Nagyon fontos, hogy hálószobánk tényleg a nyugalom szigete legyen. Fontos, mivel minden nap itt pihenjük ki a fáradalmakat.

Ha a pihentető alvás elmarad, fáradtak leszünk, egyre nehezebben kelünk másnap, nem tudunk a munkánkra koncentrálni és előbb utóbb biztosan belebetegszünk. 

Nagyon fontos tehát a kialakítása és persze az elhelyezkedése is lakáson belül, de most erre nem térnék ki. Ez egy másik téma.

Az ágy elhelyezkedésének tipikus eseteit mutatom be az alábbi képeken:

Szerintetek melyik elrendezés a legmegfelelőbb? Egyedül az 5 -ös képen lévőben. Hogy miért? A következő pontokat olvasva, megérthetjük. 

A feng shui hálószoba megfelelő kialakítása az alábbiak elkerülésével: 

  • Az ágy nem lehet az ablak alatt. Ennek egyrészt gyakorlati oka van: a radiátor általában az ablak alatt található, és ha előtte az ágy,… hát nem kellemes a fejnek a meleg. A másik ok, az ablak miatt bizonytalanság érzése lehet az ott alvónak, ez pedig rossz alvást eredményez. Bevallom, nálam az ágy így helyezkedik el a rövid fal előtt, a radiátor már eleve a hosszanti falra került. Ennek az az oka, hogy a szobám mérete így tette lehetővé csak az ágy elhelyezkedését, lévén mérete: 2,5*4.5 m. Hogy ne legyen rossz érzésem az ablak miatt, redőnyt szereltettem fel, és az ágy fejvége magas, párnázott, ezáltal “biztonságot nyújtó”. 
  • Nem jó, ha az ágy az ajtó meghosszabbításában van. Ezt nevezzük az ún. ravatalozó helyzetnek. Már a neve sem bizalomgerjesztő, ugye? Rossz érzést kelt az itt alvóban. Ha másképp nem lehet elrendezni az ágyat, tegyünk paravánt, vagy függönyt az ágy és ajtó közé, esetleg egy alacsonyabb, de nagy tömegű bútort. 
  • Ha az ágy az ablak és ajtó között fekszik, főleg, ha az ablak szemben helyezkedik el az ajtóval, az energia rajtunk keresztül száguld az ablak felé (ezt úgy is elképzelhetjük, mintha huzat érne bennünket). Nem jó. 
  • Nem megfelelő, ha az ágy fejvége nem támaszkodik a falnak. A bizonytalanság érzés, hogy valaki a fejünk fölött meglephet bennünket, kellemetlen. 
  • Az sem megfelelő, ha az ágy fejvége az ajtóval egy vonalban van. Nem látjuk a szobába lépőt, bizonytalanság érzés kerít hatalmába. 
  • A pihentető alvás biztosítéka, ha a szobánkban nem tartunk tv-t, számítógépet, irodát. Egyrészt az ezek által kibocsátott elektroszmog miatt, másrészt ha ágyunkból bármi a munkára emlékeztet bennünket (gyerekeknél a tanulásra), nem tudunk megfelelően pihenni. Ha más megoldás nincs, egy függönnyel válasszuk el a munka/tanulás részt. 

Feng Shui hálószoba dekorációja

A szobában páros tárgyak legyenek. Még a csillár is páros ágú legyen. Kivétel a matrac: ez mindenképpen 1 db-ból álljon, az összetartozást erősíti. A pihenésről semmi ne terelje el a figyelmet: ne legyen Tv, munkával kapcsolatos dolgok, ne legyen sok könyv, ne legyen vizes dolog (sem képen, sem vízként – energetizál), túl sok növény. Az összetartozást erősítik a párkapcsolati fényképek. Fontos, hogy csak a párról szóljanak ezek, a családi képeknek a nappaliban a helye. A fényképeken ne nézzenek ellentétes irányba, egymásnak háttal. Általában jellemző, hogy mit ábrázol az ágy fölötti kép, a párkapcsolatról árulkodik. Nagyon fontos a rend és tisztaság fenntartása itt is, ha ezt elhanyagoljuk, az családon belüli ellentétekhez, vitákhoz vezethet.

Ismét nagyon sok az átgondolandó dolog, nem egyszerű berendezni a hálószobát  (és nemcsak a hálószobát) úgy, hogy minden szempontnak megfeleljen. De hát nem is kell. Ahogy írtam, az én hálószobám sem tökéletes, de törekedtem, hogy a lehetőségekhez képest az legyen. 

Van kérdésetek, kérésetek, legközelebb melyik helyiségről írjak?