Pages Navigation Menu

Feng Shui hálószoba

Nagyon fontos, hogy hálószobánk tényleg a nyugalom szigete legyen. Fontos, mivel minden nap itt pihenjük ki a fáradalmakat.

Ha a pihentető alvás elmarad, fáradtak leszünk, egyre nehezebben kelünk másnap, nem tudunk a munkánkra koncentrálni és előbb utóbb biztosan belebetegszünk. 

Nagyon fontos tehát a kialakítása és persze az elhelyezkedése is lakáson belül, de most erre nem térnék ki. Ez egy másik téma.

Az ágy elhelyezkedésének tipikus eseteit mutatom be az alábbi képeken:

Szerintetek melyik elrendezés a legmegfelelőbb? Egyedül az 5 -ös képen lévőben. Hogy miért? A következő pontokat olvasva, megérthetjük. 

A feng shui hálószoba megfelelő kialakítása az alábbiak elkerülésével: 

 • Az ágy nem lehet az ablak alatt. Ennek egyrészt gyakorlati oka van: a radiátor általában az ablak alatt található, és ha előtte az ágy,… hát nem kellemes a fejnek a meleg. A másik ok, az ablak miatt bizonytalanság érzése lehet az ott alvónak, ez pedig rossz alvást eredményez. Bevallom, nálam az ágy így helyezkedik el a rövid fal előtt, a radiátor már eleve a hosszanti falra került. Ennek az az oka, hogy a szobám mérete így tette lehetővé csak az ágy elhelyezkedését, lévén mérete: 2,5*4.5 m. Hogy ne legyen rossz érzésem az ablak miatt, redőnyt szereltettem fel, és az ágy fejvége magas, párnázott, ezáltal “biztonságot nyújtó”. 
 • Nem jó, ha az ágy az ajtó meghosszabbításában van. Ezt nevezzük az ún. ravatalozó helyzetnek. Már a neve sem bizalomgerjesztő, ugye? Rossz érzést kelt az itt alvóban. Ha másképp nem lehet elrendezni az ágyat, tegyünk paravánt, vagy függönyt az ágy és ajtó közé, esetleg egy alacsonyabb, de nagy tömegű bútort. 
 • Ha az ágy az ablak és ajtó között fekszik, főleg, ha az ablak szemben helyezkedik el az ajtóval, az energia rajtunk keresztül száguld az ablak felé (ezt úgy is elképzelhetjük, mintha huzat érne bennünket). Nem jó. 
 • Nem megfelelő, ha az ágy fejvége nem támaszkodik a falnak. A bizonytalanság érzés, hogy valaki a fejünk fölött meglephet bennünket, kellemetlen. 
 • Az sem megfelelő, ha az ágy fejvége az ajtóval egy vonalban van. Nem látjuk a szobába lépőt, bizonytalanság érzés kerít hatalmába. 
 • A pihentető alvás biztosítéka, ha a szobánkban nem tartunk tv-t, számítógépet, irodát. Egyrészt az ezek által kibocsátott elektroszmog miatt, másrészt ha ágyunkból bármi a munkára emlékeztet bennünket (gyerekeknél a tanulásra), nem tudunk megfelelően pihenni. Ha más megoldás nincs, egy függönnyel válasszuk el a munka/tanulás részt. 

Feng Shui hálószoba dekorációja

A szobában páros tárgyak legyenek. Még a csillár is páros ágú legyen. Kivétel a matrac: ez mindenképpen 1 db-ból álljon, az összetartozást erősíti. A pihenésről semmi ne terelje el a figyelmet: ne legyen Tv, munkával kapcsolatos dolgok, ne legyen sok könyv, ne legyen vizes dolog (sem képen, sem vízként – energetizál), túl sok növény. Az összetartozást erősítik a párkapcsolati fényképek. Fontos, hogy csak a párról szóljanak ezek, a családi képeknek a nappaliban a helye. A fényképeken ne nézzenek ellentétes irányba, egymásnak háttal. Általában jellemző, hogy mit ábrázol az ágy fölötti kép, a párkapcsolatról árulkodik. Nagyon fontos a rend és tisztaság fenntartása itt is, ha ezt elhanyagoljuk, az családon belüli ellentétekhez, vitákhoz vezethet.

Ismét nagyon sok az átgondolandó dolog, nem egyszerű berendezni a hálószobát  (és nemcsak a hálószobát) úgy, hogy minden szempontnak megfeleljen. De hát nem is kell. Ahogy írtam, az én hálószobám sem tökéletes, de törekedtem, hogy a lehetőségekhez képest az legyen. 

Van kérdésetek, kérésetek, legközelebb melyik helyiségről írjak?

