A nem raklapból készült raklapbútorokról kérdeztem Kalapp Attilát, a kalappmuvek.hu megálmodóját.
.
Honnan indult az ötlet és főleg miért, hogy raklap stílusban, de nem raklapból készítitek a bútoraitokat?
Az egész körülbelül öt éve indult, amikor saját magamnak készítettem egy raklapasztalt, ami annyira megtetszett a családi és baráti körben mindenkinek, hogy elhatároztam, hobbi szinten elkezdek ilyeneket készíteni. Mivel a vásárlói oldalról is mutatkozott rá igény, ráálltam, és a sikerek után úgy éreztem, érdemes professzionális szinten foglalkoznom a raklapbútor-készítéssel.
Azonban egy idő után megláttam az alapanyag minőségi korlátait és váltottam a sokkal megbízhatóbb, jobb faanyagra, amiből lényegesen komolyabb bútorokat lehet készíteni.
.
Nem lenne egyszerűbb raklapból?
Néhány bútort valóban egyszerűbb lenne igazi raklapból készíteni. Például egy franciaágyat, ha a matracunk méretei megegyeznek a raklap méreteivel. Azonban ha bontani kell a raklapot, az kínszenvedés. Tonnákat pakolnak rajtuk, és ennek megfelelően is vannak összeszerelve.​
.
Sokan éppen azért készítenek raklapból bútorokat, mert újra szeretnék azokat hasznosítani, az újrahasznosítás elkötelezett hívei.
Én mindig azt mondom, hogy ha valakinek megvannak az eszközei, helye és lelkesedése, akkor bátran fogjon hozzá a raklapbútor készítéshez, a barkácsolás jó móka! 🙂 Viszont feltétlenül ügyelni arra, hogy tiszta, lehetőleg új raklapokkal dolgozzunk, mert ki tudja, hogy milyen anyagokat szállítottak rajta. És nagyon fontos az is, hogy mivel kezelik a raklapot, hiszen senki nem akar mérgező vegyszerekkel élni egy lakásban. Összefoglalva tehát az újrahasznosítás dicséretes cél, de ütött-kopott, bogaras és olajos raklapokból inkább ne készítsünk bútort, hanem adjuk le egy raklapos telephelyen.​
.
A ti alapanyagotok milyen fa, honnan származik?
​Mi gyalult, nyers fenyőből dolgozunk, az építőiparból érkezik, európai származással.
.​
Kik azok, akik keresik a bútoraitokat?
​Leginkább a fiatalabb korosztály​, akik érzékenyek a dizájnos lakásdekorációs megoldásokra, de számos étterem is rendszeres vásárlónk. Ezeken kívül készítettünk már bútorokat fitneszteremnek, kávézónak és bankfióknak is.
 
Kültéren és beltéren is használhatók a bútorok?
​Olyan kezeléssel látjuk el a bútorainkat, hogy kültéren és beltéren is megállják a helyüket. Persze mivel fa bútorokról van szó, mindenképpen érdemes téliesíteni őket, amikor jönnek a borongósabb hónapok.
Csak bútorokat készítetek, vagy kisebb kiegészítőket is?
A bútorok mellett egy rakás aprósággal és dekorációval is próbáljuk frissíteni a jellemzően szezonális kínálatunkat. Kreatív ötleteinkkel nagyon készülünk a karácsonyra​, de a közelgő tél miatt éppen madáretető prototípusokon dolgozunk nagy hévvel.
.
Köszönöm a válaszokat. 🙂
.
A következő képeket a KalappMűvek oldaláról választottam.

.
.