Egy fürdőszoba megtervezése nem egyszerű feladat, főleg, ha a mérete nem túl nagy. Ilyenkor igyekszik az ember minél több dolgot besűríteni ebbe a kis helyiségbe, lehetőleg úgy, hogy még azért mozogni lehessen benne és minden elérhető legyen. Fontos szempont lenne ekkor a praktikum mellett a design is, azonban ez sokszor háttérbe szorul a kevés tér miatt. A következő bekezdésekben tippeket gyűjtöttünk össze, melyek segítenek az éppen fürdőszobát felújítóknak akkor is, ha korlátozottak a hely adta lehetőségek.

Zuhanyfüggöny használata

A kis fürdőszobában könnyen előfordulhat, hogy a kádból vagy a zuhanyzóból való kiszálláskor nem marad elég hely a megtörülközésnek vagy a fogmosásnak. Ilyenkor nekimegyünk a minket körülvevő tárgyaknak és csak bosszankodás lesz a vége ahelyett, hogy felfrissülve tudnánk tovább folytatni a napi teendőket vagy éppen bebújni az ágyba. Nagyban segíthet a helyzeten, ha nyíló zuhanykabin ajtó helyett zuhanyfüggönyt használunk. Bár nem feltétlenül olyan elegáns, de vannak darabok amelyek kifejezetten a fürdőszoba díszei lehetnek. Ha semmiképpen sem szeretnénk zuhanyfüggönyt választani vagy nem találjuk a megfelelőt, akkor praktikus lehet egy sínre szerelt ajtó is, mely szintén nem foglal el plusz helyet.

Érdemes felfelé terjeszkedni

A felfelé való terjeszkedés ezúttal szó szerint értendő. A falra szerelt polcok nagyban megkönnyíthetik a kisebb-nagyobb dolgok elpakolását, ahelyett, hogy a földön elhelyezett komódok vennék el a helyet. Nyugodtan használjuk ki a lehető legtöbb szabad falfelületet polcok vagy szekrények felszerelésére, hiszen ezeknek köszönhetően nagyon sok helyet lehet spórolni egy kis fürdőszobában.

Modern beugró polcok kialakítása

A falra szerelt szekrények mellett praktikus lehet még olyan polcokat kialakítani, melyek fejmagasságban sem veszik el a helyet. Ezek lehetnek a beugró polcok, melyeket a fal mélyedéseiben lehet kialakítani. Természetesen emiatt nem kell átalakítani az egész házat és falbontásba kezdeni, bőven elég egy-két kisebb akár 10 centiméter mély polcokat kialakítani. Ezekben elhelyezhetőek a szappanok és a kéztörlők vagy tökéletes lehet fogkefék, dezodorok tárolására is. Így nem csak helyet spórolunk meg vele, de praktikus is lesz, hogy a naponta használt tárgyak kéznél vannak. Mindemellett moderné, igazán stílusossá teszi a fürdőszobát ez az egyedi megoldás.

Zuhanyzó és kád egyben?

Amennyiben a család minden tagja a zuhanyozást részesíti előnyben a fürdéssel szemben, abban az esetben nagyon könnyű dolgunk van, hiszen elég egy lesz beszerezni egy minőségi zuhanykabint. Ha azonban van aki szereti a hosszú, relaxáló fürdőket gyertyafénnyel és finom zenével, akkor lehetőség van kisebb méretű kádak választására is. Számos gyártó készít kifejezetten kisebb fürdőszobákba passzoló kádakat, melyek már 150 centiméteres hossztól kaphatóak. Az ilyen darabok nagyon egyszerűen használhatóak zuhanykabinként is, hiszen egy egyszerű kádfal beszerelésével megoldható a kényelmes tusolás is. Ezzel megakadályozható a helyiség eláztatása is.  

Falra szerelhető csaptelep

Nagyon egyszerű, de nagyszerű megoldás, ha olyat csapot választunk, mely keskeny, nem foglal sok helyet. Már ezzel is elég sok helyet meg lehet spórolni, azonban a legtöbb ilyen típusú mosdón nehezen fér el a csaptelep. Erre nyújtanak kiváló megoldást a falra szerelhető darabok. Így biztosan megoldható a kisebb méretű mosdó elhelyezése. Erre azonban érdemes már a felújítás vagy az építkezés megkezdése előtt gondolni, hiszen az ilyen típusnak elő kell készíteni a helyet már a csövek beszerelésekor.

Nagyobb tükrök használata

Talán közhelynek tűnhet, de a nagyobb tükrök használata nyújtja a teret. Ez hatványozottan igaz lehet egy kis méretű fürdőszoba esetében. A tükör egyébként is elengedhetetlen kellék egy fürdőszobában, így biztosan beszerzésre kerül. A lényeg, amikor arra kerül a sor, akkor válasszunk egy nagyobb darabot, mely elfér a falon és kiválóan tágítja a meglévő teret.

Képek

Világítani spotlámpával

Vannak szuper praktikák a világítás megoldására is egy ilyen kis helyiségben. A hagyományos, középen belógó lámpa helyett érdemes egy falra szerelhető változatot választani. Ez a kettes pontnak megfelelően lehetőleg minél inkább fentre kerüljön a plafon közelébe, ezzel helyet spórolva. A legideálisabb ilyenkor a spotlámpák használata, mely a plafonba vagy a bútorba szerelve kerül elhelyezésre. Ezen darabok meglepően nagy fényerővel bírnak és még helyet sem kell nekik külön biztosítani.

Nagy méretű burkolatok

Amennyiben kisebb méretű fürdőszobát újítunk fel, a lehető legjobb döntés, ha nagy méretű burkolatot használunk. Ezek optikailag nyújtják meg a teret, akárcsak a tükrök. A nagy méretű, téglalap alakú csempék használata nem csak a hely nyújtása miatt előnyös választás, a kevesebb fuga miatt tisztán tartani is könnyebb. Mindemellett pedig könnyed, modern kinézetet biztosítanak a szobának.

Ha felsorolt tanácsokból csak egy-kettőt fogad is meg, figyelje meg milyen sokat tud segíteni. Apróságnak tűnhetnek ezek a kis változtatások, de mégis nagy hatással lehetnek a mindennapi életre. Problémamentes átalakítást kívánunk!

Csapuniverzum

.