A Pantone cég minden évben kijelöli a következő év trendszínét. Tavaly a smaragdzöld, a 2014-es év divatszíne a Radiant Orchid lett: kicsit lilás, kicsit rózsaszínes. Mit gondoltok a tavalyi divatszínről? Tetszett Nektek? Volt a ruhatáratokban pár smaragdzöld holmi?

És mi a helyzet a lakásotokkal? Használtátok azt a színt otthon?

Nos, idén az orchideával nagyon nőcis lehet a ruhatárunk és az otthonunk. Nem biztos, hogy mindenkinél megtalálható lesz, egyrészt mert nem mindenkinek áll jól ez az árnyalat, másrészt a férfiak sincsenek nagyon oda érte, főleg ha egy kanapé színéről van szó. Nincs veszve minden, mert a Pantone cég nem csak egy színt választ divatszínnek, hanem egy egész palettát. Leatrice Eiseman, a Pantone cég ügyvezető igazgatója szerint: “A palettában rejlő színek sokoldalúsága lehetővé teszik a kísérletezést a mindig megújuló megjelenésre, a színek kombinációjára.”

Megtalálhatók ebben a színkombinációban a visszafogottabb pasztell árnyalatok, mint a világos kék, a tulipán lila, hemlock zöld, paloma szürke és a homokszín. De jelen vannak az erősebb árnyalatok is, mint a frézia sárga, chili piros, narancs és a káprázatos kék. Az erős, élénk színek tökéletes kiegészítői a pasztell árnyalatoknak. Ebben, a már teljes kombinációban mindenki megtalálhatja a számára tökéletes árnyalatokat úgy, hogy illeszkedjen személyiségéhez, bőrszínéhez, meglévő ruhatárához, stílusához miközben a legújabb szín trendet követi. Hölgyeim, itt a kísérletezés ideje! 🙂

Aki pedig a tavalyi smaragdszínű holmit sem szeretné kidobni, de szeretne mellé lilás-rózsaszínes árnyalatokat is magára ölteni… nos, nagyon kell ügyeskednie. A két szín ugyanis a színkorong két ellentétes oldalán található, nem teljesen szemben egymással, de eléggé kontrasztosak. Merész párosítás. Egyforma mértékben használva öltözködésben, lakberendezésben nem tanácsolom, túlságosan erőteljes lenne az összkép. Legyen az egyik színből mindig kevesebb, ezáltal harmonikusabbá válik az összbenyomás.

FCR-SPR2014-Womens-Intro-MainImgKép   

Mit jelent a lila és rózsaszín a színelmélet szerint?

A lila nyugtató, változások idején erősítő hatású, nagyon nőies, finom, elegáns, kiegyensúlyozó, misztikus, kreativitást ösztönző szín. Olyan helyiségekbe ajánlott, ahol csendes tevékenységet folytatunk.

Rózsaszínnel és kékkel együtt harmóniát árasztanak, ha figyelünk a megfelelő, egymáshoz illő árnyalatokra. De vigyázat, üthetik is egymást! Zölddel a természetet idézi, gondoljunk csak a lila virágokra. Sárgával együtt nagyszerűen kiegészítik egymást. Oda kell figyelni azonban az arányokra, jó ha tudjuk, mikor egyenlő mértékben használjuk őket, drámai hatást érhetünk el. Natúr színekkel, mint szürkével, barnával, fehérrel nagyszerűen mutat a lila, kiegyensúlyozottabbá, visszafogottabbá teszik azt.

A rózsaszín a legromantikusabb szín. Aki szereti a rózsaszínt, az feltétel nélkül tud szeretni, szereti ha szeretik, szeret nőies, finom, puha lenni, nagyon ragaszkodó, jellemző rá a lágyság, az ártatlanság. Az erőteljesebb tónus maga tele van életenergiával, extravagáns, határozott, nagy mennyiségben igen merész. Világosabb árnyalata gyermekszobába ideális, mivel csökkenti az agresszivitást, nyugtató, pihentető hatású.

Zölddel együtt a természetet idézi a lila-zöld párosításhoz hasonlóan. Pirossal párosítva nagyon fontosak a megfelelő árnyalatok, mert nagyon üthetik egymást a színek. Kékkel együtt – ha nem egyenlő arányban használjuk- nagyon szépen kiegészítik, kiemelik egymást. Sárgával a rózsaszín nagyon vidám kombináció, biztosan nem alkalmaznám egyenlő mennyiségben.

Itt az idő az otthonotok újraszínezésére! Nem kell drasztikusan, elég először egy-egy dísztárgyon próbálkozni a lilával, rózsaszínnel. Ha tetszik, lehet többet betenni: megjelenhet a textileken,  bátrabbak használhatják a kanapé vagy a fal színében.

Purple-Interior-Design-31 Purple-Interior-Design Purple-Interior-Design-28Képek