Kedves Detti! Nagyon sok cikket olvastam már a feng shuiról. Elfogadom amit írnak, viszont nem értem. Szeretném megérteni, hogy pl . az egyes elemek hogyan támogatják és hogyan rombolják egymást, illetve, hogy miért. Nem tudom, érted-e a kérdésemet.  K. Emese. 

Kedves Emese!

Feng Shui elemek. Igen, régóta tartoztam már ezzel a cikkel, már más is írta, magyarázzam el, miről szól az 5 elem tana és miért fontos ezt megismerni? Az egyes életterületek energetizálása/aktivizálása mindig az életterületre jellemző színekkel, anyagokkal, szimbólumokkal, illetve az ezt támogató életterület színeivel, anyagaival, szimbólumaival lehet. Megmagyarázom.

Az energiának/csí-nek 5 különböző megnyilvánulása létezik: fa, tűz, föld, fém és víz. Ez az 5 elem energetikailag különbözőképpen kapcsolódik egymáshoz. Táplálják és rombolják egymást. Tehát van tápláló, teremtő ciklus: az óramutató járásával megegyező irányban segítik egymást. Így a fa táplálja a tüzet (fát dobunk a tűzre), a tűz a földet (a hamuból jó minőségű föld lesz), a föld a fémet (földben rejtőznek a fémek), a fém a vizet (hiszen megtartja a vizet), és a víz táplálja a fát.

Lassító ciklus esetén a körben szereplő következő elemből több van, mint az előtte levőből: a tűz elégeti a fát, lassítva ezzel, a fa felissza a vizet, a víz kimossa a fémet, a fém tönkreteszi a földet, a föld pedig kioltja a tüzet. A képen ezt a zöld nyíl jelöli, csak ellentétes irányban.

Névtelen4

És létezik a romboló ciklus: a fa rombolja a földet (kiszívja az energiáját), a tűz a fémet (elvágja/megolvasztja a fémet), a föld a vizet (hiszen megrekeszti azt), a fém a fát (elvágja azt), a víz a tüzet (hiszen eloltja).

És hogy miért fontos ez? Minden Feng Shui elem képvisel egy/több meghatározott színt, anyagot. A fenti információt felhasználva ki tudjuk már kalkulálni, hogy ha mondjuk a család és egészség életterületet erősítenénk, mert baj van egészségünkkel, vagy nagyon széthúz a család, nem látogatnak felnőtt gyerekeink, akkor a fa elemet szükséges erősíteni. Tehát a család és egészség életterületen fa és víz elemekkel energetizálhatunk.

És mikor van szükség a romboló ciklusra? Mikor egy életterületen valamely színből, anyagból túl sok van. Pl. maradva a család és egészség területen, túl sok vörös található ott, mert a hölgy szereti a keleti hangulatot. Ilyenkor a hangulat meghagyása mellett kékkel gyengíthetjük a domináns vöröset, ezzel teremtve harmóniát ott. A keleti stílusra jellemzőek a tiszta színek használata, tehát nyugodtan lehetnek ott kékek, zöldek is kevés vörös mellett.

Az elemekhez tartozó analógiákról más bejegyzéseimben lehet olvasni. Már írtam a család és egészség  illetve a szerelem és házasság  életterületekről. Tarts velem a későbbiekben is, hogy megtudd, milyen színek, anyagok erősíthetik a többi életterületet.