Pages Navigation Menu

Csináld magad: sziklakert készítése

Pár éve van már kertem, de sziklakertet eddig nem mertem készíteni, meg nem is akartam. Mégis kénytelen voltam idén megcsinálni, mert ez a terület minden nyáron alaposan kiszáradt.

De mindig csak itt. Döntöttünk: sziklakert lesz itt. Az elhatározást tett követte.

Első lépésként megtisztítottuk a területet a gyomnövényektől.

Majd kissé megemeltük építkezésből megmarad törmelékkel: téglával, kaviccsal. Úgy tudom, ezt még szeretik is a sziklakerti növények.

Ezt jó minőségű földdel borítottuk, homokot dolgoztunk bele a jobb vízelvezetés biztosításához. Ekkor már kisebb-nagyobb dombocskák tarkították az ágyást. 

Mivel azt hallottam, hogy a gyomnövények megfékezésére tökéletes megoldás, ha agrofóliával, vagy agrotextíliával fedjük le, mi is ezt tettük.

Majd kisebb-nagyobb mészkődarabokkal tarkítottuk az egészet.

Következett a már előre beszerzett növények cserepes elhelyezése a területen. Így átláthatóvá vált, hol van több, vagy kevesebb növény. Érdemes a vezérnövényeket először elhelyezni (ezek főleg fásszárú növények), ezek köré kerülhetnek a kisebb telepes növények. Ezekből legalább 3 db-ot kell ültetni, idővel ezek teljesen összenőnek, telepet alkotnak.

Következhetett az ültetés. A fóliát kereszt bevágással megnyitottuk, ide helyeztük el a növényt a földbe. Locsolás következett. Sok-sok növénnyel ugyanígy tettünk. 

Megmaradt kisebb köveket helyeztünk el az ágyásban és körbe végig. 

A végére a mulcsozás maradt. Takarja a fekete fóliát. Készen lett.

Biztosan nem a világ legszebb sziklakertje, ezt mégis mi készítettük – a gyerekek is besegítettek. Nekünk nagyon tetszik. A növények megmaradtak, ma már virágzik is némelyik. Van itt törpe tuja, hosszúkás növésű és sárga gömbtuja, vérvörös borbolya, nőszirom, árlevelű lángvirág több színben, sárga kristályvirág, fehér tatárvirág, sziklaternye, és többféle pázsitviola. Idővel szépen benövik a rendelkezésre álló területet. Ma még szegényes kissé.

Íme a képek:

Ez a cikk 4 évvel ezelőtt született. 🙂 Azóta folyamatosan változik. Az elmúlt 1-2 évben így nézett ki. Az utolsó képen a mai állapot látható. (Megjegyzés: 2017.04.16.):

DSCF5468

DSCF0007SAMSUNG CAMERA PICTURES

.

Kéréssel fordulok Hozzád.
Idén, 2017-ben is indultam az Év Anyavállalata versenyen, és szükségem van minden szavazatra. A lenti gombra való kattintás után a bemutatkozásom alatt nyomd meg a “lájk” gombot! Előre is köszönöm szépen. 🙂

És hogy mi ez a verseny? Olyan anyukák jelentkezhetnek ide, akik legalább egy 6 éves kor alatti gyermek mellett indították el vállalkozásukat vagy még a gyermekük születése előtt kezdtek el vállalkozni és a gyermekek mellett is megszakítás nélkül üzemelt a cég. Én 10 éve dolgozom vállalkozóként a gyerekek mellett. Nehéz volt, de újból végigcsinálnám. 🙂

anyav

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

.

4 hozzászólás

  1. Én most telepítettem újra… Pár éve mindent vitt a víz. Remélem, az enyém is olyan szép lesz, jövőre, mint a Tiéd! 🙂

    • Köszönöm. Ma sem csinálnám másképpen. Bár azért egy nagyobb méretű, több, nyáron és ősszel is virágzó növénnyel nem csak tavasszal, hanem egész évben szebb lehetne…

  2. A mulcsozás helyett sokkal természetesebb és minden szempontból előnyösebb osztályozatlan, a kövekkel legalább színben egyező murva! A fólia a gaz ellen az én találmányom, kb. 30 éve terjesztem, örülök, ha visszaköszön! 🙂

    • Köszönöm a hozzászólást, elnézést, hogy csak most reagálok.
      További szép napot kívánok!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .