Munkám során gyakran találkozok előnytelen elrendezésű terekkel. Ezekkel az ott élők ritkán tudnak mit kezdeni. Néha csak egy friss szemre van szükség, hogy a megoldás jöjjön. Máskor viszont komoly tervezés szükséges a probléma megoldására.

Ebben a cikkben már mutattam pár megoldást radiátorok, hűtők, csövek, kábelek elrejtésére, vagy éppen kiemelésére. Most nem annyira nemszeretem tárgyak, dolgok következnek, inkább a lakás adottságaiból eredő problémák.

FERDE MENNYEZETSÍK

Nagyon sokan szeretik a tetőtéri szobák hangulatát. Én is. Nagyon jól be lehet rendezni, ha odafigyelünk rá. Nem mindegy, hogy mit hova helyezünk. Ha a tér maximalizálása a cél – márpedig annak kell lennie -, akkor be kell tartani néhány írott és íratlan szabályt.

A ferde mennyezetsík alatt érdemes

  • gyereksarkot: a kicsik komfortosabban érzik magukat, ha nem túl nagy a tér körülöttük. Mint először az anyaméhben, majd a nem túl nagy kiságyban, ahol védelmet nyújtva körbeöleli őket a hálózsák, a pólya
  • tároló bútorokat: akár ide szabott bútorokkal, akár kereskedelemben kaphatóakkal maximálisan kihasználható a tér
  • fekhelyeket: sokan szeretik ferde mennyezet alá helyezni az ágyukat, mert intimitást ad számukra. Olyan, mintha baldachin ölelné körbe az ágyat. Bizonyos esetekben nem ellenzem, de legtöbbször nem is tanácsolom
  • konyhabútort: konyhában a legjobb megoldás, ha az alsó szekrények a ferde mennyezet alá esnek
  • irodát
  • wc-t
  • mosdót
  • kádat elhelyezni annak érdekében, hogy a teljes belmagasságú tér minél nagyobb mértékben megmaradjon, használható legyen.

Képek

TÉR KÖZEPÉN ÁLLÓ OSZLOPOK

A tartóoszlopoknak funkciójuk van, fontos megtartani őket. Hogyan “rejthetjük” el mégis? Festéssel a helyiség hangulatához igazíthatjuk, tehetünk rá polcokat, tapétázhatjuk, burkolhatjuk, de be is építhetjük a lenti szalag képhez hasonlóan. Ezek a képek egyik munkámból valók, az első kis kép a régi konyha egy kis részletét ábrázolja benne az oszloppal, amivel nem nagyon tudtak mit kezdeni a tulajdonosok. Középen a tervem, látható, hogy körbeépítettem az oszlopot, és végül a megvalósított terv.

Névtelen

A tervezés folyamata itt olvasható.

SÖTÉT HELYISÉG

Van úgy, hogy lakásunk, szobánk nappal is sötétnek számít. Lehet, hogy a tájolás nem megfelelő, de az is előfordulhat, hogy valamilyen építmény, vagy fa állja útját a természetes fénynek. Mindenképpen foglalkozni kell a problémával. Hogyan? Ebben a korábbi cikkemben pont ez a téma.

Természetesen próbáljuk meg a cikkben említett módon becsempészni a fényt. De… e mellett, még rá is tehetünk egy lapáttal erre az adottságára a helyiségünknek: alkalmazhatunk sötét színeket (hideg-meleg színeket), vásárolhatunk sötét bútorokat. Lámpákkal megvilágítva minden sarkot, érdekes és szép megoldást … kitolhatjuk optikailag a szoba falait. Bátor megoldás, elismerem, de igazán különleges hatást érhetünk el vele: kuckósíthatjuk a helyiséget.

Képek

.

A cikk itt folytatódik 🙂

.

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. .

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/