2af53c d46708ba24fa9ce8df989ce0e4ff487d469c2c78

Képek, képek

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

.