Kedves Detty! Ági vagyok. Egy gyermekem van, egy 3 éves kislány, aki most ősszel ment először óvodába. Ott hallottam a Montessori-módszerről, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A kislányomnak szeretném a lehető legjobban berendezni első önálló szobáját, ezért érdekel nagyon a téma.

Az interneten tájékozódtam egy kicsit a módszer lényegéről, de még így sem vagyok tisztában azzal, hogy a gyakorlatban ezt hogyan kell elképzelni: hogyan, milyen szempontok alapján vásároljak berendezést a szobába. Ha ebben tudnál segíteni, megköszönném. 

 

Kedves Ági!

Köszönöm kérdésedet, ha gyerekekről van szó, mindig fokozott örömmel válaszolok. Gyengém a téma. 🙂

Először egy kis ismeret Maria Montessoriról. Nekem is utána kellett néznem a munkásságáról, bár nagyjából tudtam ki is ő.

Maria Montessori olasz orvos, pedagógus, pszichológus volt (1870-1952), ő szerzett nőként elsőként diplomát hazájában. Ő úgy gondolta, hogy a tanulás hatékonyabb lehet, ha a környezet kreatívabb.

Szerinte cél a felfedeztetés, a felfedezés öröme, a saját megtapasztalás, a gyerek természetes kíváncsiságának fenntartása. Fontos ezen kívül, hogy biztosítani kell számára a spontán, szabad tevékenység lehetőségét. (Wikipédia) Ezt kellene biztosítani minden gyereknek saját környezetében, a szobájában. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Pl. a kisbabát csak addig tartsuk rácsos ágyban, míg feltétlenül szükséges. Mikor látjuk, hogy már szabadon járna-kelne, vegyük le a rácsot, tegyük alacsonyabbra a matracát, engedjük, hogy eldönthesse, mikor akar mászkálni. Persze ehhez végtelen türelem és következetesség szükséges, illetve fokozottan oda kell figyelni a biztonságára is.

És egyáltalán, a kisgyerek szobája legyen az ő igényeinek, korának, méretének, természetének megfelelően kialakítva: kényelmesen rá tudjon ülni a székére, az ágyára, érje el a szekrények, fiókok, polcok tartalmát. A bútorok, tárgyak legyenek szemmagasságban, hogy szabadon férhessen hozzá minden holmijához, ne kelljen a szülőt mozgósítania, ha valamire szüksége van. A dekoráció legyen visszafogott, ez is tud nagyon inspiráló lenni. Nem kell mesetapéta, mese falfestés, túlságosan behatárolja évekre a gondolkodását. Nem kell a rengeteg játék, amelyek szabadon láthatók. Ezek csak porfogók, sokszor hetekig, hónapokig hozzá sem nyúl a gyerek. Játékai számára biztosítani kell tároló dobozokat, kosarakat. Ezek sok holmit elnyelnek, és nagyon dekoratívak is, a helyiség áttekinthetővé válik általuk. Ha mozgalmas nagyon a szoba, az a pihenést gátolja. A szobának, a benne lévő tárgyaknak ösztönöznie kell az ismeretek elsajátítását, biztonságot kell nyújtania. Tudnia kell a gyereknek, hogy képes megszerezni, megtanulni, megismerni dolgokat önállóan. Megtapasztalásain keresztül egyfajta önbecsülést, önértékelést, és önbizalmat nyer.

Meg kell tanítani rá, hogy ha levesz egy játékot, és már nem játszik vele, vissza kell tennie a helyére. Kezdetben még minden kicsi gyerek örömmel pakol, rámol. Használjuk ezt ki, hátha a későbbiekben, a dackorszakokban is megtartja ezt a jó szokását. 🙂 Ezzel rendszeretetre, önállóságra is neveljük.

Fontos bútor, berendezési tárgy tehát egy Montessori gyerekszobában az ágy, a szekrény, polcok, asztal, szék, ládák, dobozok, tükör (úgy elhelyezve, hogy éjjel ne láthassa magát meg benne az ágyból), lámpák, egy kuckó, ahová el lehet bújni.

Ha ilyen kreatív módon rendezzük be szobáját, ilyen szellemben neveljük, minden új ismeretet gyorsabban, jobban rögzít az agya, alaposabban, mintha készen kapta volna. További ismereteket a témában ezen a honlapon lehet olvasni angolul.

A fentieknek megfelelően mutatok pár képet, hogyan, milyen bútorokkal lehetne berendezni a kislány szobáját. 🙂

A képeken jól látható, hogy a legtöbb bútor, berendezési tárgy természetes fa, ágyak gyanánt vastag matracok szolgálnak, felesleges tárgyak nincsenek, külön dekoráció nem nagyon látható rajtuk, főleg a tárgyak és bútorok dekorálnak. Az is látható néhány képen, hogy az ágyak házat formáznak. Játékosak és minimalisták egyszerre, lehetőséget adnak az elvonuláshoz, a kuckósításhoz.

Hazánkban az Ikea áruházban több olyan bútor, játék megtalálható, amely felhasználható bármely Montessori gyerekszobában (első kép). Én még ide sorolnám a Kura megfordítható ágyat, a Hemnes fiókos szekrényt, Ekorre tipegőt gyerekeknek és még sorolhatnám. Érdemes szétnézni az áruházban.

 

1e937830d68a13152008fff45a535ef4

3e2da9230f1475c8a87f038aa155a586 8bc21419aa585b8e508eecd78a41199a 8f0d0d96aff56a6c590a306ef6b374f2 40c7e67832b1e740ff9b7b03d840c5f7 6351a34b71c423c69dc88896e5f0019b b40e30f3ff42ea57989c256ae219758a d74fc70c9d00523476da495554f777b3 dbab7137c8a7fd4d15955a1b2eb4b328

Képek

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/