A világítás otthonunk berendezésének elengedhetetlen eleme.

A lámpáknak nemcsak funkcionális céloknak (világítás) kell eleget tenniük, hanem otthonunk díszítő tárgya is.
Továbbra is alapvető érvényű szabály, hogy egy-egy nagyobb lámpa mellett több kisebbet is telepítsünk lakásunk ideális
megvilágításához.

A világjárvány miatt az eddigieknél is több időt töltünk el a lakásban, ami az otthoni iroda és otthoni spa előretörését is hozta.

A 2021-es világítás trendek bemutatását kezdjük a lámpákkal, elsőként a felhasznált anyagokkal és színekkel.
A lámpák anyagai természetesek, vagy legalább természetközeliek.
Alapvető felhasznált anyag a fém, ezen belül is erős mezőnyt képvisel a sárgaréz natúr és szálcsiszolt felülettel is. Az aranyló szín plusz eleganciát ad a lámpáknak.
Ezen túl továbbra is trendi más nemesfémek (vörösréz) használata, de az acél és az alumínium is jelen van a lámpák gyártása során. Látványos a matt fekete előretörése. 
Lámpák készülhetnek betonból és márványból, de gyakoriak azok is amelyekhez valódi fát (kőris, parafa, dió, bambusz) használtak.
Az üveg használata továbbra is erős trend, ám a natúr víztiszta üvegbúrák mellett egyre inkább előretörnek a színezett (opálfehér, füst és borostyán) búrák is.

Paulmann-Filament-LED-szalas
Nordlux-Trinidad-bambusz
Nordlux-Orbiform
Nordlux-Artist
Nordlux-Alton-35.

Egyre több olyan lámpa jelenik meg a piacon, amelyek közvetlenül konnektorba dughatók, nincs szükség a már készre festett lakásban fúrásra-faragásra.

Paulmann-Neordic-Eldar-konnektoros-lampa
Paulmann-Junus-konnektoros-lampa
Paulmann-Ablage-Jarina

A retrofit fényforrások (klasszikus égőket kiváltó) területén a LED- technológia további térhódítása várható, melyek közül leginkább a LED-szálas (filament) „izzók” mennek nagyot. A színezett üveg (opál, füst, borostyán) a lámpákhoz hasonlóan ezen a területen is hódít.

LED-technológia 

LED lámpák és LED „égők” folyamatos fejlődésen mentek át az utóbbi jó 10 évben. A lámpák és „izzók” az alapvető funkciójukon (normál világítás) túl egyéb hasznos tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, mint például a változtatható fehér fény tónus a meleg árnyalattól egészen a hideg fényszínig.
Erős trend az olyan lámpák és fényforrások jelenléte amiknél az extra funkciók (szabályozás, fény színhőmérséklet váltás) sima normál fali kapcsolóval működtethetők.

Paulmann-LED-Spircle
Paulmann-LED-Gil-3-lepcsos-szabalyozas
Nordlux-Grant

A bevezetőben már szó volt a járvány hatásáról a lakberendezésben.
Egyértelmű az otthoni irodák és emelt szintű fürdőszobák (homespa) előretörése.
Otthoni irodában illetve a fürdőben a lámpa lehetőleg legyen szabályozható fényáramú, de a legideálisabb az ha a fény tónusa is megváltoztatható, hiszen az árnyalatok befolyásolják a közérzetünket. A meleg árnyalatok (1700-3000K) a pihenést, ellazulást segítik. A semleges (4000K) fényszín ideális az otthoni munkához és sminkeléshez. A hideg fényszín (6000-6500K) segíti a reggeli ébredést és a munkavégzést.

Paulmann-HomeSpa-LED-Mirra
Paulmann-Numis-Home-Office

Stílusok
Ebben az évben is menő a minimál, a modern, a skandináv, az időtlen és az ipari stílus is. Az ipari dizájn lehet vintage, de akár modern (sínes világítás) is.

Nordlux-Clyde
Paulmann-URail-sines-vilagitas_3
Paulmann-URail-sines-vilagitas_2
Paulmann-URail-sines-vilagitas
Molnár Attila
Lumatech Kft.