Évezredes hagyománya van a mozaik burkolásnak – s talán a díszítettség, a mintázatok túlburjánzása, a padló művészeti felületként alkalmazása mára nem jellemző, a kis üveg vagy kerámialapok elengedhetetlen részei a modern hidegburkolásnak. Mit és hogyan – ebben nyújtunk segítséget.

Mozaik vagy csempe?

1. A döntés

Mindegy, hogy új építésű vagy felújítás előtt álló a terület, a legfontosabb, hogy ha a hidegburkolás mellett döntöttünk, válasszunk a klasszikus csempe vagy a mozaik között. Megkönnyíti a helyzetünket a felület ismerete, hisz ívelt vagy bonyolult falat mindenképpen érdemesebb mozaikkal fedni – pontosan és esztétikusan követi a felület ívét, valamint nincs éles, durva vágási vonal– utóbbit a nagyobb kerámialapok esetében nem tudjuk elkerülni.

Emellett az üvegmozaik anyagában színezett, így nem kell attól tartani, hogy a fokozott igénybevétel miatt az évek során kifakulna vagy elvesztené mázas, színes rétegét. Gazdaságossági szempontból nem elhanyagolható, hogy nincs maradék, felesleges, fel nem használható anyag mozaikos burkolás esetében.

Aki imádja a pontos éleket és a vágott felületeket, az maradjon a márvány, vagy nagy lapos kerámia burkolatnál. A mozaik játékos hangulata ott bontakozik ki igazán, ahol a megrendelő belső világa is ezzel harmonizál.

2. Előkészítés

A mozaik – amely általában 1×1 vagy 2×2 centis négyzetekből áll – tökéletesen követi a felület íveit – szerencsére és sajnos. Hogy miért sajnos? Mert a legkisebb egyenetlenség is azonnal meglátszik az aprólékos burkolaton, ezért az egyik legfontosabb fázis a burkolandó felület előkészítése.

Medencék, valamint vízterhelésnek kitett helyiségek esetében a felület-előkészítés kihagyhatatlan fázisa a legalább kétrétegű vízszigetelés kenhető szigetelőanyaggal, valamint üvegszövet hálóval.

962970_617665728264342_2025013063_n

1097501_617664921597756_759113841_n

Falak és vízhatásnak kevésbé kitett felületek esetében a korábban már ismertetett tisztítási és simítási eljárást kell alkalmazni. Kiemelkedően fontos a teljesen sík felület kialakítása akár többszöri gletteléssel is. Ugyanis a következőkben látni fogjuk, hogy szemben a nagy lapos kerámia burkolatok felrakásával, mozaik esetében nincs lehetőség „szintezni” a ragasztóval.

3. Burkolás

Természetesen a konkrét burkolást mozaik esetében is számolás, a kiosztás pontos meghatározása előzi meg. A mozaiklapok 32×32 centiméteres hálóra, papír- vagy fólialapra kasírozva kaphatóak, a kiosztásnál a mozaikok saját méretét kell számításba venni. (Ebben az esetben is igaz, hogy először a bejárattal szemközti falat kezdjük burkolni, hogy az esetleges vágások, élek a merőleges falakra essenek.) Ugyancsak hasznos tudás: az üvegmozaik lapok transzparensek, átengednek magukon némi fényt, így figyelni kell arra is, hogy a felhasznált ragasztó alapszíne fehér legyen. Máskülönben a tervezettnél sötétebb árnyalat jelenik meg a falon.

A ragasztót 3-4 milliméter fogközű glettvassal kell úgy felvinni, hogy egységes, törésmentes bordázatot adjon ki. Ennek alapvető oka a mozaikcsempék apró volta. Ebbe kell belehelyezni a felkasírozott lapocskákat – papír- és fólia esetében a lap mindig kívül marad, nem érintkezik a ragasztóval. Kizárólag a hálós megoldás esetén kerül a falra a rögzítő szövet – ezt azonban víznek kitett helyiségbe nem javasoljuk.

Mivel vékony ragasztófelületről van szó, nem lehet ezzel kiegyenlíteni a fal egyenetlenségeit. A megmaradt egyenetlenség visszaköszön a mozaik felületén.

A ragasztás legjobb vizsgája a papír vagy fólia eltávolítása – a felhelyezést követően 3-4 órával. Ha hibáztunk, a mozaikcsempék egy része a fedőlappal együtt jön le a falról. Ezt megelőzendő, kezdő burkolók először eldugott helyen gyakoroljanak, ne látványos falfelület legyen az első munkájuk.

4. Fugázás

A száradást követően – körülbelül 4 óra elteltével – lehet kezdeni a fugázást. A munka mechanikailag nem különbözik a csempéknél alkalmazottól, ám azzal számolni kell, hogy jelentősen több részt kell „betömni”, mint csempe esetében. A ragasztó anyagigénye harmada mozaik esetében, fugából dupláját kell venni, mint nagy kerámialapnál.

Tekintettel arra, hogy apró lapokat vesz körbe rengeteg fuga, érdemes jól megfontolni a szín kiválasztását, ugyanis egy elütő fuga egészen meg tudja változtatni a mozaik hangulatát, színhatását.

Munkáink megtekinthetők a www.mozaikdesign.hu oldalunkon.

1079780_617666534930928_199423125_n

1080903_617665954930986_2127695468_n

1085455_617674248263490_1019658965_n

 

Kiripolszki Ferencné Elvira – www.mozaikdesign.hu