Jártatok már úgy, hogy berendeztetek egy helyiséget, mégsem éreztétek a magatokénak? Nem tudtátok, hogy mi nem jó, de nem volt jó érzés ott lenni, egyszerűen nem találtátok a helyeteket. Valamit valószínűleg elrontottatok berendezéskor.

Most tipikus lakberendezési hibákat mutatok, hogy elkerülve ezeket, öröm legyen a fészekrakás mindenki számára.

1 hiba: impulzus vásárlás

Jól lakberendezni nem olcsó mulatság. Legtöbbször nem is a lakberendező fogadása viszi el a költségvetés nagy részét, hanem az impulzus vásárlások. Ismerős? 🙂 Megtetszik valamilyen bútor/dísztárgy az üzletben, és már el is döntöttük, hogy megvesszük. Nem szabad. Mindig aludni kell rá, ízlelgetni kell magunkban a gondolatot. Fényképezzük le, írjuk le a paramétereit, majd otthon képzeljük a helyére. Lehet, hogy minden stimmel vele, illik a kiszemelt helyre, jó az ára, pár nap múlva mégsem akarjuk már annyira. Bárkivel előfordulhat.

Éppen ezért soha ne engedjünk az első érzésnek, mert lehet, hogy csalódás lesz a vége. Egy nagyobb bútor esetében, ami mégsem tetszik, vagy nem fér be a kiszemelt helyre, igazi érvágást jelent megvenni. Jó esetben megvan még a blokk, de akkor is ott van a visszaszállítás ideje, az ára… nyűg már akkor, sokszor a kedvünket is elveszítjük.

Tehát először készítsünk költségvetést, mérjük le a berendezésre váró helyiséget, mérjük fel a boltok kínálatát, fényképezzünk, majd vásároljunk.

photo_video_67862900409418449877505_medium

Kép

2. hiba: mikor túl sokat akarunk megmutatni

Sokszor annyira szeretnénk valami tökéleteset létrehozni, hogy nem figyelünk az arányokra. A helyiség ilyenkor túlzsúfolt, a helyiség minden pontján valami érdekeset látunk. Egy megnyugtató helyiségben a szem meg tud nyugodni egy ponton, a szoba fókuszpontján. A túlzsúfolt szobában csak idegesek leszünk, megnyugvásra nincs esély. Tudjátok, a kevesebb néha több. 🙂

Mi válhat fókuszponttá? Csoportosíthatjuk a bútorokat pl. a televízió köré (bár ezt a példát pont nem szeretem, mert a tv központú szobában nem a család a fontos: nincs nagy kommunikáció, nincs összetartás a családtagok között), kandalló köré, dohányzóasztal köré, fókuszpont lehet egy szép festmény, egy dekoratív bútor, egy fantasztikus csillár…

3. hiba az előző ponthoz kapcsolódik: mikor nincsenek kijelölve a helyiség funkciói

A túlzsúfolt szobában, nappaliban, ahol a bútorok összevisszaságban állnak, rendet tehetünk a különböző funkciók kijelölésével. Itt arra gondolok, hogy különítsük el a kanapés beszélgetősarkot, az étkezőhelyet, az irodasarkot egymástól puha szőnyegekkel, külön szabályozható világítással, olvasólámpákkal, esetleg álmennyezettel a különböző funkciók fölött. Már ez a néhány dolog is segít, hogy hangulatosabbá váljon a szoba.

img_0003

Kép

4. hiba: a helyiség adottságainak figyelmen kívül hagyása

Mire gondolok? Ugyan sötét a helyiség, amelyet berendeznénk, de ezt nem vesszük figyelembe, és nagy testes bútorokat, sötét drapériákat/festést használunk a szobában. Vagy alacsony a helyiség, mégis sötét színre festjük a mennyezetet. Esetleg kicsi a szoba, de sötétek a bútorok, erőteljesek a színek, nagyok a minták. Vagy pont ellenkezőleg, nagy helyiségben alacsonyak, kicsik a bútorok. Megannyi probléma, amire ha egy kicsit odafigyelünk, pár trükköt betartunk, hangulatosabbá válhat előnytelen adottságú szobánk.

Itt kell megjegyezni a különböző tevékenységekhez tartozó helyigények betartását, tervezését is. Sokan ezzel nem foglalkoznak a bútorok elhelyezésekor, pedig akár használhatatlanná is válhat használatuk. Erről tervezek egy cikket írni a jövőben.

Térnövelő ötletekről ebben, ezekben a bejegyzésekben olvashattok. Sötét helyiség orvoslásáról pedig itt tudhattok meg többet.

LivingRoomDark1

Egy sötét nappali fények nélkül Kép

5. hiba, mikor öröklött bútorokkal vesszük körbe magunkat, amik nem tetszenek

Sokszor előfordul, hogy takarékossági okokból a szüleinktől, nagyszüleinktől örökölt bútorok, tárgyak találhatók lakásunkban. Ideig-óráig ezt elviselhetjük, de ha nagyon nem szeretjük, kénytelenek leszünk megszabadulni tőlük, mert akár meg is betegíthetnek bennünket. Amikor már tehetjük, váljunk meg tőlük, és nekünk tetsző darabokkal vegyük körbe magunkat.

P1012529__revcabs_10-21-07

Kép

6. hiba, mikor az otthonunk nem tükrözi személyiségünket

Ha valamelyik lakberendezési áruház előre berendezett szobabelsőit egy az egyben lemásoljuk, mert szép, mert jó, mert nem kell gondolkodni, de nem visszük bele saját magunkat, akkor személytelen lesz a lakásunk, hosszú távon nem fogjuk magunkat otthon érezni. (Jó példák erre a hotelszobák) Vegyünk ötleteket ezekből az inspirációs szobabelsőkből, de mindenképpen egészítsük ki saját elképzelésünkkel. Az otthonunk egy oázis, menedék, legyen az olyan, amilyet igazán szeretnénk, mutassa meg, kik vagyunk igazán.

IMG_0322_f

Egy hotelszoba Kép 

Ha érdekel, hogy milyen lakberendezési hibákat lehet még elkerülni, keressétek a következő cikkemet!

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/