 

5 hozzászólás

 1. Kedves Detty!
  Sajnos a mi hálószobánk elrendezése, berendezése sem ideális. Ez egy 1+2 félszobás panellakás kisebbik szobája, ajtóval szemben az ablak, a kettő közt az ágy. Az ajtótól olyan másfél lépés az ágyunk (egy matraccal) 🙂 de ahogy olvastam az írásod, aggaszt hogy csak így tudtuk elhelyezni. Fejtámla van, természetesen a fejünk az ablak felől, az ágy jobb oldala a falhoz szorítva-ez a férjem helye. Egyébként ÉK-i tájolású szoba, az épület miatt ide csak 11 óra tájban süt be a nap. Mit javasolsz, mit tegyek, hogy harmonikusabb legyen a hálónk? Igyekszem a feng shui szerint rendezni a lakást, de a háló most feladta a leckét. Szoba cserét nem szeretnék, mert a gyerekek vannak a mellettünk levő, kicsit nagyobb szobában.(emeletes ágy, szekrénysor, szóval nekik kell a hely). Köszönöm ha válaszolsz, üdv!

  Niki

  • Kedves Niki!
   Ha jól értem, az ágy fejvége az ablak alatt, radiátor előtt van, a láb pedig az ajtó irányába néz. Ha így van, nagyon nem jó az elrendezés. A legnagyobb gond az ajtó felé néző láb, amit ravatalozó helyzetnek is mondanak. Nem jelent jót. Úgy emlékszem, az a kisszoba van 2,2 m széles. Ha igen, és befér az ágy, akkor be kellene fordítani az ágyat úgy, hogy keresztben helyezkedhessen el. Ez sem a legjobb elrendezés, hiszen így 3 oldalról lenne zárt az ágy, mögötte ráadásul ablak és radiátor lenne, de a láb már nem az ajtó felé nézne. Próbáljátok ki. Ha működik, ha tudtok éjjel rendesen pihenni, ha nem okoz gondot, hogy egyikőtök csak a másikon keresztül juthat az ágyhelyére, akkor maradjon úgy az elrendezés.
   Ha nem működik, találni kell más megoldást. Pl. mi a helyzet a nappalival? Ott éjjel nyitható kanapén elférnétek? A kisszoba meg lehetne iroda, másik gyereknek szoba, stb. De ez csak akkor, ha nem válik be az ágy elforgatása elrendezés a kisszobában.

   Detty

   • Szia Detty!
    Bocsánat a késői válaszért, egyúttal köszönöm az akkori válaszod. Sajnos az ágyat nem tudjuk elforgatni. 🙁 Én mondjuk nagyon jól alszok, és a párom is, amikor itthon van.
    A nappaliba nem szeretnék “beköltözni”, az előző, 2 szobás lakásunk így volt használva és nagyon nem szerettem. Most örültünk hogy végre van egy saját, külön kis szobánk, amibe tényleg csak egy ágyat tettünk be.
    Hát nagyon sajnálom, de nagyon köszönöm a válaszod!
    Szia

 2. Kedves Niki!

  Szeretnék egy gyakorlati kérdést feltenni, és egyben segítségedet kérni.A nappalim ami D-DNY. irányú, tehát, ha jól tudom a házasság területét jelenti.Milyen méretű képet ajánlanál, ami nem hordoz méretében és szinében negatív energiát, hanem erősítené ezt a területet.

  Köszönöm , megtisztelő válaszod

  Ibolyas

  • Szia, nagyon jó a kérdésed, még nem tették fel nekem. Igen, minden képnek van hatása, amely erősítheti az adott életterületet. Ezt fokozhatjuk azzal is, ha megfelelő a kép mérete is. A feng shui alapszáma a 43 cm. Ezt 32 részre osztva kijön 1,34 cm. Minden egyes ilyen szakasznak megvan a maga energiaminősége, vagy rossz, vagy jó. Ezt egy táblázat tartalmazza, ezt nem tudom ide most feltenni. A lényeg, hogy mikor a jó méretét keressük egy tárgynak, akkor el kell osztani a valós méretét 43 cm-rel. A maradékot ki kell keresni a táblázatból, és ott látható, hogy jó -e a méret.
   A DNY-i területet pl. mandarinkacsa pár, vagy vörös rózsa, szivárvány, párkapcsolati kép stb szimbólumok erősítik. A jó méretei a képnek: 16,14 cm-26,88 cm-ig, illetve 37,64 cm-43 cm-ig lehetnek. Ezek lehetnek a kép szélességei, vagy hosszúságai. Mélységét nem írtam. Ha a 3 méretből már 2 jó méret, akkor rendben van a tárgy energetikailag. 🙂

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .