Egy kedves ismerősömet nagyon érdeklik a raklap bútorok. Kérte tőlem, hogy ajánljak neki ilyen ötleteket. Úgy gondoltam, másnak is hasznára lehet, így most itt egy bejegyzés formájában mutatom be. 

Azt sejtem, hogy mindenki láthatott már raklapot – hiszen üzletekbe az árut ezzel szállítják, van hogy ezen is tárolják a földön -, de azt is tudjátok, hogy többféle raklap létezik? A teljesség igénye nélkül megkülönböztetünk: 

Anyaguk szerint: műanyag, préselt fa és fa (fenyő és nyárfa) raklap.

Méretük szerint: 1200*800, 1000*1200, 1200*1200

Használat szerint: egyszer használatos EUR szabványú és egyutas raklapok (eldobható)

Kialakítás szerint: 5 leces, 7 leces, megerősített leces

Ezeket meg lehet vásárolni fatelepeken, interneten használtan és újonnan. Az egyutas raklapok – mivel ezeket 1 útra gyártották, és eldobhatóak – sokkal olcsóbbak az EUR szabványos raklapoknál. Általában ezeket eltüzelik, ledarálják használat után, de azért az interneten biztosan fellelhetők még. Az EUR  szabványos MÁV raklapokat hosszú időre gyártják, ezeket már 1500 ft-ért lehet találni a neten. 

Ha már megvásároltátok a raklapokat, használat előtt mindenképpen érdemes lekezelni, mivel valószínű, hogy nyers fát vásároltatok és piszkos is lehet. Szóval egy jó alapos csiszolás rájuk fér, aztán jöhet az alapozás, festés. Festés után szerintem csiszoljátok le még egyszer, mert a festéstől “szőrösödhet” kissé. Ezután lehet megint festeni. Ha kültérre szeretnétek használni a raklapokat, érdemes figyelni arra, hogy a festék, lazúr, vagy olaj UV -és vízálló, illetve páraáteresztő legyen. 

És most nézzük, hogy néznek ki a raklap bútorok: 

Remélem, tetszett az összeállítás. Ha igen, osszátok meg légyszíves, hogy minél több emberhez eljusson. Szép napot kívánok mindenkinek.

Képek