Kicsi a lakásotok? Vagy megfelelő méretű ugyan, de kicsi a belmagasság? Van mód arra, hogy változtassunk méretén. Igaz, csak optikailag. Becsaphatjuk a szemet, hogy nagyobbnak, levegősebbnek érezzük otthonunkat.

Azt tanították régen, hogy a világos színek tágítják a lakást, sötét tónusok szűkítik azt.  Ez igaz, de ha ragaszkodunk a színekhez, nem szabad lemondanunk róluk. Használjuk nyugodtan, de csak mértékkel, 1-1 falfelületen, kiegészítőkön: párnákon, szőnyegen, függönyön. Ezen kívül meg kell vizsgálni, hogy a sötét a lakásunk mitől olyan sötét. Van benne hosszú, keskeny folyosószerűség? Vagy azért sötét, mert kicsi a helyiség? Esetleg az alacsony belmagasság nyomja agyon?

TÉRNÖVELŐ PRAKTIKÁK: 

Keskeny helyiség “növelése” megfelelő belmagasság mellett: a szemben levő, rövidebb falat lefesthetjük sötétebb, teltebb színre. Ezzel optikailag rövidebbnek érezzük a helyiséget, segítünk az arányain. Az is segít, ha keresztben csíkos a festés azon a falon, vagy a függöny a rajta lévő ablakon. A tükörrel is fantasztikus hatást lehet elérni: a hosszanti falra kell helyezni egyet, olyan, mintha megnyílna arra a fal. Segíthet a térérzeten, ha diagonálban burkolunk.

Kicsi, sötét szobában a berendezés mindenképpen legyen szellős, könnyed. Itt igaz lehet a mondás, miszerint a kevesebb több. Hatalmas kanapé helyett célszerű kisebb ülőbútort beszerezni. A nagy tömörfa dohányzóasztal helyett is érdemes üvegasztalt, vagy esetleg több kisebb ottománt (puffot) használni. Ezek amellett, hogy plusz ülőhelyet biztosítanak nagyobb társaság esetén, használható tálcával lerakóasztalnak, feltehetjük rá a lábunkat,  illetve, ha olyan a kialakítása, tárolni is lehet bennük. Más többfunkciós bútor is létezik, amelyet kifejezetten kislakás tulajdonosoknak gyártanak: puff, amely szétnyitva vendégággyá alakul, kanapéból nyitható ágy, dohányzóasztalból emeléssel létrehozott étkezőasztal stb.

A szekrények is legyenek kisebb és világosabb darabok. Használjunk tükröt az ablakkal szemben, a beeső fényt megsokszorozza.  A padló legyen összefüggő, egységes, ezzel is úgymond nyújtva a teret.  A falak inkább világosabb, melegebb árnyalatúak legyenek: sárgák, bézsek, fehérek. Nagyon fontos a világítás is, legyen általános világítás és legyen helyi is: állólámpa, mely a sarkokat is bevilágítja, dekorációs képmegvilágítás, íróasztal lámpa, hálóban olvasólámpa stb.

Alacsony belmagasságú helyiség “tágítása”  hosszú, magas tárgyakkal oldható meg. Így pl. magas növénnyel, több, egymástól kicsit távolabb álló magas szekrénnyel, hosszanti csíkozással falon, függönyön.  A csíkokról írtam egy cikket itt. Az ülőbútorok jobb, ha alacsonyabb háttámlájúak, úgy érezhetjük ettől is, magasabb a tér. Nem praktikus ilyen térbe hosszan benyúló csillárt helyezni: elég a plafonon tartani a lámpatestet. A plafon mindenképpen fehér legyen.

Összességében elmondható, hogy kicsike lakás esetében a legfontosabbak a könnyed – esetleg többfunkciós bútorok, világos színek és még egy nagyon fontos, az állandó rend. Rendet úgy tudunk tartani, ha megfelelő mennyiségű tárolóhellyel rendelkezünk. Érdemes kihasználni tárolásra a legeldugottabb területet is: pl  ágy alatt tárolókosarakkal, ablak és ajtó felett polcokkal, radiátor körül (ha körbe tudjuk építeni) stb. Polcokat érdemes a lakásban mindenhol használni, remek tárolóhelyek. Tárolhatunk rajtuk könyveket, apróságokat dobozokban, akár kisebb ritkán használt ruhaneműt is. Érdemes kihasználni a teljes falfelületet: kanapé vagy a hálószoba ágy felett akár a plafonig is érhet. Nemcsak praktikusak, hanem remekül dekorálnak is.

A ritkán használt, vagy elavult tárgyaktól érdemes megszabadulnunk, csak a helyet foglalják. Ha eladjuk, amellett, hogy megszűnik a lakásban a zsúfoltság, egy kis pénzhez is jutunk. Ebből akár új, jól használható kisbútort vásárolhatunk otthonunkba.

Kép