Sötét, komor az otthonotok? Télen kevés természetes fény éri a belső tereket, és tavasszal is ritkán jut be napfény az ablakokon? Változtassatok meg pár dolgot!

Mégis hogyan? Az első, ami mindenkinek rögtön eszébe jut, hogy nagyobb teljesítményű izzókra cserélik a meglévőket (hagyományos izzókat). Nem ez a jó megoldás. Egyrészt növeli a villanyszámlát, a hatásfoka nem megfelelő, vagyis a fényhasznosítása alacsony: kis túlzással több hőt ad le, mint fényt. Másrészt az EU az éghajlatváltozás kihívását, a környezetvédelem és az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartva 2008. december 8-án a nagy energiafogyasztású, hagyományos izzólámpák fokozatos kiszorítását javasolta. (Wikipédia) Tehát fokozatosan át kell térni a háztartásokban a környezettudatosabb, energiatakarékos fénycsövek használatára. Ez mindenki érdeke.

AZ IZZÓCSERÉN TÚLI LEHETŐSÉGEK, HOGY FÉNYBE BORULJON OTTHONOTOK: 

Általános megvilágítás mellett kiegészítő világítás használata – nem szabad hagyni, hogy sötét sarkok maradjanak a lakásban. A feng shui szerint az a terület energiahiányos marad. További feng shui cikkeket itt olvashattok.

Igyekezni kell megvilágítani ezeket a sötét pontokat. Ezeken túl a különböző tevékenységekhez használjunk helyi világítást. Így pl. íróasztal mellett legyen asztali lámpa, olvasósarokban/kanapé mellett legyen állólámpa, de legyen képmegvilágító, legyen falikar stb.

Kép   

Tükör  –  a tükör nemcsak tágítja a teret, hanem megvilágíthatja a sötét területeket. Helyezzük az ablakfallal vagy a mesterséges fényforrással szemben, esetleg az ablakfal melletti falra, és szembetűnő lesz a változás. Fontos ellenőrizni, hogy ha belenézünk a tükörbe, mit látunk ott tükröződni. Ne látszódjon benne rendetlenség és más nemszeretem dolog.

Kép

Különböző magasfényű, tükröződő és csillogó felületek – hasonlóan a tükörhöz (bár természetesen nem annyira) képesek visszaverni a fényt. Néhány fémes bevonatú kisbútor, és dekoráció, krómozott használati tárgy és máris csillogó ragyogást visznek a térbe.

Kép

Világosabb árnyalatok – örök érvényű igazság, hogy világosabb, hideg árnyalatokkal berendezett és színezett lakás is világosabb lesz. Természetesen lehet élénkebb árnyalatokat is használni, de nem nagy felületre: díszpárna, dísztárgy, esetleg függöny lehet erőteljesebb színű.

Kép

Növények – minden helyiség nagyon fontos kiegészítői a növények. Egy igazán szép darab fókuszpontként is szolgálhat a szobában, életet,  színt visznek be oda és javítják a helyiségek levegőjének minőségét. Ha a növényeket a falra helyezzük növényfal formájában, helyet is megspórolhatunk.

Kép

Cikk a függőleges kertekről itt olvasható.

Összefüggő padlóburkolat – az összefüggő padlóburkolattal egységesebbnek, nagyobbnak tűnik a kisebb tér.

Kisebb tömegű bútorok – több, kisebb és világosabb árnyalatú bútorokat érdemes vásárolni. Kisebb tömegűeket, mert ezáltal szellősebbé válik a szoba és világosabbat, mert a sötét bútorok elnyelik a fényt.

Figyelemelterelés – nem mindenki engedheti meg magának, hogy új bútorokat vásároljon, hogy padlót cseréljen. A világításra való odafigyelés mellett néha elég, ha a szűk és sötét térről egy különleges illattal, egy színpompás virágcsokorral, egy jó szőnyeggel, vagy más érdekes fókuszponttal tereljük el a figyelmet.

Rendrakás – ha rendetlenségben élünk, ha nincs meg mindennek a pontos helye, szűkebbnek fogjuk érezni a rendelkezésre álló teret.

Képek

.

Iratkozzatok fel HÍRLEVELEMRE, hogy ne maradjatok le legfrissebb bejegyzéseimről! Olvassátok el a tájékoztatót, higgyétek el, érdemes! 🙂