Munkám során nagyon sok kérdés érkezik hozzám színekkel kapcsolatban: mi mihez illik, hogyan lehet kiemelni vele, hogyan lehet elfedni a lakás rossz adottságait a segítségével stb. Itt lehet olvasni színekkel kapcsolatos cikkeket.

Viszont szinte egyáltalán nem kérdeznek a színek hatásairól.

Azt pl. tudtátok, hogy segítségükkel hathatunk lelkiállapotunkra, enyhíthet betegségeinken, gyógyhatásai vannak? Tudtátok, hogy egy-egy jól megválasztott árnyalattal motiválhatunk, lelkesíthetünk, másokkal viszont oldani tudjuk a feszültséget, nyugtatólag hatnak? És növelhetik étvágyunkat, aktivizálhatják szexuális életünket, különleges hangulatokat lehet előidézni velük stb. stb.

Ez a cikk egy cikksorozat része. Így most a színek hangulatfokozó, pszichológiai erejére mutatok példákat a teljesség igénye nélkül.

SEMLEGES SZÍNEK:

A fehér szín a végtelen tisztaság, ártatlanság színe, de a távolságtartás és zárkózottság színe is. Használjuk akkor, ha kicsi tereket szeretnénk optikailag megnövelni. Illetve akkor, ha szeretnénk megmutatni a valós lényünket úgy, ahogy van, ha tisztán szeretnénk láttatni a dolgokat. Az új kezdet színe, a remény érzését adja. Oldja az érzelmi viharokat és segíti az elmét abban, hogy terveinket megvalósítsuk. Ahol túl sok a fehér, ott jelen lehet a zárkózottság, az elszigeteltség, merevség, üresség érzése az ott lakókban.

Kép

A szürke szín árnyalattól függetlenül kissé melankólikus, konzervatív, unalmas, nem vált ki nagy érzelmeket. Mindemellett megbízható és nagyon praktikus szín. A kompromisszum színének is mondják, hiszen a fekete és fehér között áll, sem ez, sem az. Igazán akkor kel életre, ha más színekkel kombináljuk. Fekete és/vagy fehér kiegészítőkkel drámai is tud lenni, fával viszont egészen meglágyul. A világosabb árnyalatai nyugtatóan hatnak, segítenek a magunkra találásban, hogy igazán mélyre tudjunk tekinteni önmagunkban, segítenek átbillenni a nehéz élethelyzeteken.

Kép

A fekete színnek, ha megjelentetjük otthonunkban, erőteljes hatása van. Erőt és tekintélyt sugároz, ugyanakkor nagy mennyiségben félelemmel is eltölthet bennünket. Rejtélyes és titokzatos. Más színekkel párosítva remekül kiemeli azokat, erőt ad nekik, élettel tölti meg őket. A sok fekete használata az otthonunkban, öltözetünkben azt jelenti, hogy rejtőzködünk, szeretnénk ha meg sem látnának bennünket, megközelíthetetlenek szeretnénk maradni. Trauma esetén sebezhetők lehetünk és bizonytalanok, ekkor nyújt védelmet ez a szín, segítségével elzárjuk magunkat a külső világtól. Éppen ezért, ha kamaszunk előszeretettel használja a feketét, akkor hagyjuk, éppen saját identitását keresi, rejtőzködik, feldolgozza az általa vélt vagy valós sérelmeket. Hamarosan túl lesz rajta.

Kép

A bézs és a barna különböző árnyalatai színdinamikai szempontból már színnek tekinthetők, hiszen a narancssárga és a szürke valamilyen arányú kikeverésével állíthatók elő. Most mégis itt említem meg őket.

A bézs hasonlóan a szürkéhez, nem vált ki nagy érzelmi viharokat belőlünk. A szürkének lágyabb, puhább verziója, és egyfajta kifinomultságot is mutat. Praktikus, megbízható, mindig kéznél van. Mivel nem hideg szín, nagyszerűen alkalmas sötét, hűvös helyiségekben alkalmazni. Optikailag növeli a teret és kis melegséget is visz be oda. Hosszú távon viszont nagyon unalmas tud lenni nagy felületeken. Ezért érdemes más színekkel kombinálni, ezeket életre kelti, nem tolakodóan ad nekik kellemes hátteret.

Kép

Hasonlóan a bézshez, a barna is egy biztonságos szín. Sokan nem mernek erőteljes színekhez nyúlni, ők a barna árnyalatait veszik elő otthonuk színezéséhez, dekorálásához. A föld színe, biztonságot adó, tápláló és gondoskodó, hűséges, kitartó, elfogadó. De nagy mennyiségben benne van a halogatás, az önbizalomhiány, a kényelem, befolyásolhatóság, fásultság, anyagias gondolkodás és birtoklás is. Semmiképpen ne alkalmazzunk nagy mennyiségben barnát otthonunkban, ha szeretnénk rugalmasabbak, életerőtől duzzadóak, energikusak lenni. A sok barna segít beleragadni a megszokottba, így nem a változások, változtatások színe.

Kép

Hamarosan folytatom a cikket az elsődleges színekkel.

Amennyiben bővebben érdekelnek a színek, a színelmélet, a lakberendezés, esetleg a feng shui, jelentkezz a Fortuna-Dekorral közösen indított belsőtér-rendező tanfolyamunkra! Itt olvasható bővebb tájékoztató róla, és jelentkezni is itt lehet.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

.