Pages Navigation Menu

Rossz adottságú terek, avagy így lesz hátrányból előny 2.

Munkám során gyakran találkozok előnytelen elrendezésű terekkel. Ezekkel az ott élők ritkán tudnak mit kezdeni. Néha csak egy friss szemre van szükség, hogy a megoldás jöjjön. Máskor viszont komoly tervezés szükséges a probléma megoldására.

Ebben a cikkben már mutattam pár megoldást radiátorok, hűtők, csövek, kábelek elrejtésére, vagy éppen kiemelésére. Most nem annyira nemszeretem tárgyak, dolgok következnek, inkább a lakás adottságaiból eredő problémák.

A cikk első részében a ferde mennyezetsík, a tér közepén álló oszlopok és a sötét helyiségek korrigálásáról volt szó. Most folytatom, hogy hogyan lehet egy rossz adottságú térből kihozni a legtöbbet.

KICSI HELYISÉG 

Mindannyian arra vágyunk, hogy otthonunk minket szolgáljon. Legyen minden tevékenységnek, minden családtagnak külön területe, legyenek megfelelő bútorok, legyen hely tárolásra. Ha azonban kicsi a lakásunk, nem biztos, hogy megvalósulnak ezek a vágyak. Lehet, hogy többeknek kell egy szobában laknia, lehet, hogy egy térben kell megvalósulnia a nappalinak és hálónak, esetleg az étkezőnek, irodának is. Talán oda kell figyelni, hogy milyen bútorokat vásárolunk, nem a vágyaink, elképzeléseink szerint kell választani, hanem praktikussági okokból, a szükség miatt. Többfunkciós bútorokkal, a tér maximalizálásával, megfelelő színekkel orvosolható valamelyest a probléma, bár nem szűnik meg.

Ha egy kicsit a másik oldalról tekintünk a dologra, még tetszhet is a helyzet:

 • Kis lakásban gyorsabb a nagytakarítás, gondoljunk csak az ablakpucolásra, függönymosásra – csupa nemszeretem dolog.
 • Gyorsabb, egyszerűbb a gondozása, karbantartása, takarítása, ezáltal több idő jut magunkra, családunkra.
 • Kis lakásban könnyen teremthetünk kuckós hangulatot egy-egy sarokban, szobában.
 • Olcsóbb fenntartani, megvásárolni.
 • Kevesebb pénzből be lehet rendezni.
 • Kevesebb a tárolóhely, a bútor, gyakrabban kell lomtalanítani, számot vetni önmagunkkal – és ez nagyon jólesik időnként, kevesebb kacat halmozódik fel.

Ezekben a cikkekben olvashattok erről a témáról bővebben.

Kép

NAGY HELYISÉG

Nem csak a kis lakások, a nagy lakások is gondot okozhatnak. Mikor az ember beköltözik kis lakás után egy sokkal nagyobb lakásba, házba, nagyon örül a nagy térnek, a sok tárolónak, a külön szobáknak. Aztán egy idő után rájöhet, hogy megvan ennek a hátulütője is.

 • A család tagjai hajlamosabbak lehetnek elszigetelődni egymástól, hiszen mindenki a saját szobájában tölti az ideje nagy részét.
 • Nehezebb sokszor berendezni egy nagyobb teret úgy, hogy harmonikus, családias benyomást keltsen.
 • Többe kerül a fenntartása, a berendezése, mint egy kisebb otthonnak.

És hogyan tehetjük hangulatosabbá, otthonosabbá? Íme pár ötlet:

 • Alakítsunk ki a nagy téren belül kisebb funkcionális részeket. Így pl. a nagy nappaliban válasszunk le a térből beszélgetősarkot, amit hívogató szőnyeggel, meleg fényekkel, kényelmes bútorokkal tehetünk hangulatossá.
 • Nagy térben elférnek a nagyobb bútorok, nagyobb kiegészítők. Ezekkel és nagyobb dekorációs elemekkel, pl. nagyobb cserepes növényekkel szűkíthetjük optikailag a teret.
 • Nagyobb hálószobából is lefaraghatunk, ha egy részéből gardróbot választunk le. Ez amellett, hogy praktikus, kisebbé teszi a szobát, kuckósabbá, puhábbá, ölelőbbé.
 • Nagy belmagasságú, de kis alapterületű térben érdemes csökkenteni a magasságot galéria létrehozásával. A belmagasságtól függően lehet fekvő – vagy állógaléria kialakítása.

Kép

MÁLLÓ VAKOLAT

Amikor jó minőségű a vakolat, de itt ott már levált, töredezett, és szeretnénk valami újat, extravagánsat belevinni a térbe, akkor érdemes tudatosan nekiesni a falnak. Tervezzük meg a képet rajta, esetleg vetítsük rá a sablont, és aprólékosan verjük le a vakolatot. A végeredmény mindenképpen puritán, kissé elhanyagolt hatás. Megfelelő bútorokkal, kiegészítőkkel szuper lehet a tér. Én nem lakószobába tudnám ezt a fajta “faldekort” elképzelni, inkább valamilyen közösségi térben, étteremben, pubban, üzletben, fiatalos enteriőrben.

Kép

Kép 

NEM MEGFELELŐ SZÍNEK – ez nem a rossz téri adottságnak köszönhető, inkább csak egy rossz döntésnek. Viszont éppen annyira bosszantó.

Van úgy, hogy kiválasztottunk egy falszínt az otthonunkban, felfestettük a falakra, hagytuk, ismerkedtünk vele, ízlelgettük, végül mégsem tetszett valami miatt. Ilyenkor lehet megint elölről kezdeni a festést vagy … hagyni még egy darabig, és ízlésünk szerint színezni inkább csak a kiegészítőket. Mire gondolok? Túlságosan sötétkék lett a falszín? Komorrá vált ezért a szoba? Hideg hatású lett, szinte fázunk ott? Próbáljuk meg a teljes átfestés előtt játszani a textilek színeivel! Talán a sötétkék fal előtt egy narancs színű (meleg barna, terrakotta) pléddel letakart fotel már más érzetet kelt bennünk, mint előtte. Talán elég a sötétkéknek ezt a komplementerét (narancsot) használni ahhoz, hogy már ne akarjuk átfesteni az egész szobát. A sötétkék kuckósít, belevackolva a narancs színű fotelben a legkedveltebb tevékenységünké válhat ezután ebben a helyiségben. Talán. 🙂 Cikkek a színekről és hatásaikról.

Kép

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. .

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .