Sokszor előfordul, hogy frissítenénk az otthonunkon, mert már nem tetszik, mert meguntuk, mert megkopott… Ilyenkor nem csak festéssel, hanem alapos takarítással, egy-egy kisbútor, kiegészítő lecserélésével egészen új otthont kaphatunk. Írtam már cikket a díszpárnák, függönyök, a világítás és képek hangulatfokozó erejéről. Most a szőnyegekről váltanék néhány mondatot.

Tudtátok, hogy egyes feljegyzések szerint az első kézi csomózású szőnyegek már Kr. e. V.-IV. században jelen voltak Délnyugat- Kaukázusban? Az első szőttesekből főleg tarisznyákat, ruhaneműt, plédeket, takarókat készítettek saját használatra. Később kezdett el terjedni világszerte, ahogy a vándorlók, nagy utazók elvitték hírét távolabbi vidékekre is és megnőtt a kereslet irántuk. Hagyományosan gyapjúból készült, de a 20. század óta szintetikus szálakat is használnak, mivel nem olyan költséges, tartósabb és könnyebben kezelhető, mint a gyapjú. Itt bővebben lehet olvasni a szőnyeg történelméről.

Kérdés, hogy szőnyeggel, vagy szőnyeg nélkül érdemes-e tervezni otthonunkat? Mindenképpen szőnyeggel. A szőnyeg növeli adott térben a komfortérzetünket, melegebb, lágyabb, otthonosabb, hangulatosabb tőle a szoba. Tagolja helyiségen belül a különböző funkciójú tereket: pl. kijelöli a nappali, az étkező helyét. A szőnyeg ezen kívül kiemel, elrejt, megmutat, feldob, vezeti a szemet. Minden otthon központi eleme.

Mi alapján válasszunk szőnyeget?

  1. Elsősorban, hogy milyen funkciót fog betölteni: helyezhetjük padlóra, falra falikárpitként, használhatjuk térelválasztóként
  2. Fontos a helyiség mérete, ahova kerül
  3. Fontos tudni, hogy hova kerül
  4. Meghatározó szempont az ára
  5. Lényeges, hogy illeszkedjen a meglévő bútorokhoz, színvilághoz, dekorációhoz
  6. És természetesen nem mindegy a minősége, anyaga: természetes szálú, vagy szintetikus szőnyeg legyen-e

És most nézzünk pár inspirációs képet

A padlószőnyegeken és darabszőnyegeken kívül nagyon divatosak manapság a modul szőnyegek/szőnyeglapok/szőnyegcsempék: könnyű lefektetni nagy területen is, egy-egy elkoszolódott területnek egyszerű a cseréje/tisztítása, a különböző színek/textúrák változatos minták kialakítását segíti, 40*40 és 50*50 cm-es lapokban kapható, ezért könnyű a szállítása, felszedés után máshol újrafelhasználható.

c99bc0a7553104de7e6937fe2b57764e-1

045f8b17fe078f2c81fd02196a21da50

Képek

Csináld magad szőnyegek: világító szőnyeg, különböző maradék textilekből készült szőnyeg, mint pl. régi póló, farmer… Kell hozzá elhatározás, kreativitás, idő. 🙂

light-up-glowing-carpet

Kép

b9efb1ba304f904a08aad7e2a97ca223

c83f438eb0fe67d0ccf245d63360ffa2

És végül, de nem utolsó sorban: játék a szőnyegen. Milyen egyszerű és nagyszerű ötlet! 🙂

building-duct-tape-city

Képek

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/

.