Kedves Detti!

Segítségedet szeretném kérni egy amerikai konyhás nappali megtervezésében. Lányaink részére vásároltunk  egy 1+2 félszobás lakást a fővárosban, ahol a nappali a konyhával van egy légtérben.

A 3 gyerek külön-külön helyiségben lenne, így értelem szerűen az egyiknek a nappali marad. Akié lenne, neki csak 1 kérése volt, ne érezze úgy magát, mintha a konyhában aludna. Tehát szeretnénk, ha a funkciók egy kicsit elkülönülnének. A beépített konyhabútor elfoglalja a helyiség egyik egész falát, a másik oldal szinte ablak. Jó lenne egy olyan kis rész, ahol az ülőgarnitúra lehetne ( természetesen kihúzós, amin aludni is lehetne) egy íróasztal, ahol tanul és ahol a számítógép a nyomtatóval elfér, valamint egy étkező asztal székekkel. Mi itt, távol Budapesttől a nagy terekhez vagyunk szokva, nehéz elképzelni, hogy hogyan is lehet egy 20 m2 területű helyiségbe mindezt belezsúfolni!! A beépített konyhabútor a vételár részét képezte, az minden körülmények között  marad, a nappali jelenlegi ingóságai lecserélésre kerülhetnek, bár azokat is eladók. Annyi pénzünk már nincs, hogy esetleg a praktikum miatt a konyhabútort most elmozdítsuk a helyéről, a mellékelt  -jelenlegi állapotot tükröző – fotók alapján kellene újragondolni a berendezést.  Kedves Detti! Mit tudnál nekünk   javasolni? Ehhez segítségül küldök néhány képet, ami a jelenlegi állapotot mutatja, valamint a méretarányos alaprajzot. Köszönettel: Szilvia

20150527_122230 nappali1 nappali2 nappali3 nappali4

Kedves Szilvia!

Ez bizony konyha a nappaliban! A funkciók elkülönítéséhez több megoldás is létezik:

  1. Fizikailag: mivel egy síkban van a konyhabútor, el lehet szeparálni a nappalitól: függönnyel, tolóajtóval (mobil fallal, harmonika fallal) stb.
  2. Optikailag is elkülöníthetjük a nappali funkciót, hogy kapjon egy kis intimitást:
  • szőnyeggel és
  • külön világítással

Itt van pár gondolatébresztő fotó, illetve a vizsgamunkámról egy cikk, ahol szintén tolóajtóval rejtettem el a konyhabútort. Egy korábbi cikkemben szintén ezzel a témával foglalkoztam.

unnamed (1) unnamed (2)

1867c8bff367e4cd1667281fdc55b17e

Képek

A küldött alaprajzzal kapcsolatban nem értek néhány dolgot (mást mutat az alaprajz és mást mutatnak a fotók): a szobaajtó nyíló vagy tolóajtó, az ajtó egy síkban található a fal többi részével vagy nem, téglalap alakú a szoba vagy inkább trapéz? Megannyi kérdés. Amennyiben munka lett volna ebből a megkeresésből, mindenképpen szükséges lett volna egy utánamérés. Így viszont most ebből indultam ki.

A következő elrendezési tervet készítettem a beírt méretek alapján. Ez csak 1 terv, természetesen lehetséges más elrendezés is. Praktikus okok miatt a hűtő elhelyezkedéséből indultam ki, mellé helyeztem az étkezőasztalt, fölé a televíziót, vele szemben, az ablakok alá a kihúzható kanapét. Abból indultam ki, hogy a leányzó jobb kezes, ezért került a számítókép asztal/munkaállomás a természetes fénytől jobbra. Ez az elrendezés a feng shui szabályoknak is megfelel (igaz ugyan, hogy a feng shui nem szereti egy helyiségen belül a különböző funkciók keveredését). Bár ez most nem volt kérés, lakberendezéskor is igyekszem betartani a feng shui törvényeket.

Nem kicsi ez a szoba, de ennyi funkció megtartásához oda kell figyelni a részletekre. Ilyen részletek pl a többfunkciós bútorok használata:

  • Mivel csak egy nagyobb kanapé fér el a helyiségben, ezért hogy legyen megfelelő mennyiségű ülőalkalmatosság egy vendégsereg alkalmával is, ezért az irodaszék egy kisebb fotel, illetve az étkezőszékek megfelelő keménységű puff, amelyet könnyedén lehet mozgatni.
  • A dohányzóasztal helyett elhelyezhető inkább egy ottomán, amely akár 4 funkciót is elláthat: asztal, lábtartó, tároló és ülőke.
  • Az étkezőasztal lehet kihúzhatós, hogy elég legyen nagyobb társaság esetén is.
  • Azok a székek, amik nem puffok, praktikus, ha összecsukhatók és felakaszthatók a falra. Ha vendégek vannak, csak le kell szedni és felállítani őket.

1

 Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között.

.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/