Minden otthonban nagyon fontos az otthonosság, a hangulat. A színek nagyon sokat tehetnek ehhez hozzá.

Munkám során nagyon sok kérdés érkezik hozzám színekkel kapcsolatban: mi mihez illik, hogyan lehet kiemelni vele, hogyan lehet elfedni a lakás rossz adottságait a segítségével stb. Itt lehet olvasni színekkel kapcsolatos cikkeket.

Viszont szinte egyáltalán nem kérdeznek a színek hatásairól.

Ez a cikk egy cikksorozat része. Így most a színek hangulatfokozó, pszichológiai erejére mutatok példákat.

A sorozat előző részében is a színeké volt a főszerep. Akkor a semleges színek pszichológiai hatásáról írtam. Most folytatom a sort az elsődleges színekkel:

ELSŐDLEGES ALAP SZÍNEK  (a színkörről itt olvashattok):

A sárga a legvilágosabb, leginkább észrevehető szín mind közül. Nagyon felemelő, reményt adó, örök optimista, magabiztos szín. Stimulálja az idegrendszert, ezért nagy hatással van gyerekek, tanulásra vágyók mentális fejlődésére. Szobájukba ideális fal – és dekorációs szín lehet. Az sem mellékes, hogy vizsgák előtt állóknak csökkenti a stresszt. A kreativitást kibontakoztatja, és nagyban segíti a döntéshozatalt. Nagy mennyiségben, erős árnyalataiban  a kommunikációt elnyomhatja, előjöhet az aggodalmaskodó, szőrszálhasogató, kritikus lényünk, túlzottan impulzív lehet, nem hagy lecsendesedni, elmélyülni dolgokban, ezáltal szorongást is okozhat, alvászavar alakulhat ki (ilyenkor lilával kompenzálhatunk).

Kép

A kék a végtelen tenger és az égbolt színe. Mindig más és más arcát, árnyalatát mutatja a természetben, ezért kiismerhetetlen. Ami biztos, hogy nyugtatólag hat az idegekre. Világosabb árnyalatai a lakberendezésben tértágító hatásúak, ezért kicsi helyiségek is nagyobbnak tűnnek használatával. Gyulladáscsökkentő (pl. ha kék sállal tekerjük be gyulladt torkunkat), étvágycsökkentő (étkezőkben használni fogyókúra esetén tanácsos) és görcsoldó hatású. Sötétebb árnyalata nagyon elegáns, konzervatív, mutatja a bizalmat, a felelősségvállalást, a tisztességet, tekintélyt. Manapság az üzleti életben a sötétkéket tartják az új feketének. Miért? Mert nem annyira szomorú, szélsőséges, de éppoly tiszteletet parancsoló, elegáns tud lenni, mint a fekete. Otthonunkban alkalmazva érezni fogjuk, hogy tennünk kell a jövőnkért, hogy cselekvés nélkül nincs változás. Túl nagy mennyiségben hűvösek, távolságtartóak, merevek lehetünk, hajlamosak a depresszióra (használjuk a komplementerét: kis narancs színt).

Kép

A piros szín lüktető, erős, vibráló, inspiráló, a szexualitás színe, fokozza az energiát, aktivitásra serkent. Ha fellendítenénk szexuális életünket, vigyük be kis mennyiségben a hálószobába. Túl sokat ne használjunk belőle egy helyiségben sem, mert nem segíti a kommunikációt a kapcsolatban élőknek, sőt… agresszivitást szül, dühössé, bosszúállóvá tehet. Ha előfordul a családban, a környezetünkben agresszivitás, zöld színnel orvosolhatjuk. Önbizalomnövelő, motiváló tulajdonsága is ismert. Segíti az elszántságot, magabiztosságot és az ambíciót. Ha valaki határozatlan, bátortalan, erőtlen, alul értékeli önmagát, ajánlatos valami pirosat magára tennie… energiával látja el. Javítja a vérkeringést, étvágynövelő hatású (ne használjuk étkezőben fogyókúra esetén) és segíthet a vérszegénységben szenvedőknek.

Kép

.

Hamarosan folytatom a cikket a másodlagos színekkel.

Amennyiben bővebben érdekelnek a színek, a színelmélet, a lakberendezés, esetleg a feng shui, jelentkezz a Fortuna-Dekorral közösen indított belsőtér-rendező tanfolyamunkra! Itt olvasható bővebb tájékoztató róla, és jelentkezni is itt lehet.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/