Munkám során nagyon sok kérdés érkezik hozzám színekkel kapcsolatban: mi mihez illik, hogyan lehet kiemelni vele, hogyan lehet elfedni a lakás rossz adottságait a segítségével stb. Itt lehet olvasni színekkel kapcsolatos cikkeket.

Viszont szinte egyáltalán nem kérdeznek a színek hatásairól.

Azt pl. tudtátok, hogy segítségükkel hathatunk lelkiállapotunkra, enyhíthet betegségeinken, gyógyhatásai vannak? Tudtátok, hogy egy-egy jól megválasztott árnyalattal motiválhatunk, lelkesíthetünk, másokkal viszont oldani tudjuk a feszültséget, nyugtatólag hatnak? És növelhetik étvágyunkat, aktivizálhatják szexuális életünket, különleges hangulatokat lehet előidézni velük stb. stb.

Ez a cikk egy cikksorozat része. Így most a színek hangulatfokozó, pszichológiai erejére mutatok példákat.

A sorozat előző részeiben is a színeké volt a főszerep. Akkor a semleges színek és az elsődleges színek pszichológiai hatásáról írtam. Most folytatom a sort a másodlagos színekkel.

MÁSODLAGOS SZÍNEK (a színkörről itt olvashattok):

A zöld szín a sárgával együtt megtalálható a természetben, nem alkotnak kontrasztot egymással, harmonikusan kiegészítik egymást. A sárgával ellentétben a zöld a nyugalom, a frissesség, az egészség, megújhodás és növekedés színe. Az érzelmek nagy kiegyensúlyozója, pihentet, csillapítja a stresszt, ezért ha zaklatott lelkiállapotunkban kimegyünk a természetbe, azonnal megnyugvásra lelünk ott. Segíti a döntéshozatalt, az igazság meglátását, a diplomatikus hozzáállást, felelősségvállalást, ezért ideális szín irodákba. Magában hordozza a sárga és a kék energiáit, lehet nagyon inspiráló és megnyugtató egyszerre. Véd a fertőzések ellen (használják a műtőkben), illetve növekedésserkentő hatása is ismert (picik szobájába ajánlatos tenni). Nem jó belőle túl sokat alkalmazni, mert ellustulást, irigységet, nagy mértékű óvatosságot, távolságtartást eredményezhet. Ha ezt tapasztaljuk, használjunk a zöldek mellett kevés pirosat is. Zölddel kapcsolatban még itt olvashattok.

Kép

A lila 2018-ban az év színe a Pantone vállalat szerint. A vállalat igazgatója azt nyilatkozta a liláról, hogy egy bonyolult szín, de a mai, bonyolult világban ez a  tökéletes választás… Bonyolult szín igen, hiszen a kék és a piros keveréséből származik. Magában hordozza a kék hűvösségét, kifinomultságát, de ott van benne a piros szenvedélye, energiája is. A változás színe, lehetővé teszi számunkra, hogy elmélyedjünk gondolatainkban, érzéseinkben. Segíti a logikus gondolkodást, a megértést, ezáltal könnyebb az elengedés, és valami újnak a létrehozása, befogadása. Aki hasonló változásokon megy át, aki az élet értelmét keresi, használja otthonában a lilát. Meg fogja találni a válaszokat, erősíteni fogja. Túl nagy mennyiségben nem szabad alkalmazni, mert súlyosbíthatja a meglévő depressziót (sárgával segíthetünk ilyenkor). Aki alkalmazza otthonában, gondoskodnia kell a jó megvilágításról, hiszen anélkül igen nyomasztó tud lenni. Itt olvashattok még a liláról.

Lila, mályva és egy kis sárga… Kép

A narancssárga meleg, társaságkedvelő, magabiztos, optimista szín, megtalálható benne a piros energiája és a sárga vidámsága. Szenvedélyes a narancs is, de nem gátlástalanul, éppen csak kiegyensúlyozottá tesz, felráz kicsit. A piros mellett ez is serkenti az étvágyat, csak óvatosan a használatával. 🙂 Bárokban, éttermekben viszont előszeretettel alkalmazzák, hiszen bensőséges beszélgetésekre, étkezésre, jókedvre csábít. Akkor használjuk, ha traumatikus érzelmi (kapcsolati, párkapcsolati … ), függőségi problémáink vannak, ha csalódottak, kétségbeesettek, érzelmileg kiszolgáltatottak vagyunk, hiszen segíti az önbecsülést, a feldolgozást, a kitartást, kommunikációt, kreativitást, mások iránti tiszteletet, felszabadítja a bennünk lévő korlátokat. Túlzott mennyiségben stresszt okoz, inkább csak kiegészítőkben használjuk. Használjunk belőle keveset nappaliban, tárgyalóban (kapcsolatokat segíti, illetve férfinek segít a kapcsolati probléma feldolgozásában), gyerek közösségi terekben (mozgásra, aktivitásra, jókedvre serkent), hálószobában (szexualitást növeli, nőnek segít kapcsolati probléma feldolgozásában), betegszobában műtét előtt és után (lelkileg támogat).  Itt lehet még róla olvasni bővebben.

Kép

.

Hamarosan folytatom a cikket a harmadlagos színekkel.

Amennyiben bővebben érdekelnek a színek, a színelmélet, a lakberendezés, esetleg a feng shui, jelentkezz a Fortuna-Dekorral közösen indított belsőtér-rendező tanfolyamunkra! Itt olvasható bővebb tájékoztató róla, és jelentkezni is itt lehet.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/