Mit tegyünk, ha lakásunkban nagyon kicsi konyha van, viszont nagy háztartást vezetünk, szükségünk van helyre a tároláshoz, az ételek előkészítéséhez, az étkezéshez? Ha a konyha falát nem üthetjük ki – márpedig a legtöbb helyen ez a helyzet -, praktikákhoz kell folyamodnunk.

Mi háziasszonyok minden nap jelentős időt a konyhában töltünk. Nagyon fontos, hogy jól érezzük ott magunkat, hogy szeressünk oda betérni. Komfortérzetünknek jót tesz, ha kicsike konyhánkat nagyobbnak, levegősebbnek érezzük. Hogyan lehet ezt elérni?

 • Kicsi konyhában különösen fontos a tér maximális kihasználása. Érdemes asztalossal az adott térbe méretezni a bútorokat, így biztosan minden centiméter hely ki lesz használva. A bútorok mérete mindenképpen igazodjon a helyiség méretéhez. Ne akarjunk kicsi konyhába konyhaszigetet, U alakú konyhaszekrényt, nagy méretű étkezőasztalt még akkor sem, ha ez az álmunk. Nagy asztal helyett bizonyos esetekben elég lehet lehajtható asztallap, körülötte 1-2 összecsukható székkel. Örüljünk, hogy kicsi konyhában sokkal egyszerűbb otthonosabb, meghittebb hangulatot kialakítani, mint egy hatalmas méretű konyhában.

Kitchen

 • Különösen nagyon fontos a jó megvilágítás. Azzal, hogy van egy jó általános világítás, ezen kívül helyi pultmegvilágítók és étkezőasztal megvilágító, biztosítjuk, hogy a fény minden zugot megvilágítson, ezzel növelve a teret.
 • Szinte kitágul a tér, levegősebbé válik, ha világos színeket alkalmazunk a falakon, míg sötétebb bútorokkal, falakkal nagyon nyomasztó tud lenni. Ha szeretnénk mégis a falon teltebb színt is látni, fessük át csak az egyik rövidebb falat, ezzel optikailag közelíthetjük is a többihez.
 • Festési praktikákkal is segíthetünk a térérzeten. Optikailag szélesebbnek tűnik egy keskeny konyha, ha a rövidebb falakat keresztben csíkosra festjük. Hasonló hatást érhetünk el, ha a felső és alsó szekrényelemek elütnek a fal színétől, mintegy csíkot képezve a fal előtt.
 • Levegősebb lesz azáltal is a tér, ha a faliszekrényeket helyenként kiváltjuk nyitott polcokkal. Persze nem kell a polcokon minden konyhai eszközt közszemlére tenni, helyes kis dobozokban, kosarakban tárolhatók ezek. Használjuk ki a falak adta szabad felületeket. Még dekorációnak is tökéletes lehet, ha a falakon tárolunk, karaktert adhat bármilyen stílusú konyhának.
 • Konyhába is lehet tükröt behelyezni. Megduplázza a területet, jól elhelyezve pedig a természetes fényt sötétebb sarkokba is eljuttatja. Inox vagy magasfényű felületek is hasonlóan viselkednek, bizonyos fokban tükröződnek, ezáltal is növelve optikailag a teret. Érdemes ezért pl. inox felületű konyhai berendezési tárgyakat vásárolni.

ike

 • Lehet játszani a padló és falfelületekkel is. A diagonálban lerakott burkolat a falon és padlón egyértelműen nagyobbnak láttatja a felületet.
 • A konyha ablakát ha nem muszáj, ne öltöztessük fel, nem szükséges rá függöny. Használjuk ki, hogy elénk tárul a világ. Ha mégis szükséges felhelyezni függönyt, legyen az a fal színével azonos árnyalatú.
 • Sokan szeretik a pulton tárolni a konyhai kisgépeket, hogy bármikor könnyen elérhető legyen. Teret nyerhetünk a pulton, ha ezeket elrejtjük a pult közelében valamelyik szekrénybe.
 • Gondoljuk át, hogy biztosan szükségünk van-e magas hűtőszekrényre, 4 égős tűzhelyre, 2 medencés mosogatóra, mosogatógépre? Ha kis háztartást vezetünk, ezeknek a nagy gépeknek kisebbre váltásával rengeteg helyet és pénzt spórolhatunk meg.
 • Hogy kicsi konyhánkban kényelmesen érezhessük magunkat, fontos odafigyelni az ergonómiára. Egy régebbi cikkemben ezt írtam erről: “…a munkavégzés háromszöge: az étel előkészítés, főzés és takarítás. Semmi felesleges mozdulat, egy képzeletbeli háromszögben tevékenykedünk végig, általa kevesebb időt tölthetünk a konyhában, kevesebbet futkosunk. A hűtő, mosogató és sütő ergonomikus elrendezése mindenféle konyhában jól működik. A hely nagyságától, az ott élőktől függ, hogy egyenes, U alakú, L alakú, G alakú, párhuzamos vagy szigetes elrendezésű lesz a konyhánk. Arra viszont mindenképpen figyeljünk oda, hogy az egyes funkciók ne legyenek közvetlenül egymás mellett, hagyjunk mellettünk elég lerakófelületet: tűzhely-mosogató között min: 80 cm, tűzhely mellett kétoldalt min: 30 cm hely legyen…”
 • Egy kicsi helyiségben nagyon fontos a rend megtartása. Ezért fontos megfelelő mennyiségű tárolóhely biztosítása, használjunk ki erre minden lehetséges területet.

small-kitchen-ideas-for-studio-apartments-587x395

IKEA-Vertical-Wall-Storage-Kitchen

Képek

Érdekel a lakberendezés? Gyertek, csatlakozzatok a fb csoportomhoz! Ott kérdezhettek, segíthettek másoknak, jól érezhetitek magatokat hasonló érdeklődésű emberek között. Az instagram oldalamon pedig egyben láthatjátok 3D-s látványterveimet, a megvalósult lakásbelsők – és DIY munkáim fényképeit. 
.

Ha pedig nem szeretnétek a továbbiakban lemaradni legfrissebb bejegyzéseimről, iratkozzatok fel Hírlevelemre! Itt tehetitek meg: https://dettydesign.hu/hirlevel/