Az előző cikkemben már leírtam 6 tipikus lakberendezési hibát, amit jobb elkerülni, ha harmonikus otthonra vágytok. Most folytatom a sort. 🙂

7. hiba: egymással nem harmonizáló színek, anyagok 

Gyakori hiba, hogy először festünk a szobában, majd a festéshez próbáljuk kiválasztani a textileket. Igaz, hogy nagy a textil választék ma már színben és mintában, mégis sokkal egyszerűbb dolgunk lehet, ha fordítva gondolkodunk: válasszuk ki a nekünk tetsző textileket, majd a hozzá illő falfestéket.  A festék szaküzletbe akár vihetünk is magunkkal a textilből egy darabkát a megfelelő árnyalat kiválasztásához.

Figyeljünk azonban arra, hogy a színek és minták harmonizáljanak egymással, illeszkedjenek a meglévő bútordarab színéhez, mintájához.

8. hiba: túl sok erős szín – az előző ponthoz kapcsolódik

Érdemes nagyon odafigyelni a színekre, mert a színek hatással vannak ránk, jelentésük van. Egyes esetekben kiemelhetünk velük, más esetekben akár el is rejthetünk általuk. Vannak színek, amelyek harmonikusak egymással és vannak olyanok, amelyek egymással kontrasztosak. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága a lakberendezésben. A lényeg, hogy ne használjunk túl sok színt egy helyiségen belül, mert szorongóvá, idegessé tesz bennünket. A tökéletes hatásért inkább használjuk ugyanannak a színnek a különböző árnyalatait, érezni lehet a különbséget. Ha mégsem tudnánk megválni kedvenc színünktől, használjuk csak egy falon.

A színekről többet ebben a bejegyzésben olvashattok.

colorful-living-room-ideas

Sok itt a szín Kép

9. hiba: tükör rossz elhelyezése

Hatalmas találmány a tükör. A ma is használt üvegtükör a 13. században született Murano szigetén. Régen luxusnak számított, misztikus, rejtélyes tárgy volt, amihez rengeteg babona fűződött. Ma már minden háztartásban megtalálható és igen sokoldalúan használható a lakberendezésben: először is visszamosolyog rád 🙂 , továbbá megmutatja, hogyan mutatsz, tágítja a teret, fényt tudsz vele küldeni sötétebb sarokba… és nagyszerű dekoráció.

Viszont lehet rosszul is használni. Ne tegyük olyan helyre, ahol nemszeretem dolgokat tükrözhet: porcicákat, rendetlenséget, csúnya falat, wc-ben magunkat… Ne tegyük keskeny folyosó végére, még hosszabbá teszi a folyosót optikailag. Ne tegyük padlóra (igen, láttam már ilyet), bizonytalan rajta a járás stb.

A tükör feng shuiban való használatáról itt olvashattok.

5-hallway-2

Kép

10. hiba: rendezetlen dekoráció

  • Biztosan nagyon sok embernek vannak gyűjteményei. Ezek azonban sokszor rosszul elhelyezve a lakásban csak porfogók, zsibvásár benyomását keltik. A hiányos, összetört tárgyaktól szabaduljunk meg. Az összeillő, ép darabokat rendezzük szekrénykébe, polcokra egymás mellé. Ha jól csináltuk, a szoba fókuszpontjává is válhatnak.
  • Változó hosszúságú függönyök ma már nem divatosak. Az egységesen hosszú függönyök az elegánsak. Árnyékolásról ezekben a cikkekben olvashattok.
  • A képek a falon ne tűnjenek úgy, mintha csak oda lettek volna dobva. Legyen megtervezve a helyük, kerüljenek szemmagasságba. Egyedi képek készítéséhez ezekben a cikkekben láthattok jó példákat.

11. hiba: az előző ponthoz is kapcsolódik, a rendetlenség

Ne engedjük, hogy otthonunkban eluralkodjon a káosz. Évek alatt rengeteg holmit összegyűjtünk, idővel muszáj megválnunk a már kevésbé kedvelt és használt tárgyaktól. Ha selejtezünk, felszabadulhat egy csomó helyünk, megkönnyebbülhetünk, fellélegezhetünk. Továbbadhatjuk, eladhatjuk már nem használt tárgyainkat, biztosan jó érzéssel fog eltölteni bennünket. És nem utolsó sorban, ismét rendezett lehet otthonunk. Lomtalanításról itt olvashattok többet.

bedroom_clutter_mess_tidy_save_cash_life_handbag

Kép

12. hiba: rossz megvilágítás

Még ha olyan szerencsések is vagyunk, hogy rengeteg természetes fény áramlik a lakásunkba, még akkor is érdemes odafigyelni a jó világítás tervezésére. Különösen a konyhában, lépcsőházban, ahol pl. a rossz megvilágítás miatt balesetveszély is kialakulhat. Figyeljünk tehát, hogy az általános megvilágítás mellett legyenek helyi világítások kialakítva konyhában a munkaterületnél, étkező asztal fölött, íróasztalnál, olvasósarokban stb. Ezen kívül kellemes hangulatúvá teheti a helyiséget hangulatlámpák elhelyezése: képek fölött, polcok mélyén, falszegély mentén stb.

b5

Kép

13. hiba: ergonómiai szabályok figyelmen kívül tartása

Mit is jelent ez? Hol kell figyelnünk az ergonómiára? Figyelnünk kell minden olyan helyen, ahol valamilyen munkát végzünk, illetve ahol hosszabb ülőtevékenységet folytatunk: konyhában, irodában, nappaliban, hálószobában, autóban. Segít meghatározni, hogy milyen magasra kerüljön fejünk fölött a még kényelmes használathoz a szekrény, milyen távolságra álljon tőlünk a tv, a monitor, milyen magasra állítsuk forgószékünk ülőmagasságát, milyen legyen matracunk, székünk stb. Fontos ismérvek ezek, amelyeket ha figyelmen kívül hagyunk, nem lesz hatékony a munka, a pihenés, sőt egészségünk is veszélybe kerülhet.

Ebben a cikkben a konyhai ergonómiáról írtam.

6a00e550b0482c8834012876958872970c

mikor alacsony a konyhai munkapult… Kép

A cikk végére egy megjegyzés. Otthonunk létrehozásakor, csinosítgatásakor már sokszor mi magunk, akik ott élünk sem látjuk a fától az erdőt. Érdemes bevonni ilyenkor egy friss szempárt, hátha ő látja azt, amit mi nem. Hívjunk magunkhoz egy barátnőt, rokont. Ha ők sem tudnak segíteni, akkor hívjunk egy lakberendezőt. A lakberendező mindig tud ötletekkel, tippekkel szolgálni problémánk megoldásához. Talán nem is kell minden esetben rajzos, látványterves megoldásokat kérni tőle, ami költségesebb szolgáltatás, talán elég, ha csak tanácsadásra kérjük fel.

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/