Munkám során gyakran találkozok előnytelen elrendezésű terekkel. Ezekkel az ott élők ritkán tudnak mit kezdeni. Néha csak egy friss szemre van szükség, hogy a megoldás jöjjön. Máskor viszont komoly tervezés szükséges a probléma megoldására.

Ebben a cikkben már mutattam pár megoldást radiátorok, hűtők, csövek, kábelek elrejtésére, vagy éppen kiemelésére. Most nem annyira nemszeretem tárgyak, dolgok következnek, inkább a lakás adottságaiból eredő problémák.

A cikk első részében a ferde mennyezetsík, a tér közepén álló oszlopok és a sötét helyiségek korrigálásáról volt szó. Most folytatom, hogy hogyan lehet egy rossz adottságú térből kihozni a legtöbbet.

KICSI HELYISÉG 

Mindannyian arra vágyunk, hogy otthonunk minket szolgáljon. Legyen minden tevékenységnek, minden családtagnak külön területe, legyenek megfelelő bútorok, legyen hely tárolásra. Ha azonban kicsi a lakásunk, nem biztos, hogy megvalósulnak ezek a vágyak. Lehet, hogy többeknek kell egy szobában laknia, lehet, hogy egy térben kell megvalósulnia a nappalinak és hálónak, esetleg az étkezőnek, irodának is. Talán oda kell figyelni, hogy milyen bútorokat vásárolunk, nem a vágyaink, elképzeléseink szerint kell választani, hanem praktikussági okokból, a szükség miatt. Többfunkciós bútorokkal, a tér maximalizálásával, megfelelő színekkel orvosolható valamelyest a probléma, bár nem szűnik meg.

Ha egy kicsit a másik oldalról tekintünk a dologra, még tetszhet is a helyzet:

  • Kis lakásban gyorsabb a nagytakarítás, gondoljunk csak az ablakpucolásra, függönymosásra – csupa nemszeretem dolog.
  • Gyorsabb, egyszerűbb a gondozása, karbantartása, takarítása, ezáltal több idő jut magunkra, családunkra.
  • Kis lakásban könnyen teremthetünk kuckós hangulatot egy-egy sarokban, szobában.
  • Olcsóbb fenntartani, megvásárolni.
  • Kevesebb pénzből be lehet rendezni.
  • Kevesebb a tárolóhely, a bútor, gyakrabban kell lomtalanítani, számot vetni önmagunkkal – és ez nagyon jólesik időnként, kevesebb kacat halmozódik fel.

Ezekben a cikkekben olvashattok erről a témáról bővebben.

Kép

NAGY HELYISÉG

Nem csak a kis lakások, a nagy lakások is gondot okozhatnak. Mikor az ember beköltözik kis lakás után egy sokkal nagyobb lakásba, házba, nagyon örül a nagy térnek, a sok tárolónak, a külön szobáknak. Aztán egy idő után rájöhet, hogy megvan ennek a hátulütője is.

  • A család tagjai hajlamosabbak lehetnek elszigetelődni egymástól, hiszen mindenki a saját szobájában tölti az ideje nagy részét.
  • Nehezebb sokszor berendezni egy nagyobb teret úgy, hogy harmonikus, családias benyomást keltsen.
  • Többe kerül a fenntartása, a berendezése, mint egy kisebb otthonnak.

És hogyan tehetjük hangulatosabbá, otthonosabbá? Íme pár ötlet:

  • Alakítsunk ki a nagy téren belül kisebb funkcionális részeket. Így pl. a nagy nappaliban válasszunk le a térből beszélgetősarkot, amit hívogató szőnyeggel, meleg fényekkel, kényelmes bútorokkal tehetünk hangulatossá.
  • Nagy térben elférnek a nagyobb bútorok, nagyobb kiegészítők. Ezekkel és nagyobb dekorációs elemekkel, pl. nagyobb cserepes növényekkel szűkíthetjük optikailag a teret.
  • Nagyobb hálószobából is lefaraghatunk, ha egy részéből gardróbot választunk le. Ez amellett, hogy praktikus, kisebbé teszi a szobát, kuckósabbá, puhábbá, ölelőbbé.
  • Nagy belmagasságú, de kis alapterületű térben érdemes csökkenteni a magasságot galéria létrehozásával. A belmagasságtól függően lehet fekvő – vagy állógaléria kialakítása.

Kép

MÁLLÓ VAKOLAT

Amikor jó minőségű a vakolat, de itt ott már levált, töredezett, és szeretnénk valami újat, extravagánsat belevinni a térbe, akkor érdemes tudatosan nekiesni a falnak. Tervezzük meg a képet rajta, esetleg vetítsük rá a sablont, és aprólékosan verjük le a vakolatot. A végeredmény mindenképpen puritán, kissé elhanyagolt hatás. Megfelelő bútorokkal, kiegészítőkkel szuper lehet a tér. Én nem lakószobába tudnám ezt a fajta “faldekort” elképzelni, inkább valamilyen közösségi térben, étteremben, pubban, üzletben, fiatalos enteriőrben.

Kép

Kép 

NEM MEGFELELŐ SZÍNEK – ez nem a rossz téri adottságnak köszönhető, inkább csak egy rossz döntésnek. Viszont éppen annyira bosszantó.

Van úgy, hogy kiválasztottunk egy falszínt az otthonunkban, felfestettük a falakra, hagytuk, ismerkedtünk vele, ízlelgettük, végül mégsem tetszett valami miatt. Ilyenkor lehet megint elölről kezdeni a festést vagy … hagyni még egy darabig, és ízlésünk szerint színezni inkább csak a kiegészítőket. Mire gondolok? Túlságosan sötétkék lett a falszín? Komorrá vált ezért a szoba? Hideg hatású lett, szinte fázunk ott? Próbáljuk meg a teljes átfestés előtt játszani a textilek színeivel! Talán a sötétkék fal előtt egy narancs színű (meleg barna, terrakotta) pléddel letakart fotel már más érzetet kelt bennünk, mint előtte. Talán elég a sötétkéknek ezt a komplementerét (narancsot) használni ahhoz, hogy már ne akarjuk átfesteni az egész szobát. A sötétkék kuckósít, belevackolva a narancs színű fotelben a legkedveltebb tevékenységünké válhat ezután ebben a helyiségben. Talán. 🙂 Cikkek a színekről és hatásaikról.

Kép

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. .

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/